• DOLAR 32.389
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.831
  • ...
At-eşek eti sorusuna Bakan Pakdemirli cevap verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda 4 Aralık’ta kabul edilen ve yakın zamanda Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen Sudan’la Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması’yla Türkiye, Sudan’dan büyükbaş ve küçükbaş hayvan, tereyağı, yumurta, bal, patates, domates, sarmısak, üzüm, buğday arpa ve mısır ithal edecek. İthal edilecek ürünler arasında at ve eşek eti ile sakatatları da bulunuyor.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, 500 ton at, eşek ve katırın da aralarında bulunduğu hayvanların sakatatlarına gümrük vergisi uygulanmadan ithal edilme iddialarıyla ilgili Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın cevaplandırması istemiyle soru önergesi verdi.

Karaduman şu soruları sordu:

1- Sudan’dan 500 ton at, eşek ve katır eti ile ayrıca 500 ton at, eşek ve katırın da aralarında bulunduğu hayvanların sakatatları hangi amaçla ithal edilmektedir?

2- İthal edilecek at, eşek ve katır etleri özel bir alanda (ilaç, kimya sanayi vb.) kullanılacaksa ülkemizde bu ihtiyacı karşılamaya yetecek kadar hayvan mevcut değil midir?

3- Sudan’dan ithal edilecek etler kasaplar ve marketlerde satışa sunulacak mıdır?

4- Söz konusu etler kasap, market ve diğer reyonlarda satışa sunulacaksa bu etlerin türü ve menşei belirtilecek midir?

5- Son bir yılda hangi ülkeden/ülkelerden toplamda ne kadar at, eşek, katır ve domuz eti ithal edilmiştir?

Ayrıca İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, “Ülkemizin maymun eti ve yenilebilir sakatatı, sürüngen eti, domuz, at, eşek ve katır gibi hayvanların etine  ihtiyacı mı vardır, nerede kullanılacak” diye sordu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise " Eskiden İstanbul'a sirklere getirilen arslanlara yedirirlerdi at etini. Şimdi siz kime yedireceksiniz?" diye sordu.

Türkiye’nin Sudan’dan ithal edilen ‘at, eşek ve katır eti’ ile ilgili “neden” sorusuna hala yanıt verilmiş değil!

BAKAN PAKDEMİRLİ CEVAP VERDİ

Bakan Pakdemirli: Türkiye'nin ithal ettiği at, eşek, domuz eti yoktur

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pakdemirli, muhalefetin Türkiye'nin Sudan'dan at ve eşek eti ithal edileceği yönündeki iddialarının anımsatılması üzerine, şu açıklamayı yaptı:

"Böyle bir talep mi varmış? Bu konuda teknik gerekli bilgiye sahip olmadan arkadaşlarımız yorumlar yapıyorlar. Ben bunları doğru bulmuyorum. At eti meselesi şudur; 'GTİP' diye bilinen yurtdışında 'HS' denilen genel tarif vardır, her ürün grubuyla ilgili. Bunlar at, eşek, dana ve diğer etleri de kapsar. Bununla ilgili bir yanlış anlaşılma var. Yoksa Türkiye'nin ithal ettiği at eti, eşek eti, domuz eti de yoktur."

Bu haberler de ilginizi çekebilir