• DOLAR 32.384
  • EURO 35.072
  • ALTIN 2326.267
  • ...
"Yatırım aracı olarak altından vazgeçilmemelidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Düğün sezonu sona ererken altın fiyatları ise son iki yılın en üst seviyesine çıkarak zirveye ulaştı. Bu durumdan hem kuyumcular hem de vatandaşlar olumsuz etkilenirken, altının yükselişi altın bozduran vatandaşlara yaradı.

Yıl boyunca altında yaşanan hareketlilik ve altın fiyatlarının her geçen gün yükselmesi alım gücü düşük olan vatandaşları altın alamaz hale getirirken, altın fiyatlarındaki belirsizlik ise piyasada durgunluğa neden oluyor.

Altın fiyatlarındaki hareketliliğin her geçen gün kendini daha fazla hissettirdiğini belirten Gaziantep'teki kuyumcu esnafı, eskiden insanların yatırım için altın aldığını ancak son zamanlarda ise vatandaşların sadece ihtiyaç halinde altın aldıklarını ve altın fiyatının yükselmesinden dolayı vatandaşların yatırım amaçlı altın almaktan vazgeçtiklerini ifade etti.

Kuyumcular, altın fiyatlarının yılbaşından bu yana devamlı yükselmesinin başlıca nedeninin dolardaki artışın devam etmesi ve altının ons fiyatının yükselmesi olduğunu belirterek, yıl boyunca inişli çıkışlı seyreden altın fiyatlarının 2020 yılında da yükselişini sürdüreceğini dile getirdi.

Altındaki yükselişe rağmen vatandaşların yatırım aracı olarak altından vazgeçmemelerini tavsiye eden kuyumcu esnafından Mesut Altınbaş, uzun vadeli yatırımlar için altının uygun ve güvenli bir yatırım aracı olduğuna dikkat çekti.

Altına yapılan yatırımın hiçbir zaman kaybettirmeyeceğini belirten Altınbaş, "Kuyumculuk sektörü, var olan sektörler içinde en güzel sektörlerden getirisi ve kazancı olan bir sektördür. Vatandaşların her zaman için altına yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz. Uzun vadeli yatırımlar için kesinlikle altın, mutlaka kazanç sağlamaktadır." dedi.

 

"Vatandaşlar altına yatırım yapmaktan çekinmesinler"

Altın fiyatlarındaki artışın kendilerini ister istemez olumsuz etkilediğini belirten Altınbaş, "Yılsonu olduğundan dolayı herkes toparlanma telaşında. Esnaf toparlanıyor. Altının daha da yükseleceğine eminiz. Şu anda gram altın 277 TL'yi gösteriyor. Ancak yılsonunda bu rakamın 300'ü bulacağı belirtiliyor. Ben de aynı düşüncedeyim. Çünkü altının gerilemesi çok zor ve altının yükselmesi daha büyük bir ihtimaldir. Elbette esnaf olarak altın fiyatının düşmesini istiyoruz ama artık altının fiyatı düşmez. Düğün sezonu geride kaldı ve şu anda sadece yatırım amaçlı satışlarımız oluyor. Vatandaşlarımız, yatırım amaçlı olarak çeyrek, yarım, tam, cumhuriyet altını ve işçiliği olmayan altın çeşitlerini alabilirler. Vatandaşlarımız altın almaktan, yatırım yapmaktan korkmasınlar. İnsanlar TL bazında ticaret yaptığı halde altının getirisi kadar kazanç sağlamıyorlar. Esnaf olarak müşterimizin ne almak istediğini bilmemiz lazım. Müşteri, yatırım amaçlı mı zevk olarak mı yoksa yatırım ve kazanç amaçlı mı altın satın alıyor? Müşteriye bunu sormamız lazım ve müşteriyi buna göre yönlendirmemiz lazım. Vatandaşlar, yatırım amaçlı kesinlikle işçiliği olan altınları almasın. Çünkü zarar edecekleri kesindir. Altın yatırımı yapacaksanız ziynet ve işçiliksiz altınları almanız daha doğru olur." şeklinde konuştu.

"Günümüzün en güvenli yatırım aracı ve limanı altındır"

Altının her zaman için uzun vadeli yatırım aracı olduğunu, altında iniş ve çıkışların sürekli olduğunu, ancak altının orta ve uzun vadede kazandırmaya devam edeceğini belirten kuyumcu esnafından Ahmet Zafer Bilici, "Yılsonu olmasından dolayı altın yükselişini sürdürecektir. Bankaların düzeltme yapmalarından dolayı altına destek, bankaların vermiş olduğu destek ile beraber daha da yükselme olasılığı var. Fakat 20 Aralıktan sonra Amerika borsalarının kapanması, bir durağanlığa neden olur. Bu durum yılbaşından sonra da 3-5 gün devam eder, belki bir hafta da sürebilir. Bu süreçten sonra da altın yükselişine devam edecektir. 'Altındaki bu yükseliş durur' diyenlere inanmıyorum. Çünkü altın, sürekli bu iniş ve çıkışına devam eder. Ama sürekli yükselişini korur. Günümüzün en güvenli yatırım aracı, limanı altındır. Altın fiyatı çok yüksek olunca insanlarda 'altın düşer mi?' korkusu oluyor. Altın düşer mi? diye korkmayın ve altın sürekli yükselişini sürdürür. Altın, küçük yatırımcı için bulunmaz bir gelir kaynağıdır ve en güvenli limandır. Örneğin 3-5 ay paraya ihtiyacı olmayan bir kişinin altında kalması, her daim kendisini kâra götürür. Altın yükseldiği zaman alım da satım da oluyor. Ama genel anlamda düğün sezonu sona erdiğinden dolayı satışlarımız da bir gerileme var." dedi.

"Altın fiyatlarının sabit olmasını istiyoruz"

Düğün sezonu geride kaldığından ve altın fiyatları yüksek olduğundan dolayı da satışlarının düştüğünü belirten kuyumcu Muhammed Hüseyin Yağlı da şunları söyledi:

"Altın fiyatları yükselişe geçti. Son günlerde altın fiyatlarında bir yükseliş var ve satışlarımızda doğal olarak biraz yavaşladı. Altın fiyatının sabit olması alımda da satımda da bize daha çok fayda sağlıyor. Şu an piyasanın hareketli olması bizi olumsuz etkiliyor. Çünkü altın fiyatları çok yüksek olunca, doğal olarak müşterimiz altın alacaksa 'düşer mi?', satacaksa 'biraz daha yükselir mi?' diye bekliyor. Müşteride bir karamsarlık oluyor. Müşterilerimizin bu karamsarlığı bizi olumsuz etkiliyor. Biz fiyatların biraz daha sabit olması ve gerilemesini istiyoruz. Düğün sezonu geride kaldı ve kış dönemine girdik. Kışın masraflar biraz fazla ve altın fiyatı da yüksek olduğundan dolayı satışlarımız düştü. Ama yazın daha hareketli ve daha güzel bir sezon geçirmeyi ümit ediyoruz." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir