• DOLAR 32.388
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2326.544
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Siirt'in sınırları içerisinde bulunan ve Dicle Nehri'nin en büyük kolu Botan Çayı üzerinde yer alan Çetin Barajı'nda su tutulmaya başlandı.

DSİ 10'uncu Bölge Müdür Vekili Veysi Kanat, Çetin Barajı'nın kente ve ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Siirt'in Şirvan ve Pervari ilçe sınırları içerisinde bulunan ve Dicle Nehri'nin en büyük kolu olan Botan Çayı üzerinde yer alan Çetin barajının inşaat projesinin çalışmaları 2011 yılında başladı. 165 metre yüksekliğinde olan Çetin Barajı, rezervuarı 615 milyon metreküp su depolayacak.

37 kilometre uzunluğunda ve 12 kilometre alanında bir gölalanı oluşturacak olan Çetin Barajı, 2020 yılının ilk çeyreğinde enerji üretmeye başlayacağı planlanıyor. Barajın işletmeye alınması ile birlikte toplam kurulu gücün yılda 1 milyar 174 kW saat enerji üretmesi ve ekonomiye yılda yaklaşık 500 milyon TL katkı sağlayacağı belirtiliyor.

"Beş ilin elektrik ihtiyacını tek başına karşılayacak bir enerji üretecek"

Çetin barajı inşaatının 2017 yılının Temmuz ayında başladığını 2 buçuk yılda kazı ve beton imalatları tamamlandığını ifade eden Şantiye Şefi Mühendis Fatih Tonoğlu, 480 günde dolguda 26 bin metre küp beton kullanıldığını Baraj yüksekliğinin ise 165 metre ve gövde hacminin ise 4 milyon 726 bin metre küp olduğunu belirti.

Bugün su tutma işleminin tamamlandığını ifade eden Mühendis Tonoğlu, "Elektrik üretimine başlandığında yıllık bir milyar 174 Milyon kW saat elektrik üreterek milli ekonomiye yılda 80 milyon dolar katkı sağlayacak. Çetin Barajı aynı zamanda Siirt ili büyüklüğünde 5 ilin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede dizayn edildi. Çetin Barajı inşaatı tamamen Türk mühendis, Türk sermayesi tarafından yapımı tamamlandı. Bu gün su tutma işlemini gerçekleştirdik. Yaklaşık 2,5 aylık bir süre içerisinde toplam 650 milyon metre küp göl alanımızın dolması bekleniyor. Nisan ayı içerisinde de Allah nasip ederse elektrik üretimine başlayacağız." diye konuştu.

Çetin HES Baraj inşaatında toplamda bin 700 kişi çalıştığını, tedarikçilerin çalıştırdıkları kişiler sayıldığında yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağladığını ifade eden Tonoğlu, "Bu bölgeden birçok bölge insanı ile birlikte çalışma imkânı bulduk ve aynı zamanda bölgenin hem kalkınmasına hem de istihdam sağlamak adına büyük başarı sağladığımızı düşünüyorum." dedi. (Murat Orhan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız