• DOLAR 32.575
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2429.517
  • ...
Hayvanlara Saman Yerine Patates!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - Bitlis`in Ahlat ilçesinde patates üreticileri patatesin satılmamasından çiftçiler ise saman fiyatların muzdaripti… Şimdi ise bulunan yeni bir formül ile ikisi de mutlu… Neden mi? Çünkü patatesler artık saman yerine satılmaya başlandı.


Patates üreticiliğini yapan Necat Oruç, elindeki patatesleri ihraç edemeyince ve yerli pazar da yeterince tüketemeyince yeni arayışlara girdi ve elinde kalan patatesleri hayvan besicilerine ucuz sattı.


Bitlis merkezde hayvancılık yapan Hakan Budak, \"Saman fiyatlarının artması bizleri daha ekonomik olan patatese yöneltti. Yıllardır hayvancılık yapıyoruz. Ama bu yıl hayvanlarımızı satmaya karar verdik. Yalnız hayvanları satışa çıkarırken bizlere teklif edilen fiyatlar o hayvanlara verdiğimiz emeği karşılamamaktaydı. Hayvan fiyatlarının bu kadar düşmesinden dolayı hayvanlarımızı satmadık. Bu hayvanlarımızın beslenmesi için ihtiyaç duyulan saman fiyatları adeta tavan yapmış durumda. Beyaz samanın tonu 800 lira. Bu fiyata saman almak imkânı olmayan bizler için imkânsızdır. Çünkü beslediğimiz hayvanlar alacağımız saman ve yem fiyatlarını karşılamayacak kadar fiyatları düşmüş durumdadır. Bizde hayvanlarımızın kışlık beslenme ihtiyacını karşılamak için Ahlat ilçesine gittik. Ve orada bu yıl üretilen patates ihraç edilmeyince yerli pazarlarda istenilen rağbetti görmeyince üreticilerin depolarındaki stoklarda kaldı. Üreticiler stoklarındaki mahsullü tüketmek, bizlerde artan saman fiyatlarına alternatif olarak hayvanlarımızın ihtiyaç duyduğu besin kaynağını temin etmek için stoklardaki patatese yöneldik. Ahlat`tan bir ton patates satın aldık. Patatesin tonunu 130 liraya aldık. Ama nakliyeye 140 lira verdik. 60 kilometrelik bir yolun nakliye ücreti bir ton patatesin fiyatını geçmiş durumda. Bunu samanla kıyasladığımızda saman fiyatı patates fiyatının yedi katına çıktığını görüyoruz. Dolayısıyla hayvanlara verdiğimiz patatesler hayvanın et ve süt verimliliğini artırdığını, hayvan giderinin azalttığını gördük\" dedi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir