• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
BAE, Suudi Arabistan ve Bahreyn'den Pakistan'a baskı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

    İslam aleminin sorunlarına çözüm üretilmesi ve İslam medeniyetinin yeniden dirilmesi hedefiyle 18-21 Aralık tarihlerinde Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenecek 2019 Kuala Lumpur Zirvesi başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere Suudi Arabistan ve Bahreyn tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Pakistan Today gazetesi, üç ülkenin rahatsızlıklarını İslamabad yönetimine ilettiklerini, bu kapsamda Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Pakistan Başbakanı İmran Han ile; BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in ise Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Kamar Cavid Bajva ile görüştüğünü aktardı.

IMRAN HAN DEĞİL, DIŞİŞLERİ BAKANI GİDECEK

Zirveye Pakistan adına Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'nin katılacağı da haberde aktarıldı. Pakistan'ın Körfez ülkeleriyle derin ekonomik ilişkisi bulunuyor.

Haberde, İmran Han'ın katılım kararını geri çekmesinde Pazar günü Riyad'da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile yaptığı görüşmenin etkili olduğu iddia edildi.

MUHAMMED BİN SELMAN NEDEN KARŞI?

Haberde Selman'ın, Kuala Lumpur Zirvesi'ni, İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) alternatif bir oluşum olarak gördüğü ve buna tepkili olduğu belirtildi.

ZAYED GENERALLE KONUŞTU

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in de, benzer bir gündemle Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Kamar Cavid Bajva ile Abu Dabi'de görüştüğü de ortaya çıktı. İmran Han'ın Muhammed bin Selman ile görüşmesinden bir gün önce, Cumartesi, Abu Dabi'de Orgeneral Bajva ile bir araya gelen Muhammed bin Zayed'in, Paksitan'ın Kuala Lumpur Zirvesi'ne katılımdan kaçınması talebini ilettiği belirtildi.

Bahreyn'in de aynı şekilde, Kuala Lumpur Zirvesi'nden duyduğu endişeyi Pakistan'a ilettiği belirtildi. Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el-Halife'nin Pakistan Başbakanı Han'a duyduğu endişeyi ilettiği ortaya çıktı.

TÜRKİYE, KATAR ve İRAN'DAN RAHATSIZLAR

Haberde, Riyad ve Abu Dabi'nin, bölgesel rakip gördükleri Türkiye, Katar ve İran'ın Kuala Lumpur Zirvesi'ne güçlü katılımlarından çekindiği de belirtildi.

Türkiye'nin, Güneydoğu Asya'da İslam dünyasının sorunlarının ele alınacağı, Malezya, İran, Pakistan ve Katar'ın katıldığı çokuluslu bir zirvede lider düzeyde temsil edilmesinin, son dönemde bölgesel politikalarında İsrail ve ABD ile hareket eden Körfez ülkelerini endişelendirdiği kaydedildi.

KUALA LUMPUR ZİRVESİ

18-21 Aralık tarihlerinde düzenlenecek, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in ev sahipliği yapacağı 2019 Kuala Lumpur Zirvesi'nde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Ma'ruf Amin'in yanı sıra Pakistan Başbakanı İmran Han'ın da katılması bekleniyordu. Mahathir'in açıklamalarına göre zirve, ortak kaygılar taşıyan ülkelerin İslam dünyasının sorunlarının çözümü için bir araya gelerek küçük bir başlangıç yapma amacını taşıyor. Malezya'nın yanı sıra Türkiye, Pakistan, Katar, İran ve Endonezya'nın öncülük edeceği zirvede, 52 ülkeden yaklaşık 450 katılımcı, zirvenin ana konularını müzakere edecek. Zirve, İslam medeniyetinin dirilmesi, Müslüman aleminin sorunlarına çözüm üretilmesi, Müslüman toplumların kalkınmasına katkı sağlanması ve İslam dünyasının liderleri, entelektüelleri ile düşünürleri arasında iletişim ağı kurulması olmak üzere 4 hedefe odaklanacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir