• DOLAR 32.592
  • EURO 34.793
  • ALTIN 2498.181
  • ...
"Bölge halkının elektrik üzerinden cezalandırılması kabul edilemez"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dicle Elektrik Mardin İl Müdürlüğü, tarımsal sulama abonesinden bin 453'ünün elektriğini geçtiğimiz günlerde kesmişti. Elektrik fazlarını 3'ten bire indiren elektrik şirketi, kırsal mahallelerinin büyük bir bölümünü karanlıkta bıraktı.  

HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Teşkilatı, hemen hemen her yıl tekrarlanan sorunu yerinde görmek için köyleri ziyaret ederek çiftçilerle görüştü. Şenyurt Mahallesi Hanyeri köyündeki ziyarette skandal uygulamalara şahit olan HÜDA PAR heyeti, çiftçilerin elindeki belgeleri inceledi ve keyfi uygulama ile haksızlıkların zulme dönüştüğüne dikkat çekti.

Yapılan zulümleri rapor haline getirip ilgili mercilere ulaştırma sözü veren heyet, meselenin takipçisi olacaklarını ve bölge halkının elektrik üzerinden cezalandırılmasının kabul edilemeyeceğini ifade etti.

 

"Hukuksuz bir şekilde kesilen bir cezayı ikinci kez ödememi istiyorlar"

Mehmet Emin Batıhan, şunları söyledi:

Elektrik şirketinden bir ekip, benim kuyuma gelerek incelemelerde bulundular. Herhangi bir sorun olmayınca bana temiz raporu verdiler. Bu rapordan sadece 25 gün sonra bana 82 bin TL'lik bir ceza geldi. Bunun üzerine hemen müdürün yanına gittim ve durumu arz ettim. Onlarda söz konusu cezanın Diyarbakır'ın sistemi üzerinden kesildiğini söylediler. Bunun üzerine Diyarbakır'ı aradık ama onlar da ekip gönderdi ve cezayı kendilerinin kesmediğini söyledi. Tekrar müdüre gittik ve onlar da cezada indirim yaparak 29 bin TL'ye indirdiler. Biz kalkıp bunu mecburen verdik. Hem ceza hem faturaları ödedikten sonra 'borcunuz kalmadı' dediler ve bizi gönderdiler. Şimdi ise aynı cezayı tekrar gönderdiler. Biz gidip konuştuğumuzda 'imza atmadığınız için kabul etmedik ve icraya verdik' dediler. Daha önce verdiğimiz 29 bin TL'yi de geri iade etmiyorlar. Yani haksız ve hukuksuz bir şekilde kesilen bir cezayı ikinci kez ödememi istiyorlar. Hem de elimde temiz raporu olmasına rağmen.

"Keyfi uygulamalar var"

DEDAŞ'ın keyfi davrandığını ve çiftçinin de elinden hiçbir şey gelmediğini kaydeden Hasan Ulus da keyfi uygulamaların önüne geçilmesi gerektiğini, aksi takdirde çiftçiliğin bitme noktasına geleceğini söyledi.

Çiftçi Ulus, "Hem haksız yere ceza kesiyorlar hem yüksek fatura yazıyorlar hem de bize belge vermiyorlar. Kendileri nasıl istiyorsa iki saniyede bilgisayarda yapıp bir kılıfa sokuyorlar. Ben, geçen bir dilekçe verdim, itiraz ettim ama daha eve varmadan dilekçenin reddedildiğini bildirdiler. Dilekçelerimizi okumadan reddediyorlar. 40 bin TL'lik fatura ödemişim ama onlar sistemden düşürmeyerek ödemediğini söylüyorlar. Sistemden düşürüp düşürmemek ellerinde çünkü… Bizim isteğimiz, bu keyfi uygulamaların önüne geçilmesidir." dedi.

"Harcadığımız kilovatı 80 ile çarparak faturalandırıyorlar"

Çiftçi Süleyman Batıhan ise şunları söyledi:

"Elektrik sayacımız trafonun tepesine koymuşlar ve kilitlidir. Hiçbir şekilde kaç kilovat harcadığımızı göremiyoruz. Fatura geldiğinde ise harcanan kilovat yazılmıyor, sadece verilecek ücret yazılıyor. Gidip sorduğumuz ise bize söylemiyorlar. Yani bizler aslında ne kadar kilovat harcadığımızı bilmiyoruz, bu da bir sorundur. Biz ne kadar kilovat harcamışsak o kadar bizden almalarını istiyoruz. En fazla bir kuyu 5 bin kilovat bile harcamışsa bunun kilovatı 1 TL'den bile olsa 5 bin TL ediyor. Ama onlar bu harcadığımız kilovatı 80 ile çarparak bizden alıyorlar. Son yüzde 65 sözde indirim yapıyorlar. Biz indirim istemiyoruz, ne kadar kilovat harcamışsak o kadar ücret alınsın bizden. İkincisi ise biz bankaya değil DEDAŞ'ın içinde borcumuzu ödemek istiyoruz. Biz banka hesabına güvenmiyoruz. Biz niye DEDAŞ'ta değil de bankada ödüyoruz.  Üçüncü sorun da bizden sanayi elektrik ücreti alıyorlar. Bize herhangi bir özel hat çekilmemiş. Köylere gelen 3 fazdan elektriğimizi çekmişiz."  

"Zulme dönüşen bir tablo ile karşı karşıyayız"

Kendilerine gelen şikâyetleri yerinde görmek için köylere geldiklerini ifade eden HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Abdullah Kavan, yaptıkları incelemelerde gördükleri tablonun çok vahim olduğunu belirtti.

Kavan, "Köylerde çiftçi kardeşlerimle görüştük ve sadece sözleriyle değil ellerindeki belgeleriyle yapılan yolsuzluklar ile keyfi uygulamaları gördük. Şimdi şunu net olarak söyleyelim: 'Birinin veya birilerinin cezası var' diye bölge halkının tümünün elektrik üzerinden cezalandırılması kabul edilemez. Yaptığımız görüşmelerde ve incelediğimiz belgelerde gördük ki, bu sadece bir haksızlık değil zulme dönüşen bir tablo ile karşı karşıyayız. Eski tarihlerde verilen cezalar tekrar geliyor ve çiftçiler de bu durum karşısında kendilerini ifade edebilecek bir yetkili bulamıyorlar. Haklarını aramak için çaldıkları tüm kapılar yüzlerine kapanıyor." dedi.

"Çiftçiye yapılan haksızları rapor halinde getirip ilgililere ulaştıracağız" 

Köylerdeki çiftçilere yapılan haksızları ve zulümleri rapor haline getirip hükümet nezdinde ilgili yetkililere ulaştıracaklarını kaydeden Kavan, sorunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Kavan, "Tarım müdürlüklerinden aldığımız bilgilere göre 100 dönümlük bir tarlanın geliri eğer 50 bin TL ise Dicle EDAŞ 100 bin TL'ye varan cezalar kesiyor. Tarlanın diğer gelirleri de eklendiğinde çiftçi zarar ediyor. HÜDA PAR İlçe Başkanı olarak buradan bir kez daha deklare ediyorum: Kızıltepe'mizin sorunlarına yönelmek sadece siyasi aktörlerin değil şu an iktidarda olan ve mevcut iradeyi elinde bulunduran herkesin bu meseleye yönelmesi gerekir. Ayrıca bu sorunun sahada görülmesi için de müfettişlerin görevlendirilme talebimizi hazırlayacağımız raporda belirteceğiz." diye konuştu. (M. Salih Keskin–İLKHA)

DEDAŞ'ın toplu ceza uyguladığı köylü susuz kaldı

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir