• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
HTŞ liderinden Suriye açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriyeli muhalif gruplardan Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Cevlani açıklamalarda bulundu.

Türkiye, ABD, Rusya gibi aktörlerin terör örgütü listesinde yer alan grubun lideri, sosyal medya üzerinden paylaşılan "Özgürlük ve Bağımsızlık Savaşı" başlıklı açıklamasında, Suriye'de devam eden savaşa dair dikkat çeken ifadeler kullandı.

Cevlani'nin açıklamalarını, bölge uzmanlarından Hassan Hassan da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla değerlendirdi.

HTŞ lideri Cevlani'nin açıklamalarından satır başları:

- HTŞ lideri, 8 yıllık savaşın sonunda Esed rejiminin fiili olarak sona erdiğini savundu. "Birçok alanda devrim rejime karşı zafer kazanmıştır. Ordusu dağılmış, emniyet güçlerinin yetersizliği ortaya çıkmış ve ekonomisi çökmüştür." diyen Cevlani, rejimini meşruiyetini ve ülke yönetme ehliyetini kaybettiğini öne sürdü.

- Cevlani,  rejimin "Rusya ve İran elinde oyuncak haline geldiğini" ifade etti.

- Rusya'nın "sıcak denizlere inme politikasıyla stratejik bölgeleri garanti altına almaya çalıştığını" belirten Cevlani, "Rusya'nın ilerleyen dönemde bölgedeki çatışmalarda etkin rol alacağını ve bölgenin zenginliklerini yağmalayacağını" dile getirdi.

- Cevlani "Esed rejiminin devrilmesi" sürecinin aşıldığını ve rejimin tamamen devrildiğini, Suriye'de devam eden savaşın "işgale karşı bir direniş" olduğunu söyledi ve muhaliflerin "özgürlük ve bağımsızlık savaşı verdiğini" belirtti. Bu doğrultuda "ya zafer kazanacaklarını ya da bu yolda öleceklerini" savundu.

- HTŞ lideri, bölge halklarının ve tüm dünyanın, Suriye'de devam eden savaşın siyasi, ekonomik, güvenlik ve askeri sonuçlarına katlanacağını söyledi. Cevlani, bu savaş sonucunda uluslararası güç merkezlerinin yeniden düzenleneceğini iddia etti.

- Cevlani, bölgede savaşın devam ettiğini ve uzayacağını, bu sebeple muhaliflerin tek bir saf olarak savaşa devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki İdlib ve çevresinde en etkin olan silahlı grup HTŞ. Bölgeyi idari olarak da HTŞ destekli Kurtuluş Hükümeti yönetiyor.

Tahrir el Şam Heyeti ABD, Türkiye, Rusya ve İran gibi bölgedeki başat aktörlerce terör örgütü kabul ediliyor.

Kaynak: Mepa News

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir