• DOLAR 32.399
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.275
  • ...
"Adana'da 1960'lardan beri böyle yağmur yağmadı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çelik, beraberinde Vali Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve diğer ilgililerle merkez Yüreğir Şehit Erkut Akbay Mahallesi'nde evleri sağanak ve ardından oluşan selden zarar gören vatandaşları ziyaret etti.

Vatandaşlara, “geçmiş olsun” dileklerini ileten Çelik, evleri hasar görenlere, zararlarının karşılanması için ödemelerin yapılmaya başlandığını belirterek, şunları kaydetti:

Burada 3 bin 500 ev var. Önce hasarları gidereceğiz. Hiçbir ev mağdur olmayacak. 1960'lardan beri böyle yağmur yağmamış. Bu evlerin hepsi kontrol edilmiş, kimse atlanmamış. İlk andan itibaren tüm bakanlarımız konuyla ilgilendi. Bundan sonrasına bakılacak. Gerekli yardım yapılacak. Bu mahalleye kentsel dönüşümle 500 konut yapılacak.

Daha sonra Yüreğir Belediyesi’ne geçen Çelik burada gazetecilere açıklamada bulundu.

Adana'nın uzun yıllardır görülmemiş bir felaketle karşı karşıya kaldığını ifade eden Çelik, "Burada tabii ciddi miktarda hasar var, ciddi miktarda zararlar söz konusu fakat en büyük tesellimiz hiçbir vatandaşımızın hayatını kaybetmemiş olmasıdır." dedi.

Çelik, Valilikte kurulan kriz merkezinde ortak bir dayanışma ruhu içinde hareket edilmesinin önemine değinerek, şöyle konuştu:

Valilikteki kriz merkezinin planlı ve hızlı bir şekilde olaya müdahale etmesi ve vatandaşlarımızın bodrum katlarını ilk katları terk ederek üst katlara çıkması sayesinde Allah'a şükür bir can kaybı olmadı. Çünkü 1960'lı yıllardan itibaren neredeyse görülmemiş bir yağış oranı, bir günde neredeyse metrekareye 300 kilogramlık yağışın düşeceği kadar son derece güçlü bir afetle karşı karşıya kalındı. Neticede evlerde hasar meydana gelirken bazı yaralılarımız vardı, 8 civarında. Biri hariç diğerleri taburcu edildi.

"Zararının tazmin edilmesi için gerekli adımlar atılacak"

Çelik, kentteki tüm yerel yöneticilerin sağanak konusunda birlikte hareket etmesinin, Adanalıların daha fazla bir zarala karşı karşı kalmamasını sağladığını aktararak, şunları ifade etti:

Tabii Seyhan, Kozan, Çukurova, Feke, İmamoğlu, Ceyhan, Yumurtalık, Sarıçam ve Yüreğir. ilçelerimizde belli tarım alanlarında problem meydana geldi. Tarım alanlarında 123 bin 151 dekar tarım alanı su altında. Bu suların çekilmesini bekliyoruz. Bu sular çekildikten sonra oradaki hasar da tespit edilerek vatandaşımızın zararının tazmin edilmesi için gerekli adımlar atılacak. Olay olduğu andan itibaren Cumhurbaşkanımız talimat vermişlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız, Bakanlar Kurulunda ilgili bakanlarımızın Adana'daki bu afetin karşısında vatandaşımızın korunması ve zararların tazmin edilmesi için gereken talimatları 24 saat aralıksız çalışma esasına göre vermişlerdir. İlgili bakan arkadaşlarımız da Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği talimat çerçevesinde kendi birimlerini 24 saat aralıksız çalışma esasına göre çalıştırarak bu afete müdahale edilmesi sağlanmıştır.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un kente gelerek önemli çalışmalar yaptığını anlatan Çelik, "Milli Eğitim Bakanlığımız okullarda oluşan zararın giderilmesi için 500 bin lira ödenek sağladı. Böylece zarar gören okullarda eğitim öğretimde aksamaya yol açmadan faaliyetin devam etmesi için gereken tedbirler alınmıştır." ifadesini kullandı.

"Alt yapının düzeltilmesi için kaynak aktarılacak"

Çelik, gönderilen çeşitli hibelerle Adana'ya 41 milyon liralık kaynak aktarıldığını vurgulayarak, "Tabii en önemlisi bu alt yapı sorunun giderilmesiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanımız açıkladı, 2020 yılında yağmur suyu hatları için de Dünya Bankası ve İller Bankasının ortaklaşa üreteceği bir projeyle 60-70 milyonluk bir kaynak bu alt yapının düzeltilmesi, Adana'da tekrar benzer bir durumun yaşanmaması için, bu projenin başlayabilmesi için de kullanılacaktır." diye konuştu.

Evleri zarar gören vatandaşları ziyaret ettiğini anımsatan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

Şu ana kadar 3 bin 668 kişiye, hesapları varsa hesaplarına, yoksa Ziraat Bankası'nda kendi adlarına hesap açılarak biner lira yatırılmıştır. 3 milyon 742 bin liralık bir kaynak bankada vatandaşlarımızın hesaplarındadır. Dolayısıyla bundan haberi olmayan vatandaşlarımız gidip bu paraları alabilirler. Hesapları varsa hesaplarına yatırılmıştır, hesapları yoksa kendileri adlarına bir hesap açılmıştır. Tabii bazı vatandaşlarımız evlerini terk etmiyorlar, bazıları komşularında kalıyorlar. Böyle bir imkanı olmayan veya böyle bir şeyi tercih etmeyenler için de oteller açılmıştır. Valilik vasıtasıyla kriz merkezi çeşitli otelleri vatandaşlarımızın hizmetine sunmuştur.

İlgili tüm kurumların çalışmasıyla, sağanaktan doğan zararın en az hasarla atlatılmaya çalışıldığını belirten Çelik, "Burada arkadaşlarımızla belli konuları not aldık, yapılması gerekenleri çeşitli bakanlıklara ileteceğiz." dedi.

Hayırseverlere çağrı

Adana'daki iş adamlarına ve hayırseverlere de çağrı yapmak istediğini belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada mağdur olan vatandaşlarımızı yalnız bırakmamak için Valilik üzerinden buralarla ilgilenmek isteyen vatandaşlarımız, buralardaki sorunların giderilmesine katkıda bulunabilirler.” (Ramazan Kösedağ – İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir