• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Milli Piyango Sosyal Bir Faciadır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - Devlet eliyle kumar olarak değerlendirilen milli piyango çekilişlerine tepkiler devam ediyor. Konuyu görüştüğümüz din adamalarından Bitlis Apsalağa cami imamı Kenan Buhan, milli piyangonun sosyal bir facia olduğunu söyledi.
Öncelikle yılbaşına özel olarak yapılan harcamaların ve israfın İslam`da yeri olmadığını belirten Buhan, "İkinci olarak yılbaşını kutlamak Hıristiyan alemine mahsustur. Ve miladi yılbaşı olarak kabul edilir. Dinimiz İslam Kur`an-ı Kerim`de bizleri uyuyarak Hıristiyan ve Yahudilere benzememiz gerektiğini vurgulamaktadır. Bütün günler Allah`ındır. Bu günleri elbette ibadetle en güzel şekilde geçirmemiz gerekmektedir. Ve bugünlerde yaptığımız etkinlikler olacak; fakat yılbaşı diye tabir edilen bu günde Hıristiyanlara benzememek adına bizler bugünü etkinlikle değil ibadetle geçirmemiz gerekir. Çünkü Hz. Peygamber Medine`ye geldiğinde Yahudiler 10 Muharrem gününde oruç tutuyorlardı. Hz. Peygamber kendilerine niçin bu orucu tutuyorsunuz diye sorduğunda? Yahudiler bugün Hz. Musa firavunun zulmünde kurtulduğu gündür diye cevap vermişler. Hz. Peygamber bizler Hz. Musa`ya sizden daha yakın ve layığız. Diye cevap vermiş. Fakat Hz. Peygamber Yahudilere benzememek adına Muharremin 10`uncu gününden bir gün önce veya bir gün sonra oruç tutulması gerektiğini sahabelerine söyleyerek. Bu konuda ümmetine büyük bir mesaj bırakmıştır. Bizler de peygamberin ümmeti olarak Hıristiyanlara benzememek için bu günü ibadetle geçireceğiz" dedi.
 
"Yılbaşında Kutlama Yapmak Onlara Benzemektir"
Yüzde doksan dokuzu Müslüman olan Türkiye`de Hıristiyanlara ait olan yılbaşında kutlama yapmanın tamamen onlara benzemek olduğunu ifade eden Buhan, "Sırf bu geceye has olarak yapılan tüm kutlamalar haramdır. Bugüne ait özelliklerden biri de hindi kesmektir. Hindi dinimizde helaldir, fakat hindiyi bugüne mahsus kesmek haramdır. Sadece hindiyle sınırlı değil çerezinden tutun meyvesine kadar bugüne has yapılıyorsa bu haramdır" ifadelerini kullandı.
 
Milli Piyango Toplumun Kanayan Yarasıdır
Bugün için yapılan en büyük facialardan birinin de milli piyangonun oynatılması olduğunu vurgulayan Buhan: "Milli piyango, iddia, şans oyunları ve benzeri her türlü kumar için Yüce Rabbimiz Kur`an-ı Kerim`de şeytanın birer pisliği olduğunu vurgulayarak `bundan kaçının ki kurtuluşa erebilesiniz` diye bizleri uyarmaktadır. Ama maalesef bugün toplumumuzun içerisinde kanayan bir yara haline gelmiştir. Bunun önüne geçilmesi için bir çalışma yapılması beklenirken resmi ellerden bunun oynatılması bile bile toplumu faciaya sürüklemektir. Resmi veriler de gösteriyor ki, bugüne kadar milli piyango ve benzeri kumarlarda para kazanan kişiler iflah olmuyor. Kazanan insanlar ya intihar ediyor ya da dini inancından tamamen sıyrılarak günah bataklığına saplanıyor. Özellikle böyle bir günde yüklü miktarda bir paranın bir kişiye çıkması ve buna umut bağlayan belki milyonlarca insanın psikolojisini bozar ve onları intiharın eşiğine getirir" diye konuştu.
 
Bu Gecede Yaptıklarımızın ve Yapacaklarımızın Muhasebesini Yapmalıyız
Müslümanların bu gecede muhasebe yapmaları gerektiğini dile getiren Buhan: "Bu gecede bütün Müslümanlar 2012 yılında ne yaptıklarına bakmalıdırlar geçen bir yıl içerisinde ne kadar muhtaç aileye yardım yaptıklarını, Allah`ın rızasını kazanmak için ne yaptıklarının muhasebesini yapsınlar. Ve gelecek yıl neler yapabileceklerinin hesabını yapsınlar. Özelikle bu geceyi ibadetle geçirmeliyiz. Kesinlikle bu geceyi Hıristiyanların bayramı olarak kabul edip kendimiz uymayacağımız gibi, kapı komşularımız ve akrabalarımızın bu geceyi cahilli olarak kutlamalarına engel olmalıyız. Özellikle de bu geceyi imkânımız varsa komşularımızla birlikte İslami bir sohbet havasında ihya etmemiz daha makul olacaktır" dedi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir