• DOLAR 32.524
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2424.17
  • ...
ÇİN ZULMÜNE LANET YAĞDI  "SESSİZ ÇIĞLIK"  YANKILANDI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Türkiye, Doğu Türkistanlı kardeşleri için meydanlara döküldü. Çin’in Doğu Türkistanlı Müslümanlara uyguladığı zulme dikkat çekmek için gerçekleştirilen eylemler tüm illerde yoğun katılımla gerçekleşti. İşte o eylemlerden bazıları;

İSTANBUL

İstanbul’da İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde düzenlenen "Sessiz Çığlık" eylemiyle Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri protesto edildi. Fatih Camisi'nin avlusunda toplanan kalabalık, "Kardeşini öldüren sessizliğindir" yazılı pankart açarak, ellerindeki meşaleler ile Türk ve Doğu Türkistan bayraklarıyla yürüyüşe geçti. Beyazıt Meydanı'na kadar yürüyen grup, burada tekbirler getirerek, "Doğu Türkistan yalnız değildir", "Zalimler elbet hesap verecek" ve "Müslüman uyuma kardeşine sahip çık" sloganları attı. İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Doğu Türkistan'ı yalnız bırakmadıkları için kalabalığa teşekkür etti. Yıldırım, meydana taşıdıkları bu heyecanı unutmadan yol yürümeleri gerektiğini belirterek, "Doğu Türkistan nasıl kurtulur? Oradaki insanlara yapılan zulümler nasıl engellenir? Bu konuda hep beraber çalışacağız. Yolumuz kısa değil, ama uzun da değil. Çünkü nice firavunlar devrildi, nice zalimler devrildi. Doğu Türkistan mazlumunun gözyaşı, Çinlileri de devirecektir, Allah'ın izniyle." diye konuştu.

"TİCARETE KURBAN ETMEYİN"

"Ey İslam ümmeti, Doğu Türkistan'ı ticarete kurban etmeyin" diyen Yıldırım, şunları söyledi: "Türkiye her zaman Doğu Türkistan'ın yanında oldu. Bundan sonra da öyle olacak inşallah. Biz Doğu Türkistan'ı gündeme getirince diyorlar ki 'Siz ABD'nin menfaatini dile getiriyorsunuz.' Ben de buradan diyorum ki ne ABD ne Çin emperyalizmi. Var olsun İslam Birliği. Bizi kimse bununla suçlamasın. ABD, madem çocukları düşünüyordu da neden Suriye'de, Irak'ta, Afganistan'da düşünmedi? Biz zalim olan herkese karşıyız. Bugün tüm Türkiye'de Doğu Türkistan mitingleri yapıldı. Kürt kardeşlerimizin yaşadığı illerde de yapıldı, bu eylemler. Yaşasın İslam kardeşliği. Türk dünyasına çağrım var. Neden sahip çıkmıyorsunuz Doğu Türkistan'a? Ey Arap dünyası, siz neden Doğu Türkistan için bir araya gelmiyorsunuz? Ey İslamcılar, Kemalistler, Ülkücüler. Bir konuda birleşelim. Toplumsal barışı sağlayalım. Doğu Türkistan için bunu yapalım." Konuşmaların ardından, "Sessiz Çığlık" eylemi sona erdi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da faaliyet yürüten İslami STK'lar, Doğu Türkistan’da Müslüman Uygurların maruz bırakıldıkları hak ihlallerine dikkat çekmek için Cuma namazı sonrası bir araya geldi. Tarihi Ulu Cami önünde bir araya gelen İslami STK'lar adına basın açıklamasını Muzaffer Beber okudu. Uluslararası kamuoyuna seslenen Beber, şunları söyledi: "Çin uluslararası hukuka aykırı olarak Doğu Türkistan’da yapmış olduğu tüm hak ihlali uygulamalarının hesabını uluslararası mahkemelerde vermeli, bunun için İslam İşbirliği Teşkilatı uluslararası toplumu, Gambiya-Myanmar örnekliğinde olduğu gibi acil göreve davet etmelidir. Başta İslam ülkeleri olmak üzere hak ve hukuka, insan haklarına riayet eden bütün ülkeler konunun takipçisi olmalıdırlar."

İZMİR

İzmir İHH İnsani Yardım Derneği öncülüğündeki grup, akşam namazının ardından Alsancak Hocazade Camisi önünde bir araya gelerek, "Sessiz Çığlık" adı altında yürüyüş yaptı. Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca yürüyen grup, "Doğu Türkistan'a özgürlük" yazılı pankart ile Türk ve Doğu Türkistan bayrakları taşıdı. Grup adına açıklama yapan İHH yetkilisi Halit Çelik, Doğu Türkistan'da uzun yıllardır asimilasyon ve yıldırma politikaları yürütüldüğünü, Müslüman Uygurların hak ihlaline maruz kaldığını söyledi.

DENİZLİ

Denizli'de de İHH İnsani Yardım Derneği öncülüğünde İlim Yayma Cemiyeti, Hak-İş, Anadolu Gençlik Derneği Denizli şubeleri ile Denizli Gönüllü Teşekküller Platformu gösteri düzenlendi. Vergi Dairesi önünde toplanan vatandaşlar, 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'na kadar sloganlar attı. Doğu Türkistan'daki insanların maruz kaldığı hak ihlallerine dikkati çeken grup, bir süre elleriyle ağızlarını kapatarak yürüdü.

MANİSA

Kentteki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Manisa Sivil Dayanışma Platformu (MASİDAP) üyeleri, Emekliler Parkı'nda buluşup, ellerinde taşıdıkları bayrak, pankart, döviz ve meşalelerle 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na kadar yürüdü. Burada basın açıklamasını okuyan İHH Manisa İnsani Yardım Derneği Başkanı Mehmet Turhan, Çin Komünist Partisi hükümetinin bütün Uygurları "suçlu" olarak kabul ettiğini, din ve geleneklerine bağlı Uygurları terörist olarak gördüğünü, haklarını ihlal ettiğini ifade etti.

AYDIN

İHH Aydın İnsani Yardım Derneği öncülüğünde Bey Camisi önünde toplanan vatandaşlar, "Zulme dur de" yazılı pankartla Kent Meydanı'na kadar yürüdü. Burada konuşma yapan İHH gönüllüsü Erdal Verir, Çin'in yaptığı zulmü en sert dille kınadıklarını söyledi.

KÜTAHYA

Kütahya'da da çeşitli sivil toplum kuruluşları, Çin yönetimince Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerini "Sessiz Çığlık" eylemiyle protesto etti. Yatsı namazının ardından Ulu Cami önünde toplanan grup, üzerinde "Doğu Türkistan'da zulme dur de" ve "Doğu Türkistan için ses ver" yazılı dövizlerle Cumhuriyet Caddesi'ndeki Karagöz Camisi'nin önüne kadar yürüdü.

UŞAK

Uşak'ta da belediye önünde toplanan vatandaşlar, ellerindeki pankart ve dövizlerle İsmetpaşa Caddesi'nden 15 Temmuz Şehitleri Meydanı'na kadar yürüdü. Burada basın açıklaması yapan İHH Uşak Üniversitesi Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Salih Işıktaş, ülkelerin Çin'in uyguladığı asimile politikalarına sissiz kaldığını dile getirdi.

SAMSUN

Samsun'da, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği üyeleri, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine "Sessiz Çığlık" eylemiyle tepki gösterdi. Yatsı namazının ardından Büyük Cami önünde bir araya gelen İHH üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Samsun İnsani Yardım Hareketi Derneği Başkanı Hüseyin Mutlu, burada yaptığı açıklamada, Çin yönetiminin Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine tepki gösterdi.

YALOVA

Yalova'da, Çin yönetiminin Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerine karşı "sessiz çığlık" eylemi düzenlendi. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) Yalova Şubesince gerçekleştirilen gösteride protestocular, akşam namazı sonrasında 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Doğu Türkistan bayrağı ve zulmü gösteren afişler taşıyan kalabalık, Çin bayrağını yapıştırdıkları elleriyle ağızlarını kapattı. Eylemde, 8 yıl önce Çin'den kaçarak Türkiye'ye gelen aile de yer aldı.

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ta, sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri, Çin'in Doğu Türkistan'daki uygulamalarına "Sessiz Çığlık" eylemiyle tepki gösterdi. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'nın çağrısı üzerine vakıf binasında bir araya gelen kentteki STK temsilcileri, Çin'in uygulamalarını protesto etti. STK'lar adına açıklama yapan İHH Kahramanmaraş Şube Başkanı Yusuf Bülbül, Çin'in sınırlarının doğu ve batısında iki farklı yüzle ortaya çıktığını söyledi.

ŞANLIURFA

Çin'in Doğu Türkistan'daki uygulamaları Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Malatya ve Adıyaman'da protesto edildi. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde STK üyeleri ve vatandaşlar, cuma namazı çıkışında Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki Dergah Camisi önünde toplandı. Tekbir getiren gruptakiler, Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerini protesto etti.

BURSA

Bursa'da, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) Bursa Şubesi ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, Çin yönetimince Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerini "Sessiz Çığlık" eylemiyle protesto etti. Protestocular cuma namazının ardından Orhangazi Parkı'nda toplandı.

ADANA

Adana'da, İHH İnsan Yardım Derneği ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla "Doğu Türkistan için Ses Ver" temasıyla basın açıklaması düzenlendi. İHH adına basın açıklanmasını okuyan Mahmut Eraslan, Çin’in Müslümanlara yaptığı zulümlere dikkat çekerek, Doğu Türkistanlı Müslümanların, reel politik kaygılara kurban edilmemesi gerektiğini ifade etti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir