• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) yüksek düzeyde vergi ödeyen, ihracat yapan, uluslararası taşımacılık ve turizm faaliyetleriyle döviz girdisi sağlayan, bir ürünü Bursa`dan ilk kez ihraç eden, yeni bir pazar yaratarak ve ilk kez bir ülkeye ihracat yapan 504 üyesini ödüllendirdi.

 

Ekonomiye değer katan 2012 sıralamasında en yüksek düzeyde ihracat yaparak gelir vergisi sağlayan Oyak Renault 3 milyar 213 milyon 577 bin 376 TL ile birinci, TOFAŞ 2 milyar 313 milyon 122 bin 590 TL ile ikinci, Bosch 831 milyon 35 bin 158 TL ile üçüncü oldu. En yüksek düzeyde gelir vergisi ödeyen sıralamasındaysa Muharrem Yılmaz 3 milyar 628 milyon 505 bin TL ile birinci, Mehmet Celal Gökçen 3 milyar 77 milyon 710 bin ile ikinci ve Hüseyin Özdilek1 milyar 725 milyon 112 bin TL İle üçüncülüğü aldı.

 

Özel Sektöre Gözünüz Gibi Bakın
Ödül törenine katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ekonomide özel sektörün önemine değindi. Türkiye`nin özel sektör sayesinde ekonomik dev haline geldiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, özel sektörün 150 milyar dolar yatırım yaparak, Türkiye`nin yüzde 8,5 büyümesine katkı sağladığını söyledi. Hükümetin çıkardığı kanunlarla özel sektörü desteklemesi gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, \"Özel sektöre herkes gözü gibi baksın korusun kollasın\" dedi. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte gelen Çek Yasası`na da değinen Hisarcıklıoğlu, \"Bu yasa çıkmasaydı ticaret yapıp da hapse girmeyecek bir insan evladı kalmayacaktı bu ülkede. Geçen yılın ilk 11 ayıyla bu yıl karşılıksız çıkan çek miktarı yüzde 93`e çıkmış durumda. Yargıtay`da bekleyen karşılıksız çeklerle ilgili karar verilmeyi bekleyen dosya 240 binleri buldu\" dedi.

 

Yeni Reformlar Şart
2011 yılına ait en fazla gelir vergisi veren 69, en fazla kurumlar vergisi ödeyen 74, en fazla ihracat yapan 342, uluslararası kara taşımacılığı faaliyetlerine en fazla döviz girdisi sağlayan 2 firmaya ödül vereceklerini kaydeden BTSO Başkanı Celal Sönmez de, 2011 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 8,5 büyümesini sağlayan iş adamlarına teşekkür etti. Türkiye`nin küresel bir güç olma iddiasının sürdüğünü anlatan Sönmez, \"Bu yolda önümüzde pek çok zorluk olduğunu biliyoruz. Gelişmiş ekonomiler sallanırken Türkiye yükseliyorsa bunu 2001 krizinden sonra yaptığımız reformlara borçlu olduğumuzu biliyoruz. Cazip bir yatırım teşvik paketi açıklandı makro ve mikro reformları yeni bir heyecanla hayata geçirmemiz gerekiyor. Tüm taşları yerine oturtacak yeni bir reform yolculuğunun ilk adımı olmalı. Eğitim, kamu, adalet, vergi ve harcama reformuna ihtiyacımız var\" diye konuştu. (Fethullah Özsoy - İLKHA)