• DOLAR 32.324
  • EURO 35.151
  • ALTIN 2295.605
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ 

Asgari ücretin belli olacağı 4’üncü toplantı öncesinde TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK, 2020 yılı için geçerli olacak asgari ücretle ilgili yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere Türk-İş Genel Merkezi’nde buluştu.Toplantıya HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız’ın yanı sıra, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ve uzmanlar katıldı.

“ALT SINIR OLARAK 2 BİN 578 TL’Yİ ESAS ALIYORUZ”

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Osman Yıldız, “HAK-İŞ olarak, ilkesel olarak asgari ücretin bir konsepte dayandırılması gerektiğini belirtiyor ve bunun unsur ve kriterlerini ortaya koyuyoruz. 2 bin 578 TL’nin asgari bir sınır olduğunu ve bunun üstünde bir asgari ücretin olmasını destekliyoruz ve bu konuda hem fikiriz. Çalışma Bakanımızın ilk toplantıda güzel bir açıklaması vardı. Sayın Bakanımızın “Asgari ücrette alt sınırı ideal bir noktaya getirmek istiyoruz” açıklaması bizim ilkemizle örtüşüyor. Bizim istediğimizde budur. İlkesel olarak 3 konfederasyonun burada ortaya koyduğu ve 2 bin 578 TL’nin üzerinde formüle edilen husus da buna denk geliyor. 3 konfederasyon olarak alt sınırda 2 bin 578 TL’de anlaşmış bulunuyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak bu görüşü destekliyor ve savunuyoruz” diye konuştu.

BİLDİRİ AÇIKLANDI

TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Bugün 3 işçi Konfederasyonu olarak asgari ücret konusundaki görüşlerimizi sizlerle paylaşıyoruz. Asgari Ücret Komisyonu 15 kişiden oluşuyor. Komisyonda işçi kesimini TÜRK-İŞ Konfederasyonu temsil ediyor. İlk olarak HAK-İŞ Konfederasyonumuzu sonrasında DİSK Genel Merkezi’ni ziyaret ettik ve asgari ücret konusundaki görüşlerimizi paylaştık. Gelişmeleri birlikte değerlendirdik. Bir işçinin yaşama maliyetinin aylık 2 bin 578 TL olduğunu hesapladık ve asgari ücret teklifinin bunun altında olmayacağını vurguladık. HAK-İŞ ve DİSK de bu tutarı destekliyor” dedi. Toplantı sonunda 3 işçi Konfederasyonunun ortak görüşünün yer aldığı bildiri açıklandı.