• DOLAR 32.382
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2326.088
  • ...
Elektrik Kesintileri Aşırı Yüklenmeden Dolayı Değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Diyarbakır şehir merkezi ve kırsalında aşırı elektrik tüketiminden dolayı, gerek TEİAŞ Trafo merkezlerindeki trafo yüklerinin maksimum seviyeye çıkması, gerekse dağıtım hatlarının kapasitelerinin üstünde yüklenmelerini bahane gösterip elektrik kesintilerine yasal kılıf bulan yetkililere toplumun her kesiminden ciddi tepkiler kesintisiz bir şekilde gelmeye devam ediyor.

 

Elektrik kesintilerinden dolayı karanlığa gömülen Diyarbakır halkı, her gün ve her saat meydan gelen elektrik kesintilerinden dolayı, hayatlarının durma noktasına geldiğini belirterek Diyarbakır`ı karanlığa gömen uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini istediler.

 

Elektriğin Yüzde 40`ı Bölgede Üretiliyor Ama Bize Yansıması Çok Kötü

Elektrik kesintilerinden dolayı esnaf olarak çok mağduriyetler yaşadıklarını belirten Yaşar Alican, optik ve sağlık sektörü üzeri çalıştıklarından dolayı bütün işlerinin internet üzerinde olduğunu söyledi. Elektrik kesintileri olduğundan dolayı hastalarının sorgulamasını sağlıklı bir şekilde yapamadıklarını ifade eden Yaşar Alican yasal hale sokulan elektrik kesintileri hakkında ki tepkilerini daha sonra şöyle dile getirdi: \"Bundan dolayı hem biz hem de hastalarımız çok mağdur oluyoruz. Elektriğini yüzde 40 bölgemizde üretilmesine rağmen yansıması bize çok kötü oluyor. Bence bu bir çifte standarttır ve bölge halkına büyük bir haksızlıktır\"

 

Elektrik Kesintileri Fazla Yüklemeden Değil

Elektrik kesintilerinin fazla yüklenmelerden olmadığının altını çizen Alican, \"Öyle olsaydı batıda yüzlerce binlerce fabrika vardır niye oralarda kesintiler olmuyor. Onların kullandığı kesintiler bizim kullandığımızın yanında çok çok büyük bir rakamdır. Gecekondu da yaşayan bir şahsın kullandığı elektrik ne olabilir bence burada art niyet vardır\" dedi.

 

Hatip Gündüz ise, kaçak kullanımının bütün Diyarbakır halkına fatura edilmesinin büyük bir haksızlık olduğunu belirterek, Türkiye`nin batısında tüketilen elektriğin yüzde biri bölgede tüketilmediğini, Ankara da torpil olmadığı için Diyarbakır ve bölge halkının ikinci sınıf muamelesi gördüğünü söyledi.

 

Kesinti saatlerini masa başında alanlar acaba hasta ve esnafı düşünüyor mu diye soran Gündüz, masa başında karar vermenin çok kolay olduğunu söyledi. Gündüz birilerinin bu kararları alırken başkalarının taleplerini göz önünde bulundurmadığını sözlerine ekleyerek, \"Yetkililer bir de gelip sokakta ki uygulamayı görsünler ne mağduriyetler yaşandığını\" dedi.

 

Kürtleri Kaçak Elektrik ile Özdeşleştirmek Yanlıştır

Kürtleri kaçak elektrik ile özdeşleştirmenin yanlış olduğunu söyleyen Hatip Gündüz son olarak, \"Diyarbakır çok yabancıyı barındıran bir şehirdir. Bölgemiz birçok termik santralın olduğu yerdir. Buna rağmen elektrik sorunu yaşıyorsak bir sorun vardır demektir.

 

Biz fakirlerin beli uzantıları olmadığı için mecbur kurulan sisteme razı kalmak durumunda kalıyoruz\" şeklinde tepkisini dile getirdi.

 

Yetkililer Halkın Talebini Gözönünde Bulundurmuyor

Diğer bir esnaf Ahmet Taşkıran ise, uzun yıllardır elektrik kesintileri yüzünden mağdur kaldıklarını hatırlatarak, Esnaf olarak işlerini yürütemediklerini söyledi. İş zamanında yapılan elektrik kesintilerinin kendilerini zarara uğrattığını sözlerine ekleyen Taşkıran, daha sonra, \"Biz esnaf olarak mağduriyetlerimizi yetkili makamlara iletemiyoruz. Yetkililer bizlerle ilgilenmiyor ve kaçak yüzündendir diye geçiştirip bizi mağdur ediyorlar. Talebimiz bir an evvel mağduriyetlerimizi gidermeleridir.\"

 

Güneydoğu`nun elektrik üretiminin büyük bir kısmını oluşturduğunu söyleyen Taşkıran daha sonra, \" Fakat bizler elektrik kesintileri yüzünden akşam olur olmaz dükkânlarımızı kapatmak zorunda kalıyoruz. Kaçak yüzündendir diye sorumlular taleplerimizi göz önünde bulundurmuyorlar\" diyerek tepkilerini dile getirdi.

 

Elektrik Olmadığı Halde Her Ay En Az 50 Lira Fatura Ödüyoruz

Hazır giyim mağazası işleten İdris Gülen ise günde 10 saat karanlıkta kaldıklarını belirterek, iş yerlerini çok erken kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi. Karanlıktan dolayı müşterinin iş yerlerine girmediğini ifade eden İdris Gülen daha sonra, \"Durum bu olunca çok mağdur oluyoruz. Batıdan çalışan bir fabrikanın tüm Diyarbakır halkının kullandığı elektrik enerjisine eşdeğerdir. Türkiye`nin batısında kullanılan kaçak hiçbir yerde kullanılmıyor. Hem biz elektrik faturamızı zaten veriyoruz burada elektrik olmamasına rağmen ayda en az 50 lira elektrik faturası ödüyoruz elektrik olmadığı halde bu kadar ödüyoruz birde elektriğin geldiğini düşünün.\"

 

Elektrik kesintilerinden dolayı buzdolabı ve televizyonlarının bozulduğunu ifade eden Fatma Taş ise, her saat yaşanan elektrik kesintilerine bir çözüm bulması için yetkililere seslenerek, bir an önce mağduriyetlerini giderilmesini istedi.

 

Kendileri ile konuştuğumuz öğrenciler, sık sık meydana gelen elektrik kesintilerinden dolayı derslerine çalışamadıklarını, ödevlerini düzenli yapamadıklarından dolayı müfredatın çok gerisinden kaldıklarını belirterek öğretmenlerinden kesintisiz bir şekilde azar işittiklerini söyledi. (Osman İçli- M.Furkan, Sedat Aslan/İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir