• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Aile Hekimliği`nde Çalışanlar, İş Güvencesine Kavuşturulsun`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün yaptığı açıklamada, Aile hekimliği çalışanlarının mesleki bağımsızlığı koruyan, kamu görevlisi statüsünde çalışılmasını sağlayan yasal düzenleme yapılarak sistem içinde görev yapanların huzursuzluklarının ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Aile Hekimliği sistemine uygun yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Erözgün, sağlık hizmetleri, nitelikleri gereği diğer kamu hizmetlerinden farklı, ertelenemez, ikame edilemez, sürekli olarak herkese eşit ve nitelikli olarak verilmesi gereken bir kamu hizmeti olduğunu belirtti.

Erözgün açıklamasına şöyle devam etti: Aile hekimliği sistemi bir kamu görevi olduğundan ve yüksek yargı tarafından kamu görevlisi olduğu hüküm altına alınmış olduğundan; kamu görevinde temel kuralın, "asli ve sürekli görevlerin, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle gördürülmesi"olduğundan, ASM`lerde verilen kamu hizmetinin de kamu görevlisi statüsündeki çalışanlar eliyle yürütülmesini gerektirir. Bu nedenle Aile Sağlığı Elemanlarına kadro verilerek Anayasa`nın 128. maddesinde belirtilen ve Anayasa Mahkemesi`nin kararına uygun hale getirilmesi sağlanmalıdır. De facto durumuna gelen bu konu kadro verilerek yasalara uygun hale getirilmeli ve kamu görevlisi statüsü sağlanmalı."

Sağlık hizmetinin ertelenemez, ikame edilemez, sürekli olarak herkese eşit ve nitelikli olarak verilmesi gereken bir kamu hizmeti olduğu gerçeğinden hareket edilmesi gerektiğini belirten Erözgün, ASM`lerin sınıflandırılma uygulamalarından ve esnek mesai dayatmalarından vazgeçilerek, tüm ASM`lerde verilen hizmetlerin aynı standartlara kavuşturulmasını istedi.
Aile sağlığı çalışanlarına konulan nöbet hizmetlerinin kaldırılmasını isteyen Erözgün, "Bu çerçevede aile hekimliği hizmetinin zorunlu bir unsuru olmayan hizmetlerin (defin nöbeti, acil nöbetleri vs gibi) talep edilmesini mevzuatın zorunlu kılmadığı, bu ve benzeri hizmetlerin uygulama adı altında dayatılmasını, hekim ihtiyacının olduğu her yere oldubitti madde değişiklikleriyle aile hekimlerinin görevlendirilmek istenmesini kabul etmek mümkün değildir" dedi.

Aile hekimliği hizmetine olumlu katkısı olmayan, keyfiliğe açık nitelikteki ceza puanları ve negatif performans uygulamasının tamamen kaldırılmasını isteyen Erözgün, zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası primleri ile ilgili olarak, diğer kamu görevlisi hekimlerde olduğu gibi, yarısı hekim, yarısı Bakanlık tarafından ödenecek şekilde yeniden yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir