• DOLAR 32.569
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2435.887
  • ...
Teknoloji devlerinden yapay zekaya büyük yatırım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Amerikan Wall Street Journal gazetesi teknoloji devlerinin son dönemin en yoğun talep gören alanlarından biri olan yapay zekaya yatırım yapmak için adeta birbiriyle yarıştığını yazıyor. 

Gazete, yapay zeka alanındaki en parlak yeteneklerin ve fikirlerin yeni kurulan küçük şirketlerde ve akademide bulunduğunu kaydediyor. Yarı iletken devi Intel, İsrail'de yeni kurulan Habana Labs firmasını 2 milyar dolara satın alarak yılın en büyük yapay zeka anlaşmasına imza attı.

Amazon ve Microsoft gibi firmalar, son yıllarda robotlardan otonom araçlara karmaşık algoritmalar kullanarak yüksek teknoloji ürünlerinin performansını geliştirmek için birçok küçük yapay zeka firması satın aldı. Apple'ınsa 2013'ten bu yana 17 yapay zeka firması satın aldığı biliniyor.

Stanford Üniversitesi İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü verilerine göre bu yıl Kasım ayı başında yapay zeka alanında yapılan küresel anlaşmaların değeri 35 milyar doları aştı. Firmaların yaptıkları anlaşmaların odağında, yapay zeka alanında uzman mühendisleri bünyelerine katma hedefi yatıyor. Bu yüksek talep, uzmanların aldıkları maaşlara da yansıyor.

Amerikan Çalışma İstatistikleri Dairesi verilerine göre Amerika'da yazılım mühendisleri yılda ortalama brüt 105 bin dolar kazanırken yapay zeka mühendisleri, 224 bin dolar kazanıyor.

Öte yandan araç paylaşım firması Uber, 2015'te, yazılım ve robot biliminin en iyi okullarından Carnegie Mellon Üniversitesi'nden çok sayıda profesörü bünyesine kattı. Özel sektörün geçen yıl yapay zeka alanında doktora yapan öğrencilerin yüzde 60'ını işe alması, bu alana olan talebin ne kadar yüksek olduğunu göstermeye yetiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir