• DOLAR 32.492
  • EURO 34.956
  • ALTIN 2431.797
  • ...
"Piyangonun ve yılbaşı kutlamalarının İslam'da ve kültürümüzde yeri yoktur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaklaşan miladi yeni yıl dolayısıyla devlet tarafından oynatılan ve başına millî kelimesi getirilerek meşrulaştırılmaya çalışılan piyango kumarı ve bir ecnebi mukallitliği olan yılbaşı kutlamaları hakkında konuşan Midyatlı vatandaşlar, bu tür uygulamaların ne İslam'da ne de Müslüman kültüründe yerinin olmadığını ifade ettiler.

Yasal olması nedeniyle halk arasında yaygınlaşan piyango kumarını devletin kaldırabileceğini ifade eden vatandaşlar, bu duruma tepkili.

Vatandaşlar, "piyangonun bir kumar çeşidi ve haram olduğuna" dair Diyanet'in fetvasına rağmen devletin eliyle kumar oynatılmasının büyük bir vebal olduğunu ve buna son verilmesi gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Midyatlı vatandaşlar, piyango kumarı ve yılbaşı kutlamalarından bir Müslüman'ın uzak durması gerektiğini belirtti.

 

"Bir Müslüman'ın haram yememesi ve yedirmemesi lazım"

İslam'a göre karşılıksız paranın hiçbir yere verilemediğini belirten Molla Zeki Bulut, Yani bir yere bir para veriliyorsa karşılığını alacaksın. Yoksa bu şekilde şans oyunları gibi Millî Piyango da onlara benziyor. Karşılıksız bir paradır. Bu da kumarın bir nevidir. Kumarı da açık bir şekilde Allah Teâlâ Kur'an-ı Kerim'de haram kılmıştır. Kumar haramdır. Milli Piyango da kumardan sayılır. Tabi ki bu tür haram olan şeyleri devlet yasaklarsa kimse alamaz. Yasak olsaydı kimse alamazdı. Bir de millet hayallerin peşine düşmüştür. 'Belki kazanırım, ya tutarsa' diye düşünüyor. Bir kısım insanlar için artık maddiyat birinci hedef olmuştur. 'Nereden gelirse gelsin yeter ki gelsin' diye düşünüyor. Ama haram ve helale uyulması gerekir. Bir Müslümanın haram yememesi ve yedirmemesi lazım. Haram olan şeylerden kaçınması ve bulaşmaması gerekir. Bu dinin bir temelidir.  Haram keyfi bir muamele değildir. Haram olan şeyler insanın lehinedir. Allah-ü Teâlâ bununla insanı cezalandırmamıştır. İnsanlar için zararlı olduğu için haram kılmıştır. Ya şahsen ya bedenen ya da topluma maddi veya manevi zarar verdiği için haram kılınmıştır. Devlet yasak ederse kimse almaz. 'Millet az para ile çok kazanırım' diye düşünüyor. Ve bu şekilde harama bulaşıyor." ifadelerini kullandı.

"Yılbaşı kutlaması yabancıların bir geleneğidir"

Miladi yılbaşı hakkında da konuşan Bulut, "Bu konuda Hazreti İsa Aleyhisselam'ın dünyaya teşrifi hepimizin bir sevincidir.  Buna bir şey diyemeyiz. Ama kim bir kavme benzemek isterse onlardan olur. Eğer bu niyetle kutlanırsa olmaz. Müslümanların Hicri yılbaşısı Muharrem ayının birinci günüdür. Miladi yılbaşının da tam anlamıyla net bir tarihi yoktur. Bu yabancıların bir geleneğidir." şeklinde konuştu.

İnsana zarar veren şeylerin yasaklanması gerektiğini belirten Ahmet Solmaz da "Âlimlerin söylediğine göre biz konuşuyoruz. Piyango uygun değildir. Yüz binlerce kişinin parası toplanıyor bir kişiye gidiyor. O kişiler mağdur oluyor. Ondan dolayı uygun değildir. Haksız bir kazançtır. Alın teri ile kazanılmayan bir şey haramdır. Kumar ve içki hepsi haramdır. Yılbaşı gecesi içki içiliyor. Bizim dinimizde bunlar uygun değil. Bize layık değildir. İslam âdeti değildir. Peygamberimiz ne yaptıysa, onun sünnetine göre davranmak zorundayız." dedi.

"Noel'in de piyangonun da İslam kültüründe bir yeri yoktur"
Lise öğrencisi Furkan Altunkaynak, "Milli piyango, özellikle devlet eliyle işletilen bir kumardır. Ve bunu insanlara özendirerek yapılması kesinlikle yanlıştır. Bunun topluma ciddi bir şekilde zararı var ve toplumu yozlaştıran bir şeydir. Maalesef belki bir iki kişi kazanıyor, ama toplumda milyonlarca kişi kaybediyor ve rızıklarını bu kumara yatırıyorlar. Toplumda gerek maddi, gerek manevi açıdan ciddi sıkıntıya mal oluyor piyango. Yılbaşı yani Noel dediğimiz günlerde en çok harama gidiliyor. Hâlbuki insanın ömründen bir yıl daha gidiyor. Bunu düşünmesi gerekirken, harama girip daha çok günah işlemesi saçma bir davranıştır. Bir papaz tarafından ortaya atılan Noel'in ne de piyangonun İslam kültüründe bir yeri yoktur. Toplum olarak bunlardan kaçınmamız gerekiyor." diye konuştu

"Devlet piyango yerine yatırım yapsın"

Bu tür yatırımlar pozitif yönde kullanılmasını isteyen Hakan Şengül, "Emek sarf edilmeden kazanılan para haramdır. Şimdiye kadar piyangodan kazananlara hiçbir faydası olmamıştır.  İşleri rast gitmemiştir. Şimdiye kadar hiç almadım. Almayı da düşünmüyorum. Ama yüksek meblağlarla insanı cezp ediyorlar. Para kazanmak hevesiyle insanlar bazen şeytana uyuyor.  Devlet büyüklerine sesleniyorum. İnsanların çalışması için yatırım yapmalarını istiyorum. Her yer dilenci doldu. Emeksiz kazanmak istiyorlar. Bu da bize göre değil. Yılbaşı Müslüman adeti değildir. Herkes yılbaşı diyor ama Mekke'nin fethi yıldönümünü bilmiyor." ifadelerine yer verdi. (Süleyman Tunç-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir