• DOLAR 32.315
  • EURO 35.118
  • ALTIN 2291.07
  • ...
Türkiye savunma sanayii 2019’da başarılıydı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Savunma sanayiinde kamu kurumlarının son yıllardaki başarısı kadar özel sektörle kurulan iş birliği de farklı bir dönemin kapılarını araladı. Hedeflenen projeler bir bir hayata geçerken, gelişen teknolojinin oluşturduğu yeni ve farklı savunma paradigmaları birbirinden önemli projeleri de beraberinde getirdi.

HAVACILIKTA ATILAN KRİTİK ADIMLAR

Akıncı Taarruzi İHA’nın ilk uçuşu hafızalardaki yerinin korurken, yeni teslimatlar ile envanterdeki ATAK helikopteri sayısı 55, İHA sayısı ise 120 oldu. Aynı dönemde ATAK’ın lazer ikaz alıcı ve diğer elektronik harp sistemleri ile donatılmış FAZ-2 versiyonunun ilk uçuşu başarıyla gerçekleştirildi. İHA’lar konusunda ciddi adımlar atan Türkiye, 2019’da "Sürü İHA" projesi başlattı, İHA’ların GPS olmayan ortamda da görev yapacağı KERKES-Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi Projesi’ne başladı. Aynı dönemde havada tamamlanan bazı faaliyetler ise şu şekilde sıralandı: - ANKA-Aksungur ilk uçuşunu yaptı. - İlk ANKA-S’ler teslim edildi. - Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi başlatıldı. - GÖKBEY’in ilk sertifikasyon uçuşu gerçekleşti. - A400M Projesi kapsamında 8 ve 9’uncu uçakların teslimatı tamamlandı. - Genel Maksat Helikopteri Programı kapsamında, toplamda 109 adet üretilecek T-70 Helikopterinin ilki hangardan çıkarıldı.

DENİZLERDEKİ ÇOK KRİTİK ADIMLAR

2019 yılında çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu denize indirilirken, yine bu yıl içerisinde yeni tip denizaltının ilki "Piri Reis" havuza çekildi. 2019 yılında mavi sularda icra edilen diğer önemli faaliyetler ise şöyleydi: - MİLGEM 4. gemi Kınalıada hizmete girdi. - MİLGEM 5. geminin inşasına başlandı. - Test ve eğitim gemisi TCG Ufuk denize indi. - 5. denizaltı Seydi Ali Reis’in ilk kaynağı yapıldı. - 8 adet süratli devriye botu teslim edildi.

KARA SİSTEMLERİ

Bu yıl içerisinde Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi kapsamında ilk araçlar teslim edilirken, TSK için büyük önem taşıyan Fırat M60T Modernizasyonu kapsamında da 169 tankın modernizasyonu tamamlandı. 2019’da yeni zırhlı kara aracı "Vuran" envantere kazandırılırken, aynı dönemde hafif sınıf insansız kara araçlarında prototipler geliştirildi ve Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (ÖMTTZA) Projesi’nin sözleşmesi imzalandı.

SİLAH, MÜHİMMAT VE FÜZE ALANINDA

2019’da Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi HİSAR-A’nın nihai testleri tamamlandı, seri üretim aşamasına hazır hale geldi. Yine aynı dönemde Korkut Hava Savunma Sistemi envantere girdi, 13 adet sistem teslim edildi. Deniz platformlarında kullanımı için Gökdeniz hazır hale getirildi. İlk milli deniz füzesi Atmaca’nın milli gemiden başarıyla atıldı. İlk yerli ve milli hava-hava füzenin üretilmesi amacıyla yürütülen Göktuğ projesi kapsamında TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Bozdoğan Görüş İçi ve Gökdoğan Görüş Ötesi füzelerinin güdümlü atış testleri başarıyla gerçekleşti.

"BAŞARI LİSTESİ"

Bu yılın diğer bazı önemli gelişmeleri şu şekilde sıralandı: - İlk S-400 sistemi geldi. - Ardışık delici harp başlıklı SOM-B2 füzesinin geliştirme, yer ve uçuş testleri tamamlandı. - TÜBİTAK BİLGEM’in tasarlayıp geliştirdiği milli lazer silahı ARMOL, kabul testlerini başarıyla geçerek TSK envanterine girdi. - HGK/KGK/LGK, MAM-C/MAM-L, UMTAS/LUMTAS teslimatlarına devam edildi. - TUSAŞ’ın ürettiği Hürkuş-C’den TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdigi çok hafif ve düşük maliyetli TOGAN mühimmatı ilk kez atıldı. - ASELSAN Elektromanyetik Top Sistemi TUFAN ile yapılan atışta namlu çıkış enerjisi rekoru kırıldı. - “20 mm Top Geliştirilmesi Projesi” için imzalar atıldı. Öte yandan MİLGEM Savaş Sistemi Tedariki Projesi kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı ARMERKOM ile HAVELSAN’ın geliştirdiği Yeni Nesil Milli Savaş Yönetim Sistemi ADVENT Savaş Yönetim Sistemi ilk kez TCG Kınalıda’ya bu yıl entegre edildi.

Kaynak, TRT Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir