• DOLAR 32.344
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2283.123
  • ...
Halife Hafter'in askeri gücü ne kadar ve envanterinde neler var?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'nin Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) destek vermek için Libya'ya asker gönderme ihtimali gündemdeyken, Libya'da taraflar arasında askeri bir dengesizlik yaşandığı da görülüyor.

Meşru Trablus yönetimini devirmeye çalışan Halife Hafter, hali hazırda Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Fransa tarafından destekleniyor.

Euronews'ten Fatih Yetim'in haberine göre Hafter, kendine bağlı birliklere Libya Ulusal Ordusu adını veriyor. Ordunun merkezinde Hafter'in oğlu Halid Hafter tarafından kumanda edilen 106. Tugay bulunuyor.

İşte Hafter'in askeri gücü:

KAÇ SAVAŞÇISI VAR?

Hafter'in askeri gücü yaklaşık 38 bin savaşçı (yaklaşık 1500'ü rütbeli) olarak gösteriliyor.

RUS TANKLARI

Hafter'e bağlı kara güçlerinin elinde çoğu Rus yapımı, en az 300 ana muharebe tankı bulunuyor.

RUS, ABD, ÇİN YAPIMI ROKETATARLAR

Hafter'in elindeki uçaksavar ve roketatar sayısı ise yaklaşık 7 bin. Bu silahların içinde Rus yapımı ZU-23-2 ve ZPU'lar ön plana çıkıyor. ABD yapımı M40 ile Çin yapımı çoklu roketatar Type 63 de Hafter güçlerinin envanterinde dikkat çeken diğer silahlar.

NATO'NUN KULLANDIĞI İTALYA YAPIMI OBÜSLER

Diğer yandan, Hafter'e bağlı birliklerin NATO standartlarında üretilen İtalyan yapımı, kundağı motorlu topçu sistemi Palmaria kullandığı gözlenmişti. Hafter güçlerinin 50'den fazla Palmaria obüsüne sahip olduğu tahmin ediliyor.

SALDIRI HELİKOPTERLERİ, FÜZE SİSTEMLERİ

Hafter'in kara kuvvetlerinde, tamamı 106. Tugay'ın kontrolünde 4 adet Rus yapımı MI-24 saldırı helikopteri bulunuyor. Hafter'in envanterinde yine Rus yapımı Pantsir karadan havaya füze sistemleri de yer alıyor. 106. Tugay iki adet Pantsir'e sahip.

ZIRHLI PERSONEL TAŞIYICILAR

Hafter güçleri ayrıca, yaklaşık 300 adet ABD yapımı BAE Caiman zırhlı personel taşıyıcı da kullanıyor.

NE KADAR YABANCI SAVAŞÇISI VAR?

İtalya merkezli Uluslararası Siyasal Araştırmalar Enstitüsü'nün Mayıs 2019 verilerine göre Hafter güçlerinin bünyesinde yaklaşık 18 bin yabancı savaşçı bulunuyor.

Rus Wagner Grup savaşçıları, Sudan Bağımsızlık Hareketi'ne bağlı milisler ve Çadlı savaşçılar da Halife Hafter'e bağlı silahlı güçlere destek veriyor.

Libya'da en az 200 Rus paralı asker görev yapıyor. sudanlı savaşçıların sayısı 2016'da bin 500 olarak açıklanmıştı. Rakamın 2019'da 4 bine kadar çıktığı tahmin ediliyor.

HAVA KUVVETLERİ

Hafter güçlerinin hava gücü Trablus hükümetinden üstün gösteriliyor.

İddialara göre Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin hava kuvvetleri özellikle yakıt ve modernizasyon sıkıntısı yaşarken, Hafter, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteğiyle hava kuvvetlerini güçlendirdi.

Hafter'in elinde 2 adet Mirage F-1ED, 12 MiG-21, 3 MiG-23ML ve bir adet Su-22 savaş uçağı bulunuyor. Uçakların bakımı büyük oranda Mısır tarafından yapıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir