• DOLAR 32.412
  • EURO 35
  • ALTIN 2324.401
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kasım Süleymani açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı ortak TV yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kasım Süleymani suikastına ilişkin açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öncelikle sadece Irak'ta meydana gelen olay değil, bölge şu an ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bir taraftan bizler Suriye'de belli sıkıntıları yaşıyoruz. Öbür tarafta Libya ile ilgili gelişmeler. Bütün bunlarla uğraşırken bu sorunun patlak vermesi düşündürücü. Bu olay nereye gider gibi birçok düşünceler var. Şunu tespit etmemiz lazım; ABD, İran arasındaki gerilim zaman zaman tırmanıyor." dedi.

Konuya ilişkin Batı ülkeleri ile görüşmeler yapıldığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Serinkanlı hareket edilmesi konusunda dileklerimizi iletiyoruz. ABD-İran gerginliğinin çözüme kavuşturulması maalesef bu zamana kadar mümkün olmadı. Irak üzerinden krizin tırmandığını gördük." şeklinde konuştu.

"Türkiye olarak biz dış müdahalelere karşı durduk"

Türkiye olarak dış müdahalelere karşı durduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hamaney'in yapmış olduğu açıklamayı kenara atamamayız. 'Trump'ın 50 küsur noktayı tespit ettik. Herhangi bir şey olması halinde biz her türlü vuruşu yaparız' açıklaması yaptı. İki taraf da benzer açıklamalar yaptı. Bu gerilimin kontrol altına alınması lazım. Orta Doğu çok yoruldu. Kan gölüne dönmesi için elinden geleni yaptılar, yapıyorlar." diye konuştu.

"Ruhani'ye itidal tavsiye ettim" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Irak Başbakanı, Ruhani ve batı ülkelerle görüşmeler gerçekleştirdik. 8'inde sayın Putin buraya geliyor. Bütün bu konuları bölgesel ve TürkAkım ile ilgili konuları masaya yatıracağız." dedi.

"Bir ülkenin bir devletin en üst kademesindeki bir komutanını tabii ki öldürmek herhalde karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum"

Süleymani'nin kendini ispat etmiş bir isim olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda bir ülkenin, bir devletin en üst kademesindeki bir komutanını tabii ki öldürmek herhalde karşılıksız bırakılmaz diye düşünüyorum. Bu bölgedeki gerginliği maalesef arttıran bir adım olmuştur."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Biz o akşam Trump ile bir görüşme yaptık, 4-5 saat sonra bu olay patlak verdi. Demek ki mesele planlanmıştı. Haberi alınca şok olduk. Ben özellikle kendisine İran'la gerilimin tırmandırılmaması telkininde bulundum. Türkiye sadece bölgenin istikrar adası değil bölgedeki istikrarın da teminatıdır. Bu bilinçle davranıyoruz, özellikle sürekli diplomasiye dikkat çekiyoruz. Diplomasiyi öne çıkarmamız lazım. Uluslararası ilişkilerde, ticarette biz bunu nereye yerleştireceğiz." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir