• DOLAR 32.512
  • EURO 34.924
  • ALTIN 2422.666
  • ...
Soba ve Gaz Zehirlenmelerine Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, kış aylarının gelmesiyle birlikte gaz zehirlenmelerinin görülmeye başlandığını dile getirerek, gerekli tedbirleri alma hususunda halka uyarılarda bulundu.

Bu güne kadarki zehirlenmelerin yanlış soba kullanımından kaynaklandığını dile getiren Acar şunları söyledi, \"Zehirlenmelerin en büyük sebebi, sobaların yanlış kurulum ve yakılmasının yanı sıra baca temizliğinin yapılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılmasıdır.\"

Baca ve şofben bağlantılarının yanlış yapılması, bacalarla soba, şofben ve kombi cihazlarının montajının yanlış yapılmasının da zehirlenme sebeplerinden olduğunu dile getiren Acar, \"Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca sebebidir. Bacalar, standarda uygun yaptırılmalı. Çekişini artırmak için baca yalıtımı yapılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada, delinen kısımda sızdırmazlık sağlamasına mutlaka dikkat edilmeli. Soba yakmaya başlamadan önce kış ve sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır. Bacaların yanı sıra sobanın doğru kurulmaması ve yakılmaması da zehirlenmelerde önemli rol almaktadır\" dedi.

Acar, sobanın aşırı doldurulmamasına dikkat çekerek; gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolunun daralacağını ve içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişinin zayıflayacağını söyledi.

Soba tutuşturulurken yakıtın üstten tutuşturulmasının içeride bulunan zehirli gazların yanarak sobayı terk etmesini sağlayacağını dile getiren Acar, yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamasını isteyerek, \"Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür\" dedi. (Mahmut Aytekin-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir