• DOLAR 32.602
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2503.559
  • ...
Evlilikleri kolaylaştıralım  MASRAF İSRAFA DÖNÜŞMESİN!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Avrupa için konuştuğumuz ailenin dağılma süreci ve evliliklerin azalması artık Türkiye’de de konuşuluyor. Evliliğin önünde birçok engel bulunurken evlenmek isteyenleri en çok zorlayan konu ise düğün masrafları oluyor. İsraf dolu masraf listesini gören gençler evliliği bir kez daha düşünüyor. İlahiyatçı Prof. Dr. Faruk Beşer ise hem aileleri hem de gençleri uyararak, “Evlilikler rahatlıkla olmalı, gösteriş uğruna yapılan düğün masraflar gençlerin belini büküyor” ifadelerini kullandı.

EVLİLİĞİN EN GÜZELİ KÜLFETİ EN AZ OLANDIR

Toplumda bir gösteriş hastalığının varlığından söz eden Beşer, “Bu gösteriş hastalığı bütün herkesi sarmış durumda. İslam’ı ve insanlığı sindirememiş insanlar bunu kolay kolay terk edemez. Peygamber Efendimiz sallahu aleyhi ve sellem, ‘evliliğin en güzeli külfeti en az olandır’ diye buyurmuştur. Bunun için evlilikler rahatlıkla olmalı. Boşanma istenmeyen bir durumdur fakat bunun da rahat olması gerekiyor. Çünkü insanlar beraberliklerini meşru olamayan yollardan aramasınlar diye bu böyledir. Zinaya düşmesinler diye bu böyledir.” ifadelerini kullandı.

“PARASI OLMAYAN GENÇLERİN GÖZÜ KORKUYOR”

Muhafazakar şehirlerimizde bile evlilik masraflarının çok yüksek olduğunu ifade eden Beşer, şöyle devam etti: “Erzurum’u örnek verecek olursak burada çok yüksek meblağlardan söz edildiğini duyuyoruz. Hz. Ömer (r.a.) artan evlilik masraflarına değinerek mehirlerin yüksek tutulmaması gerektiğini söylemiştir. Bunun üzerinden bir hanım Allah’ın bize verdiği hakkı siz nasıl kısarsınız diyerek tepki göstermiştir. Burada bizim de değindiğimiz konu mehir değildir. Biz gösteriş uğruna yapılan ve gençlerin belini büken düğün masraflarına değiniyoruz. Parası olmayan insanların gözü korkuyor. ‘10 sene daha para biriktirmem gerekiyor’ diyor adam. Peki, 10 yıl boyunca bir genç ne yapar? Melek mi bu gençlerimiz? Allah’ın bize Hz. Yusuf misalini vermesinin bir anlamı vardır. Bakın peygamber olduğu belli olmasına rağmen Kur’an-ı Kerim’de ‘kadın kararını vermişti Yusuf’ta neredeyse cayacaktı eğer Allah’ın burhanını görmeseydi.’ buyuruluyor. Bu örnek temiz bir toplumun var olabilmesi için verilmiştir. İslam bunu ister. Evlilikleri, nikahı ne kadar temiz tutarsanız o kadar temiz toplumlar yetiştirirsiniz. Bunun için zina ve buna davet eden yolların kapatılması gerekiyor.”

“MASRAFLI BİR DÜĞÜN YAPMAKTAN VAZGEÇTİK DİYE İLAN EDİN!”

Kur’an-ı Kerim’de zinaya yaklaşmayın denildiğini hatırlatan Prof. Dr. Faruk Beşer, “İşte o kadar kaygan bir zemindir ki Allah-u Teala, yaklaşmayın diyor. Böyle bir kaygan zeminde hem bir adım daha diye nefis emreder. Dolayısıyla böyle bir ahlaki düşüşü ortadan kaldırmak için ve temiz bir nesil yetiştirmek için nikah vardır. Neslin korunması için nikahlı bir hayat olması gerekiyor. Nikahsız hayat nesli kurutur. Tıpkı batıda olduğu gibi. Aileler oturup anlaşmalı ve ‘biz böyle masraflı bir düğün yapmaktan vazgeçtik’ diye ilan etmeliler. Diğer aileler de bundan örnek alacaklardır.” dedi.

BOŞANMALAR ARTTI EVLİLİKLER AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılı evlenme ve boşanma istatistiklerini açıkladı. Evlenen çiftlerin sayısı 2017 yılında 569 bin 459 iken 2018 yılında yüzde 2,9 azalarak 553 bin 202 oldu. Boşanan çiftlerin sayısı 2017 yılında 128 bin 411 iken 2018 yılında yüzde 10,9 artarak 142 bin 448 oldu.

ORTALAMA EVLENME YAŞI YÜKSELDİ

Türkiye genelinde 2013 yılında erkeklerde yüzde 27,3, kadınlarda yüzde 24,1 olan ortalama ilk evlilik yaşı, 2018 yılında erkekler için yüzde 27,8, kadınlar için yüzde 24,8 oldu. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 3 yaş olarak gerçekleşti.

EVLİLİK MASRAFLARI KORKUTUYOR

Adaylar makul bir masrafla hayatlarını birleştirebilecekken konulan kimi şartlar damat adaylarını düşündürüyor. Gelinlikten damatlığa, davetiyeden nikâh şekerine, düğün salonundan pasta ve fotoğrafçıya kadar pek çok şey çiftlerin ihtiyaçları arasına konulmuş. Evliliğin önünde birçok engel bulunuyor. Bu engellerin belki de en önemlisini evlilik masrafları oluşturuyor. Kaba bir hesapla evlilik masrafları derlendiğinde yüz bin lirayı aşan bir masraf çıkıyor.

GELİNLİK VE DAMATLIKLARDAKİ ÇEŞİTLİLİK BAŞ DÖNDÜRÜYOR

Evlenecek gelin adayları için olmazsa olmaz haline getirilen gelinliklerin model, güpür, taş, kumaş özelliklerindeki çeşitlilik baş döndürüyor. Bununla da kalınmıyor tam hayalindeki gelinliği bulamayan gelin adayları, gelinlikleri diktirme yoluna bile gidebiliyor. Hazır gelinliklerin fiyatı bin liradan başlayıp 5 bin liraya kadar çıkarken, geline özel dikilen gelinliklerin fiyatı 3 bin ila 12 bin lira arasında değişiyor. Gelin adayları hazır olan ya da kendine özel diktirerek gelinlik kiralayabiliyor. Bunu da gelinlik fiyatından 500-600 lira az ödeyerek yapabiliyor. Damatlıklar, modeli, markası, kumaşın kalitesi, takım elbise ya da smokin olmasına göre fiyatlarda değişiklik gösteriyor. 300 liradan başlayan takım elbise fiyatları 5 bin lirayı bulabiliyor. Davetiye masrafları vs. ayrıca hesaplanıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir