• DOLAR 32.38
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2325.56
  • ...
Uyku için en iyi sıcaklık nedir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rahat bir ortamda olmak sağlıklı bir uyku için şarttır. Uyku ortamınızı 18.3°C'ye yakın bir sıcaklıkta tutmak idealdir. Vücudunuzun sıcaklığı uyku sırasında azalır, ancak soğuk olmayan bir oda, gece boyunca uyumanıza yardımcı olur.

Bebekler uyku için biraz daha yüksek bir oda sıcaklığına ihtiyaç duyabilirler, ancak ortamı ekstra birkaç dereceden fazla ısıtmaktan kaçının, böylece küçük bedenleri aşırı ısınmaz.

Bilim ne diyor
İyi bir gece uykusu için 18.3°C civarında bir oda sıcaklığının optimal olmasının bilimsel nedenleri vardır. Bu, vücudunuzun iç sıcaklık regülasyonu ile ilgilidir.

Vücudunuzun iç sıcaklığı 24 saatlik bir süre boyunca değişir. Bu bir sirkadiyen ritim olarak bilinir. Vücudunuz yatmaya başladığınız anda sıcaklık kaybetmeye başlar ve sabah saat 5'te, en düşük noktasına ulaşana kadar soğumaya devam eder. Vücudunuz derinizdeki kan damarlarını genişleterek soğur. Sıcaklığınız gece düşmeye başladığında, ellerinizin ve ayaklarınızın başlangıçta ısındığını fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, vücudunuzun çekirdek sıcaklığınızı azaltmak için ısının içinden kaçmasına izin vermesidir.

Uyku ortamınızdaki sıcaklık çok sıcak veya soğuksa, vücudunuzun iç sıcaklığındaki düşüşü etkileyebilir ve uykunuzun bozulmasına neden olabilir. 2012'de yapılan bir çalışma , uyuduğunuz odanın sıcaklığının kaliteli uykuya ulaşmada en önemli faktörlerden biri olduğunu göstermektedir.

Bebekler için farklılık gösterir mi
Bebekler için çok farklı bir uyku ortamı yaratmanıza gerek yoktur. Sıcaklığı bir veya iki derece artırmayı düşünebilirsiniz, ancak uygun şekilde giyindikleri sürece 15 ila 20°C sıcaklık arasındaki bir oda onlar için güvenlidir. Bebeklerin aşırı ısınması önlenmelidir çünkü aşırı ısınma, ani bebek ölümü sendromu (SIDS)'nu tetikleyebilir.

Bebeğinizi nefes alabilen bir uyku tulumunda uyutmalısınız. Uyku tulumlarını yapıldığı malzemeye göre ve mevsimine göre seçebilirsiniz. Bebeğin iç vücut sıcaklığını etkilediği ve bebeğin soğuma yeteneğini engelleyebileceği için uyurken asla şapka giydirilmemelidir. Uyku sırasında boynunun arkasına veya mide bölgesine dokunarak bebeğinizin çok sıcak olmadığından emin olabilirsiniz. Derileri sıcak veya terli ise, bir giysi katmanını çıkarın.

Bebeğiniz de sağlıklı uykuyu desteklemek için tıpkı yetişkinler gibi karanlık ve sessiz bir ortamda uyumalıdır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir