• DOLAR 32.516
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2435.327
  • ...
Atina Kemer Sıkıyor, Halk Sokakta...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, yeni bir uluslararası kurtarma paketini garantilemek için ek kemer sıkma önlemlerini parlamentodan geçirme arayışı çerçevesinde, bugün bakanlar kurulunu topluyor.

Papandreu ülkenin en büyük iki kentinde düzenlenen dev gösterilere ve merkez sol kanattaki iktidar partisi PASOK içinde tasarruf önlemlerine karşı tepkilerin giderek artmasına rağmen, yeni planları geçirmeye kararlı görünüyor.

Hükümet, Yunanistan`ın borçlarını ödeyemez hale gelmesini önlemekte zorlanırken, Sosyalist kabine bugünkü gayri resmi toplantısında, sadece bu yıl 6,4 milyar euro ek tasarruf yapılması yükümlülüğünü getirecek orta vadeli ekonomik planları tartışacak.

Bunun, AB ve IMF`nin Cuma günü üzerinde uzlaştıkları söylenen yeni kurtarma paketinin karşılığında bekledikleri ek önlemleri yasaya dönüştürmenin ilk aşaması olduğu ifade ediliyor.

Papandreu hazırlanan planı, partisi PASOK parti konseyine yarın sunacak ve sonraki gün de kabine, planı parlamentoya iletecek.

Yorgo Papandreu, kemer sıkma önlemlerinin gözden geçirilmiş şeklini parlamentoya sunmadan önce partisinin desteğini almış olmak istiyor.

Yunanistan`ın uluslararası borç verenleri, bir yıl önce üzerinde uzlaşılan 110 milyar euroluk mevcut paketin yerini alacak yeni kurtarma paketinin serbest bırakılmasının, Atina`nın kamu sektöründe iş kesintisi gibi daha fazla kemer sıkma önlemi geçirmesine ve özelleştirmeleri hızlandırmasına bağlı olduğunu vurguluyor.

Özelleştirme programıyla 2015`in sonuna dek 50 milyar euro elde edilmesi hedefleniyor.

AB ve IMF yetkilileri, Yunanistan`a verilen 110 milyar euroluk kurtarma paketinin sıradaki kısmının büyük olasılıkla Temmuz ayında ödeneceğini söylüyor.

Henüz miktarı belli olmayan yeni paketin ise, Yunanistan`ın önümüzdeki iki yılki borçlanma ihtiyacını kapatacağı yolunda haberler bulunuyor

TASARRUF PAKETİ

Papandreu hükümeti, 110 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığı sıkı kemer sıkma önlemlerini uygulamaya sokmak zorunda kalmıştı.

Ancak ekonomik planlar dev protestoları da beraberinde getirdi - son eylemler, geçen ay gençler arasındaki işsizliğin rekor seviyelere ulaştığı İspanya`daki dev ölçekli oturma eylemlerinden ilham alarak düzenlendi.

Başbakan Papandreu`nun kabineye sunduğu yeni kemer sıkma önlemleri, sadece bu yıl içinde 6,4 milyar euro ek tasarruf yapılmasını öngörüyor.

Geçen hafta PASOK üyesi 16 milletvekili, başbakana bir mektup göndererek yeni paketin bu ay içinde parlamentoya sunulmasından önce parti içinde tartışılarak oylanmasını istemişti.

Yeni bir kurtarma paketinin ise Euro bölgesi maliye bakanlarınca onaylanması şart.

Avrupalı bakanların 19 ve 20 Haziran tarihlerinde toplanmaları bekleniyor.

DEV GÖSTERİLER

Başkent Atina`da ise dün akşam kesintiler ve vergi artışını protesto etmek üzere en az 60 bin protestocu toplandı.

Onbinlerce kişiden oluşan kalabalığın, parlamento önünde düzenlediği gösteride, "hırsızlar!" yazılı afişler dikkat çekti.

İspanyol eylemciler gibi kendilerini "Dargın- öfkeli vatandaşlar" adlandıran Yunan protestocular, "önlemleri geri alın", "Yunanistan satılık değil" gibi sloganlar attı.

Bunun 12 gece üst üste düzenlenen protestoların en büyüğü olduğu belirtiliyor.

Kaynak: BBC


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir