• DOLAR 32.555
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2422.393
  • ...
Depremzedeler Şimdi de Tokizede Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Geçen sene 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde yaşanan depremlerin Ardından önce çadırkentlere, sonra konteynırkentlere ardından TOKİ yerleştirilen ve her aşamada çeşitli sıkıntılar yaşayan depremzedeler şimdi de tokizede oldular. Yaklaşık 2 ay önce Konutların anahtarları teslim edilmesine rağmen hala doğru dürüst kimsenin yerleşemediği TOKİ konutlarına yerleşenlerden ise kullanmadıkları elektrik parası, olmayan çevre düzenlemesi, toplatılmayan çöp ve kullanamadıkları doğalgaz ya da kömür parası istenmesi üzerine çileden çıktı.
 
"940 TL Zulüm Parası İstiyorlar"
Hala konteynırkentte kaldığını anlatan Cimşit Ergünyürek, "Valilik her gün konteynırı boşaltın diye yazı gönderiyor. Buraya geldim burada 940 lira zulüm parası yatırın dediler. Ben buna zulüm parası diyorum ortak gider diyorlar ama ben bunu zulüm parası olarak görüyorum. Yeni gittim bu zulüm parasını yatırdım ancak ne doğalgaz var ne de başka bir şey aile olarak perişanız. Ortak gider dedikleri para ise çevre düzenlemesi ve bahçe sulama parası olarak görülüyor. Bunları biz mi ödeyeceğiz" dedi.
 
"Olmayan Hizmetler İçin Haksız Paralar İsteniyor"
Yaklaşık olarak bir aydır konteynırdan buraya taşındıklarını aktaran, Zekân Yıldızbaş, "940 lira demirbaş ve çevre düzenlemesi parası diye şimdi sorarlar adama kaç gündür yağan kar dahi temizlenmemiş, kapıcı parası diyorlar bu güne kadar kapıcı görmemişiz. Doğalgaz diye bir şey yok. Bunun parasını istiyorlar. Ayrıca asansörler kapalı yani hiçbir faaliyet yok iken bu ne parasıdır anlamadık benim bulunduğum blokta 24 daire var şu an benden başka kimse yok. Bu güne kadar burada oturmayan insanlardan dahi ortak gider adı altında paralar istenmekte ve yüklü elektrik faturaları gönderilmektedir. Bu güne kadar da hiçbir yetkili çıkıp da bu insanları aydınlatmamıştır. Burada zorumuza giden şey haksız bir talebin olmasıdır" şeklinde konuşarak olaya tepki gösterdi.
 
"Doğalgaz Bayisinin İstediği Bir Buçuk Milyon Bizden Alınmak İsteniyor"
Üç ay önce konteynırlarını boşaltarak yetkililere teslim ettiklerini aktaran Mehmet Ertusun da olaya tepki göstererek şunları söyledi. "Bir ay önce anahtarlarımızı aldık geldik binalar pislik içindeydi. Evimizi Temizledik. Ve içinde oturalım dedik hasta olduk doğalgaz yok. Her sorduğumuzda bu gün yarın vereceğiz deyip bizi oyalıyorlar. Geçenlerde cep telefonlarımıza mesaj geldi. İşte ortak gider diye 940 TL istiyorlar soruyoruz; ne parasıdır bu. Doğalgaz bayii bir buçuk milyon para istiyor. Bu teminat parasıdır. Bunu da bizden çıkarmaya çalışıyorlar."
 
"TOKİ` lerde Tam Bir Skandal Yaşanıyor"
Daha sonra konuşan Bekir Şeker ise yetkililere ateş püskürdü: "Biz Vanlılar olarak geçen sene bir deprem yaşadık bu sene ise devletin ve Van Valiliği`nin depremine uğradık. Burada TOKİ sakinleri tamamıyla mağdurdurlar. Bize 23 Ekim`de anahtar teslim edilecek denilmesine ve şu an 26 Aralık`ta bulunmamıza rağmen hala burada inşaatlar devam etmektedir burada birçok sıkıntı olmasına rağmen hiçbir yetkili bulamıyoruz. 4 tane AKP hükümetinin milletvekili olmasına rağmen şu an kimse piyasada yok. Sıkıntılarımız devam etmektedir. TOKİ sakinlerinin yüzde 10`u dahi taşınmamasına rağmen elektriklerin kesileceğine dair tebligatlar yapılıyor. Kapıcı ortada olmamasına rağmen aylık 45 lira isteniyor. Ortada doğalgaz olmamasına ve çevrede herhangi bir düzenleme olmamasına rağmen 940 lira ortak gider isteniyor. Başbakan bize söz vermişti. Gelip burada reklam yapıp gittiler. Bu neyin parasıdır. Bunları bize izah edecek bir yetkili de yok."
 
"Satılamaz Kömürler İçin İstenen Paralar Kime Veya Nereye Gidecek?"
Üç ay gecikmeyle aldıkları TOKİ konutlarında hiçbir hizmetin tamamlanmadığını aktaran Hanife Hemşire ise, "Bu süre içerisinde faaliyete geçmemiş, temizliği yapılamamış, suyu çekilmemiş bunlardan herkes mağdur. Bira hafta içerisinde TOKİ`lere yerleşeceksiniz dediler biz de anahtarları aldığımızda işte bin 900 TL yakıt parası ve 125 TL de ortak gider diye bir şey çıkardılar bende bakanların verdiği sözleri hatırlattım. Daha sonrasında TOKİ`lerimizde para ile satılamaz yazılan kömür torbalarını dairelerimizde gördüm. Eğer bu kömürler para ile satılmıyorsa bizden neden bu paralar isteniyor. Bunu kime bildirelim. Kimden soralım hakkımızı Valilikte muhatap bulamıyoruz AFAD da ilgilenen bulamıyoruz öte tarafta cep telefonlarımıza gönderilen mesajlarda Ziraat bankasında kime ait olduğu belli olmayan hesap numaralarına para yatırmamızı istiyorlar bu paralar kime ve neye gidecek. Depremzadelerin mağduriyeti ne olacak? Ne yapacak? Kime başvuracağız? Bilemiyoruz" dedi.
 
Öte yandan öğrenciler ise okullarında kaloriferlerin yanmadığını ısıtıcı kullandıklarını söyleyerek, lavabolarının temizlenmediğini belirttiler. (Murat Dalgın - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir