• DOLAR 32.564
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2428.56
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Üniversitesi ve İŞKUR iş birliği ile düzenlenen “Gaziantep 7’inci İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı” düzenlenen törenle açıldı.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılışında konuşan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, kurum olarak 2017 yılında bir milyon 57 bin 249, 2018 yılında bir milyon 240 bin 308, 2019 yılında bir milyon 450 bin kişiyi işe yerleştirdiklerini söyledi.

Uzunkaya, istihdamın ve işsizliğin tüm dünyanın sorunu olduğunu, işverenlerle arayanları bir araya getirmek için fuar düzenlediklerini belirtti.

 

Hiçbir başarının tesadüf olmadığına işaret eden Uzunkaya, “Türkiye, işsizlik ile mücadele ve istihdamı artırma noktasında birileri veya kimileri istediği kadar görmezlikten gelse de dünyada gerçekten benzerleri ile mukayese edilmeyecek kadar bir başarının öncüsü ve önderi bir ülkedir. Verilmesi veya vermekte olduğumuz mücadelenin bittiğini ifade etmiyor ama bütün bu yaptıklarımızın Türkiye'nin tüm meseleleri sahiplenmedeki ve kullandığı metodun ve yaptığı faaliyetlerinin etkinliğini ortaya koyması açısından önem ifade etmektedir.” dedi.

İşgücü piyasası ile ilgili değerlendirmeler yapılırken bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu belirten Uzunkaya, Avrupa İstatistik Ofisinin 2007 ile 2018 yılları arasındaki istihdam rakamları ile Türkiye’nin istihdam rakamlarını karşılaştırarak şu bilgileri verdi:

“Bu rakamlara ihtiyacımızın olduğunu ve bu rakamları bilmeye herkesin hakkının ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu bizim azmimizi ve kararlılığımızı kuvvetlendirecek rakamlardır. 28 ülkenin istihdam piyasasına dahil olan iş gücü 10 milyon 186 bindir. Türkiye'de bu rakam 9 milyon 560 bindir. Türkiye tek başına 28 ülke kadar yeni iş gücü, yeni iş imkanları, istihdam oluşturma durumundadır. Bu yıllar arasına baktığımız zaman 28 ülke 10 milyon 269 bin insanı işe yerleştirmiş. Türkiye tek başına 7 milyon 984 bin insanın istihdamını gerçekleştirmiştir. Tüm Avrupa kadar istihdamı gerçekleştiren bir Türkiye'den bahsediyoruz.”

İstihdam fuarlarını önemsediklerini belirten Uzunkaya, “Burada üniversiteli öğrencilerimiz var. Zaman zaman hiçbir veriye ve istatistiğe dayanmadan ama makamına, fikrine ve işgal ettiği yere baktığınızda insanların ciddiye alması gerektiğine inandığımız bir kısım kesimler tarafından üniversite gençlerimize umudun aşılanacağı yerde ‘üniversiteli gençler bir yol ayrımında’ deniliyor. Neyin yol ayrımındaymış. ‘Gençlerimiz üniversite bitirerek mi işsiz kalsınlar, üniversite bitirmeden mi işsiz kalsınlar? Böyle bir şey yok. Bu süreçte Türkiye 4 milyon 506 bin üniversite mezunu işgücü piyasasına dahil oluyor. Böyle bir örnek var mı?” diye sordu.

Genç istihdamını arttırmada da önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden Uzunkaya, "Genç istihdamına baktığımız zaman Avrupa'da 4,5 milyonun üzerinde 2007-2018 yılları arasında iş gücüne katılımda azalma, 3,5 milyonun üzerinde genç istihdamında azalma olmasına rağmen Türkiye 934 bin gencin Türkiye iş gücü piyasasına 622 binin de istihdamını gerçekleştiren bir ülke konumundadır. Kadın istihdamına baktığımız zaman kadın iş gücümüze 4 milyon 561 bin kişi dahil olmuş, 3 milyon 661 bin kişi istihdam gerçekleştiren bir Türkiye'den bahsediyoruz. Üniversiteler açısından rakamlara baktığımız zaman, bu süreçte 4 milyon 606 bin 500 üniversite mezunu iş gücü piyasamıza dahil olmuş ve 3 milyon 850 bin kişiyi istihdam eden bir Türkiye'den bahsediyoruz.” dedi.

İşsizlik rakamları, genç ve kadın istihdamı hakkında kendilerine yöneltilen eleştirilere tepki gösteren Uzunkaya, “İnsanlar işlerine geldiğinde istatistiklerden bahsediyor. İstatistiklerde 2002 yılında Türkiye İş Kurumu 24 bin 482 kişi bir yılda işe yerleştiriyor. Bunların içerisinde genç istihdamı 4 bin 543 kişi ve üniversite mezunu istihdamı bin bile değildi. Yine işgücü piyasasında en büyük mesele olan nitelikli ve yetişmiş eleman hususu ile ilgili yılda sadece bin 497 kişiye eğitim veren bir kurumdan bahsediyoruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla başlatılan istihdam seferberliğinin rakamlarını paylaşan Uzunkaya, “Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Türkiye'de istihdam seferberliği ilan ettik ve zaman zaman kamuoyunda 'istihdam seferberliği ilan ediliyor ama bir hayli işsiz var, bu neyin nesi?' gibi istihdam seferberliğini anlamsızlığını ortaya koyan, ama rakamlarla yüzleşmekten korkan çevreler olsa da Türkiye, bu istihdam seferberliğinde sadece Türkiye'de rakamlarla uğraşanların değil tüm dünya istihdam kurumlarının ve dünyanın dikkatini çeken başarılara imza atan bir ülkedir. Daha 2000'li yılların başında bir yılda sadece 24 bin 482 kişiyi yılda işe yerleştiren İŞKUR, bu seferberliğin başladığı 2017 yılında tarihinde ilk defa bir milyonun üzerine çıkarak, bir milyon 57 bin 249 kişiyi işe yerleştirdi, 2018 yılında istihdam seferberliğinde bu rakam bir milyon 240 bin 308'e çıkmıştır. Bugün ilk defa açıklıyoruz, 2019 yılında bir milyon 450 bin insanımızı işe yerleştirilmesine aracılık yapan, bir Türkiye'den ve İŞKUR'dan bahsediyorum. Elbette bu başarı tesadüflerin sonucu olmamıştır.” şeklinde konuştu.

Gaziantep'te bir yılda 40 bin üzerinde kişinin istihdam edildiğini dile getiren Uzunkaya, 2002 yılından önce Türkiye’nin bir yılda 24 bin 480 kişi istihdam ettiğini, bugün ise sadece Gaziantep’te bir yılda 40 kişinin istihdam edildiğini belirtti.

Mesleklerin artık değiştiğini belirten Uzunkaya, “2020 yılına kadar bir milyon iş çöpe atılacak ve 174 milyon yeni iş gücü piyasası gelecek. Yani biz bu yeni işlere ayak uyduracak bir eğitim gerçekleştirmek durumundayız. Diğer taraftan nitelikli, beceri sahibi insan yetiştirmek durumundayız. Bilişim, nitelikli ve dijital alanında dünyanın bugün 3,5 milyon insana ihtiyacı var. Türkiye'nin 150 bin insana ihtiyacı var. Bu alanın ihtiyacını gidermek için Türkiye'deki mevcut üniversitelerimizde mezun olan bilgisayar mühendisleri ile bu alanı ve bu eksikliği gidermemiz mümkün değil. Yapmamız gereken sayısal alan mezunu olan gençlerimizin nitelikli bilişim eğitimlerine, dijital programlara katılarak bu istihdama, iş gücüne ve piyasasına girmesini sağlamalıyız.” dedi.

Törende, İŞKUR Gaziantep İl Müdürü Siraç Ekin ve Gaziantep Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Metin Bedir de birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirilirken, İŞKUR İstihdamın En’leri ka Ödül Töreni düzenlendi.

Fuarın açılışına Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, İŞKUR Gaziantep İl Müdürü Siraç Ekin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, oda başkanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Öğrenci, akademisyen ve yöneticilerin katılımıyla gerçekleştirilen ve yarın sona erecek fuarda, panel ve konferanslar düzenlenecek, işveren temsilcileriyle öğrenciler bir araya gelme imkânı bulacak. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız