• DOLAR 32.579
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2507.537
  • ...
`Devletin Her Şeyden Önce Özür Dilemesi Gerekir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN- Roboski katliamı yıldönümü nedeniyle Batman Ehmedê Xanî (Ahmedi Hani) Derneği Başkanı Avukat Nuri Mehmetoğlu yazılı basın açıklaması yaptı.
 
Basın açıklamasında Mehmetoğlu, 28 Aralık 2011`de TSK`ya ait savaş uçakları tarafından yapılan bombardıman sonucu Şırnak`ın Uludere (Qileban) ilçesi Roboskî (Ortasu) köyünde, 17`si çocuk 34 sivilin hayatını kaybettiğini hatırlattı.
 
Roboski`deki olayın üzerinden bir yılın geçtiğini belirten Mehmetoğlu, halen olayın gizli olduğunu ve ciddiyetten uzak bir soruşturmanın sürdüğünü vurguladı.
 
Mehmetoğlu, "Olayının üzerinden bir yıllık bir süre geçmesine karşın sorumluların tespiti, ortaya çıkarılması ve cezalandırılması için etkin bir soruşturma yapılması gerekirken gizli olarak yürütüldüğü ve gizliliğin kaldırılması talepli dilekçelerin kaybedildiği ve halen gizli tutulan ciddiyetten uzak bir soruşturma sürdürülmektedir. Soruşturmadan nasıl bir sonuç çıkarsa çıksın, vatandaşının hayatını korumakla yükümlü bir devletin kendi koruma görevine aykırı olarak vatandaşını bombalatarak hunharca öldürmesi her şeyden önce özür dilemeyi gerektirir. Ancak özür dilenmediği gibi Olay sonrasında öldürülenlerin aileleri için yeterli düzeyde psikolojik, sosyal ve ekonomik yardım yapılmamış" dedi.
 
Roboski`nin, ulusal ve uluslararası hukuka ve temel insan haklarına aykırı olduğunu dile getiren Mehmetoğlu, "Olayın aydınlatılarak sorumluların ortaya çıkarılarak cezalandırılmaması demokratik ilkelere bağlılık iddiasındaki bir devletin inandırıcılığı kalmadığı gibi anti demokratik uygulamalara da kapı aralamaktadır. Öncelikle devletin, kendi egemenlik alanında ve kendi kimliğini taşıyan insanların hayatını koruyamayıp bizzat ölümüne sebep olduğundan öldürülen kişilerin ailelerinden özür dilenerek psikolojik, sosyal ve ekonomik destek sağlanması, etkin ve hızlı bir soruşturma ve kovuşturma ile sorumluların ortaya çıkarılarak cezalandırılmasını istiyoruz. Vatandaşlarının hayatını kaybetmesine sebep olabilecek yeni olayların olmaması için gerekli yasal ve idari tedbirlerin alınması gerektiği inancındayız" ifadelerini kullandı.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir