• DOLAR 32.33
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2307.15
  • ...
İstanbul'da üçlü dışişleri zirvesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısında, üçlü iş birliğinde kaydedilen ilerlemenin değerlendirildiği ve son dönemde yaşanan bölgesel ve küresel gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları VII. Toplantısı'nda, Tiflis Deklarasyonu ve 2020-2022 Eylem Planı'nın imzalanmasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Azerbaycan Bakanı Elmar Memmedyarov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında, Türkiye'nin Azerbaycan ve Gürcistan ile ekonomi, ulaştırma, enerji, turizm, kültür, eğitim, tarım ve yine diğer alanlarda iş birliğinin derinleştirilerek geliştirileceğini belirten Çavuşoğlu, Gürcistan ve Azerbaycan ile iyi ilişkilerinin olduğunu, Aralarındaki iş birliği ve dayanışmanın bölgedeki komşu ülkelere de örnek olması gerektiğini vurguladı.

"Trans-Adriyatik Boru Hattı projesinin hayata geçirilmesini teşvik ediyoruz"

Çavuşoğlu, en son Bakü'deki üçlü toplantından sonra TANAP'ın açılışını yaptıklarını, şimdi ise Trans-Adriyatik Boru Hattı'nın açılmasıyla birlikte o bölgeden gelecek gazın Avrupa ülkelerine de ulaşacağını belirti.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Güney Gaz Koridoru projesini de ele aldıklarını dile getiren Çavuşoğlu, Doğu ve Orta Avrupa'dan dostlarımızı, Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi'ni hayata geçirmeye teşvik ettiklerini, bu projeler ile bölgenin ve Avrupa'nın enerji güvenliği ve kaynak çeşitliliğini de sağlayacağını ifade etti.

"Bakü-Tiflis-Kars demir yolu Modern İpek Yolu Projesinin çok önemli bir ayağı olacaktır"

Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı ile ilgili açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Yine Bakü-Tiflis-Kars demir yolu bugün sadece üç ülkeyi birbirine bağlamıyor, şu anda açıldığı günden bu yana bile hem ticari olarak hem beşerî olarak önemli bir katkısını görüyoruz, ama bu Bakü-Tiflis-Kars tren yolu projesi esasen kuşak ve yol projesine entegre edilerek, Modern İpek Yolu Projesinin çok önemli bir ayağı olacaktır." şeklinde konuştu.

"Türkiye her platformda Gürcistan'ın ve Azerbaycan'ın sınır ve toprak bütünlüğünü desteklemektedir"

Hem Azerbaycan'ın uluslararası platformların her alanında hem de Gürcistan'ın Avrupa Atlantik örgütlerine entegrasyonunu ve NATO üyeliğini desteklediklerini, üç ülkenin, terörle mücadelede dayanışma kararlılığında olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Türkiye her platformda, her şartta Gürcistan'ın ve Azerbaycan'ın sınır ve toprak bütünlüğünü desteklemektedir ve her yerde bunu çok güçlü bir şekilde vurguluyoruz. Ve hem Gürcistan'ın hem de Azerbaycan'ın yaşadığı sorunların da barışçıl ve uluslararası hukuka uygun şekilde ve Azerbaycan'ın ve Gürcistan'ın sınır ve toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi için her iki ülkeyle de iş birliğimizi ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir