• DOLAR 32.331
  • EURO 34.994
  • ALTIN 2297.427
  • ...
Bu ülkede aşılama oranı düştü ve salgın baş gösterdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özlem Sezen, kızamık aşısının önemine dikkat çekti.

Samoa’da yaşanan kızamık salgınını hatırlatan Sezen, “Büyük okyanus güneyinde, güneşi en son gören bir ada ülke olan Samoa’da yaşanan kızamık salgını haberlerini hepimiz duymuşuzdur. 2 bin 831 kilometrekarelik 200 bin nüfuslu ülkede 4 bin kızamık vakası ve 5 yaş altında (şimdilik) 60 ölü olduğuna dair haberlere dikkat çekmek isterim.” dedi.

Sezen, “Aslında Samoa adası ormanlar içinde, bol meyve ve sebze yetiştirilen, balıkçılık yapılan ve sanayisi çok az olan bir ülke. Hidro enerji kullanıyor. Milli gelirin yüzde 10’u tarım, yüzde 25’i endüstriyel ürünler ve yüzde 64’ü hizmet sektöründe. Temiz hava, bol sebze meyve, az sanayi ve fabrika tam da olması gereken gibi. Sağlıklı bir yaşam için olması gerekenlerin hepsi var. Ancak kaçırdığımız önemli bir nokta da var. Aşılama UNICEF verilerine göre Samoa’da 2013 de yüzde 70 olan aşılama oranları geçen süreçte yüzde 30 altına düştü ve salgın baş gösterdi. Ülke yöneticileri yeterince önemsemedikleri aşılamanın farkına vardılar. Başbakan aşılama hedeflerinin yüzde 90 üstü olduğunu ve bunu başaracaklarına söz verdi.” diye konuştu.

“Dünya genelinde aşılama önemi anlatılırken, pek çok ülkede çocukluk çağı aşılamaları zorunlu hale gelirken, bazı gelişmiş ülkelerde aşısız çocukların okullara alınmama kararı veriliyor” diyen Sezen, şu ifadelere yer verdi:

“Aşı kişisel bir hak mıdır? Aşılanmamak kişi hak ve özgürlüğü müdür? Aşı hem kişi, hem toplum sağlığı için bu kadar önemli iken ve bu kadar kanıt varken aşı yaptırmama kararı ne kadar gerçek ve bilimsel verilere dayanmaktadır? Aşı kararsızlığını güçlendirecek yorumlar yapanlar aldıkları sorumluluğun farkında mıdır? Popüler olmak kaç çocuğun canından kıymetlidir? Aşı kendi başarısının başarısızlığını yaşıyor. Aşılamalar ve yüksek aşılanma oranları sayesinde kızamık gibi bulaşıcı hastalıklar ve ne kadar ölümcül olabilecekleri unutuldu. Yeni salgınlar baş gösterdiğinde bunun hesabını kim verecek?”

Aile Hekimleri olarak her gebeye aşılanmaları hakkında büyük bir titizlikle bilgilendirme yaptıklarını vurgulayan Sezen, her bebeğin de doğumdan itibaren aşılanmasının önemli olduğunu söyledi.

Sezen son olarak şu ifadelere yer verdi: "Yaşa, eşlik eden sağlık durumuna uygun aşılamaları ve bilgilendirmeleri yapıyoruz. Aile sağlığı elemanlarımız ile birlikte en önemli koruyucu hekimlik uygulaması olan aşılama ile ilgili üzerimize düşen görevi öz veri ile yapıyoruz. Sağlık Bakanlığından da kişilere bu konuda sorumluluk verilmesi ve gerekli yaptırımlar için girişimlerde bulunmasını talep ediyoruz. Medya ve basında bu konuda yapılan haber ve yayınlarda gerekli hassasiyetin gösterilmesini istiyoruz. Halkımıza da sesleniyoruz “Bebek ve çocuklarınızı mutlaka aşılatın. Aşı ve genel sağlık durumu ile ilgili en doğru bilgileri almak, yaşa, sağlık durumuna uygun aşıları olmak için mutlaka Aile Hekiminize danışılması gerekiyor." (Nizamettin Aşkın-İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir