• DOLAR 32.455
  • EURO 34.476
  • ALTIN 2489.017
  • ...
BİTMEYEN DRAM İDLİB; Yine Saldırı!  Yine Göç…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki son bölge olan İdlib ve çevresi, rejim güçleri ve destekçilerinin yoğun ateşi altında. Baas rejimi, Türkiye ve Rusya’nın vardığı mutabakata rağmen, sivil katliamını sürdürüyor. Garantör Rusya’nın da destek verdiği saldırılarda yüzlerce sivil katledilirken on binlerce sivil de, savaştan kaçarak Türkiye sınırına göç ediyor.

SON SALDIRILARDA 9 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Baas rejiminin karadan Rusların da hava desteğiyle İdlib’e düzenlediği saldırılarda son günlerde çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

Rus uçakları ayrıca, sivillerin bombalanan yerleşim yerlerinden Suriye-Türkiye sınırı yakınındaki bölgelere kaçış güzergâhlarını da vuruyor.

Rusya'nın önceki gün düzenlediği hava saldırılarında da 9 sivil hayatını kaybetti. Muhaliflere ait uçak gözlemevine göre, Rusya'ya ait savaş uçakları, Maarratünnuman ilçesi, Cercenaz beldesi, Tel Mennis, Masaran, Dery Garbi, Gadafa, Han es Sübül ve Babbila köylerine saldırdı.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bu saldırılarda Maarratünnuman ilçesinde 4, Masaran köyünde 5 olmak üzere toplam 9 sivil yaşamını yitirdi.

Baas rejimi de Serakib ilçesi, Kefrenbil, Keferruma ve Kensafra beldesi ile Marşurin, Mardebse, Babolin, Marand, Deyr Şarki ve Keferavid köylerine hava saldırısı düzenledi. Yoğun göç vererek neredeyse tümüyle boşalan bölgelerde ölen ya da yaralanan olmadı.

SİVİL KATLİAMI

Türkiye ile Rusya arasında, 17 Eylül 2018'de imzalanan mutabakattan bu yana İdlib ve çevresinde, Baas rejimi ve Rusya'nın saldırılarında en az 1300’den fazla insan katledildi.

SON İKİ AYDA EN AZ 200 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde yerinden edilen sivillere ilişkin veri çalışması yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj'dan alınan bilgiye göre, yoğun saldırılar nedeniyle kasım başından bu yana yaklaşık 205 bin sivil evlerini terk etti.

Saldırıların yoğun olduğu yerlerden, nispeten sakin yerlere ve özellikle Türkiye sınırı yakınına göç edenlerin sayısı ise son bir yılda 1 milyonu aştı.

CUMHURBAŞKANI: 80 BİN KİŞİ SINIRLARIMIZA DOĞRU GÖÇ EDİYOR

İdlib’deki katliamdan kaçarak ülkenin kuzeyindeki Türkiye sınırına yaklaşan siviller, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da gündeminde.

Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen İlim Yayma Ödül Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Suriye kaynaklı yeni bir göç dalgasını daha kaldıramayacağını belirtti.

Dört milyon insanın yaşadığı İdlib'deki son katliamlar sebebiyle bölgede tekrar ciddi bir hareketliliğin oluştuğunu kaydeden Erdoğan, “Bombardımandan kaçan 80 binin üzerinde İdlibli kardeşimiz ülkemiz sınırlarına doğru göç etmeye başladı. Şayet İdlib halkına yönelik vahşet son bulmazsa bu sayı daha da artacaktır.” Dedi.

AVRUPA’YI UYARDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin böyle bir göç yükünü tek başına taşımayacağına dikkat çekerek, “Bizim maruz kalacağımız baskının olumsuz yansımaları, başta Yunanistan olmak üzere tüm Avrupalı ülkelerin de hissedeceği bir konu olacaktır.” sözleriyle Avrupa’yı uyardı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir