• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
​ "Müslümanların yılbaşı kutlaması bir kimlik krizidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kur’an-ı Kerim’de açıkça yasaklanan kumar, başına "Milli" kelimesi getirerek "Piyango" adı altında, her sene özellikle de yılbaşı öncesi reklamı yapılarak ve kent merkezlerinde cadde ve kaldırımlara kurulan tezgâhlarda devlet eliyle satılarak toplum harama teşvik ediliyor.

2020 yılına girmeye sayılı günler kala, değişik çevreler tarafından Hristiyan geleneği olarak kutlanan yılbaşı ve devlet eliyle oynatılan "Milli Piyango" ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mardin Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı ve İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Fesih Memiş, "Müslümanların yılbaşını kutlaması bir kimlik krizidir, kendimizi kaybetme, başkalarına benzemedir." dedi.

Büyük günahların işlendiği ve ahlaksızlığın yaygınlaştığı yılbaşı gecelerinde kutlama yapan Müslümanların gaflet içinde olduğuna dikkat çeken Memiş, "Bir takvim yılının geçmesiyle yapmamız gereken bir şey varsa, o da oturup nefis muhasebesi yapmaktır." dedi.

 

"Müslümanlar başkasına benzememelidir"

Memiş, "Müslümanlar olarak; yıllardır Hıristiyanlara özgü olan yılbaşının veya Noel kutlanmasıyla ilgili değişik zeminlerde, zamanlarda ve platformlarda düşüncelerimizi dile getirmiştik, getiriyoruz. Fakat Müslüman halkımız sanıyorlar ki; biz Müslümanlar bu Hristiyanların kutladığı, kendilerine özgü olan bu dini bayrama karşıyız. Hayır, bu onların bayramıdır. Bizim eleştirdiğimiz, Müslümanların ondan kaçınması gerekli olduğunu belirtiğimiz husus, Müslümanlar onlara benzeyerek onların kutladığı şekilde kutlamasıdır." diye konuştu.

"Müslümanlar bir takvim yılı geçti diye bir şey yapacaksa oturup nefis muhasebesi yapsın"

Hristiyan geleneği olan ve İslam dini ile hiçbir ilgisi olmayan "yılbaşı kutlamaları" adı altında yapılan her türlü eğlenceden uzak durması uyarısında bulunan Memiş, şunları söyledi:

Şayet bunu bir zaman dilimi olarak ele alacak olursak, yani Miladi bir takvim yılı geride bıraktık, bir sene geçti diye onlar gibi içki, kumar, eğlence alemlerine dalarsak büyük bir gafletin içine düşmüş oluruz.  Müslümanlar bir takvim yılı geçti diye bir şey yapacaklarsa oturup bir hesap yapsınlar, nefis muhasebesi yapsınlar. Bir yıl geride bıraktıkları hayatlarının değerlendirmesini yapmaları lazımdır. Geride ne bıraktılar, önden ne yolladılar, önümüzdeki sene için ne hazırlık yaptılar. Ya da ölümden sonraki hayat için ne hazırlık yaptılar. Müslümanlar bir şey yapacaksa bunun hal değerlendirmesini ve nefis muhasebesini yapmaları gerekir.  Yoksa onlar gibi Noel Baba düşüncesidir, çam fidelerinin süslenmesidir ya da hindilerin kesilmesidir gibi şeyler bizim dinimiz ve inancımızda yoktur.

"Dinimizde yılbaşı diye bir bayram, bir tören veya bir merasim yoktur"

Peygamber Efendimizin "Her kim yaşayışta, giyinişte, düşüncede bir kavme benzemeye çalışırsa o da onlardandır." Hadis-i Şerifini hatırlatan Memiş, bu yüzden Müslümanın başkasına değil kendisine benzemesi gerektiğini ifade etti.

Memiş, "Bizim dinimizde yılbaşı diye bir bayram, yılbaşı diye bir tören veya bir merasim yoktur. Müslümanlar olarak bunu kutlamamız lazımdır. Fakat maalesef yaklaşık bir asırdır, cumhuriyetin kuruluşundan beri resmi ve yetkili erkler tarafından bu topluma dayatıldı ve maalesef şu an toplumda oturmuş bir vaziyettedir. Son yıllarda görüyoruz, özellikle büyükşehirlerin meydanlarda 31 Aralık’ın son dakikalarında kutlamalar yapılıyor, havai fişekler patlatılıyor, hadsiz içkinin içilmesi gibi eylemler bizde bir kimlik krizidir. Bu kendimizi kaybetmedir, başkalarına benzemedir. Müslümanların bu hususta duyarlı olması lazımdır." dedi.  

"Piyango kumardır, kumar haramdır"

Piyangonun kumarın bir çeşidi olduğunu ve kumarın da haram olduğunu belirten Memiş, haram olan milli piyangonun devlet eliyle yapılmasının da üzerinde durulması ve düşünülmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.

Memiş, "Bugüne has bir şans oyunu var. ‘Milli Piyango’ dedikleri kumar... Piyango kumarın bir çeşididir ve kumar haramdır. Müslümanlar umudunu bu tür şeylere de bağlamamalıdır. Müslümanın, bileti alıp o gün yapılacak olan çekilişi beklemesi caiz değildir. Eğer kazanırsa bile o para haramdır ve o parayı da hiçbir şeyde kullanamaz. Eğer böyle bir gaflete düşmüş olsa bile o parayı sadaka verecek ve o sadakadan da bir ecir beklemeyecek. Bir de başına ‘Milli’ kelimesi getirilmiş, bu milli falan değil. Devletin bir kurumu olması, yani devletin kendi eliyle vatandaşlarına kumar oynatması üstünde durup derin derin tartışılıp düşünülecek bir konudur."

"Bunlar Müslümana yakışmaz"

Memiş, son olarak şunu söyledi: "Başta söylediğimiz tekrarlıyorum; eğer bir takvim yılının geçmesiyle yapmamız gereken bir şey varsa, oturup nefis muhasebesi yapmamız lazımdır. Yoksa böyle Allah'tan gafil bir şekilde, gaflette, zevkusefa içinde eğlenceye dalmak bir Müslümana yakışmaz." (M. Salih Keskin – İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir