• DOLAR 32.593
  • EURO 34.859
  • ALTIN 2508.273
  • ...
Meslek Odaları Büyükşehri Değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yakup Simeklioğlu ile Van Şoförler ve Otomobiller Odası Başkanı Faruk Alparslan Van`ın büyükşehir olmasını etraflıca değerlendirdiler.

 

\"Büyükşehir Belediyesinin Getirileri Üç Kat Artacak\"
Van`ın büyükşehir oluşunun büyük avantajları da beraberinde getireceğini ifade eden Van Şoförler Odası Başkanı Faruk Alparslan, \"Yeniden yapılanan bir Van`da bu avantajlar iyi çalışmalar ve iyi projeler ile güzel bir yere gelebilir. Şehirleşme alanında çok büyük getirileri olacağı gibi kurulma aşamasında olan büyükşehir belediyesinin getirileri şu an ki belediye getirilerinin üç katı olacaktır. Kurum aşamasında bu memlekete verilecek getiri üç katı daha fazla olacaktır.\" dedi.

 

\"Ulaşım Park Alanları ve Diğer Sektörler Daha Modern Olmalıdır\"
Alparslan, devamla; burada yüzyıllık bir yapılaşma projesini olması gerektiğini hatırlatarak, \"Özellikle ulaşım, park alanları ve diğer sektörler ile yeni yapılacak olan alışveriş merkezlerinde yapımı modern bir şekilde olmalıdır. İlin büyük şehir olması sadece kent merkezi için değildir. Köylerin mahalle olması ve burada bir mahallenin alacağı hizmeti bir ilçenin en ücra köşelerindeki bir köyün alması buradaki farkındalığı da ortadan kaldıracaktır.\" şeklinde konuştu.

 

\"Bu Sorunlarla Van Nasıl Büyükşehir Olsun\"
Mevcut durumun büyük şehir olma noktasında yetersiz olduğunu aktaran Alparslan, \"Yapılan çalışmalar devam ediyor. Mevcut durumda büyük bir su sıkıntısı var. 45 km. lik bir su hattının sadece 15 km. si bitmiştir. Dolayısıyla alt yapı alanında büyük bir sıkıntı vardır. Yine ulaşım noktasında da halkımız büyük bir mağduriyet içerisinde özellikle yeni yapılan TOKİ konutlarına da depremzede vatandaşlarımız taşınamadıkları gibi Alt yapı çalışmaları hala sürüyor. Doğalgaz ısınma su ve elektrik alanlarında ciddi sıkıntılar hala devam etmekte bu nedenle halkımız henüz TOKİ lere taşınamamış taşınanlarda ayrı bir mağduriyet yaşamaktadır. Bunların yanı sıra birde ulaşım sıkıntısı devam etmekte bizler büyük şehri beklerken bu sorunlara yönelmemiz ve yerinde müdahale ederek bu mağduriyetleri gidermemiz gerekiyor.\" dedi.

 

Van SMMMO Başkanı Yakup Simeklioğlu ise olayı kendi meslekleri açısından değerlendirdi. Simeklioğlu Van`ın büyükşehir olmasının avantajlarının yanında dezavantajlarının da olacağını ifade etti.

 

Simeklioğlu , \"Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler olarak olaya baktığımızda bunun avantajlarının dezavantajları da vardır. Avantajlarına baktığımızda kentimiz bu statüye ulaştığında bütün merkeze bağlı köyler mahalle oldu. Özel idarelerde büyükşehir belediyesine bağlanacaklar. Haliyle büyükşehir statüsüne giren bir kent çevreye açılacak. Yollarıyla, altyapısıyla ve gelişmişliği ile katkı sağlanacak. Bununla birlikte büyük yatırımlar olacak ve kentimiz haliyle kalkınacaktır. Burada en büyük sıkıntı bu kentin sevk ve idaresi olacak. Bu da ancak ehil kişilerin başa gelmesiyle olacaktır. Öte yandan kentin dez avantajlarına da değinmek istiyorum. Mesleğimizle ilgili olduğu için köylerdeki her türlü vergi ve harçlar belediye gelirleri kanununa göre tahminimce 5 yıl süreyle alınmayacak olması avantaj olsa bile Emlak vergisi yönünden bir yük gelecek. Şu anda ilimizde beyan etmiş olduğumuz. Bina, arsa ve arazi vergileri yüzde yüz artacak. Ayrıca çevre vergisinde yüzde 25 bir artış olacak. Tabi bunlar dezavantajlardır.\" diye konuştu.

 

Simeklioğlu ayrıca, Van`ın büyükşehir belediyesini çoktan hak ettiğini belirterek, bunun en güzel şekilde yürütüleceğine inandıklarını belirtti. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir