• DOLAR 32.426
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2324.925
  • ...
McGurk'dan küstah sözler...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD’nin eski IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Türkiye ile ABD arasındaki krizi değerlendirerek, “Durum daha da kötüye gidecek” dedi. Erdoğan’ın ABD’yi tehdit ettiğini ileri süren McGurk, “Türkiye, daha sonra onayladığı doğu Avrupa savunma planını veto edeceğini açıklayarak NATO’nun 28 üyesini Kürt YPG’yi terör örgütü ilan etmeleri talebiyle rehin aldı (ki NATO böyle bir karar almayacaktır)” sözlerini kullandı.

Görev sırasında PYD ile çalışan ve bu terör örgütünü ABD’ye daha fazla yakınlaştıran politikalar uygulayan ve Türkiye karşıtı hamleleriyle bilinen McGurk, şunları söyledi:

“Trump’ın karşılığında hiçbir şey talep etmeden Erdoğan’ı yatıştırma tutumunun sonuçları bir bir ortaya çıkıyor. Hatırlayın, iki hafta önce Trump, görünürde hiçbir gerekçe olmadan Beyaz Saray’da Erdoğan’ı ağırladı. O günden bu güne neler oldu?

Erdoğan, bölgenin yerlisi olmayan bir milyon Suriyeliyi Kuzey Suriye’deki sınır bölgesine yerleştirme (süreç çoktan başladı bile) tehdidini yineledi.
Erdoğan, ABD tarafından terörist olarak tanınan Hamas lideri İsmail Haniye’yi İstanbul’da ağırladığı sırada, Müslümanlara ‘Batı’ya karşı birleşme’ çağrısında bulundu.
Türkiye, eleştirilerin hedefindeki Libya Birlik Hükümeti ile, Akdeniz’de ‘deniz gasbı’ anlamına gelen, hiçbir danışma gerçekleştirilmeksizin, NATO üyesi Yunanistan ve ABD ile onun müttefiki İsrail ve Mısırla doğrudan bir çatışmaya girdi.
Erdoğan, NATO toplantıları konusunda Vladimir Putin’e anında bir brifing verdi. (Kremlin açıklaması: Türk cumhurbaşkanı, Londra’da gerçekleştirilen NATO zirvesi toplantıları konusunda Putin’e brifing verdi).
Türkiye, daha sonra onayladığı doğu Avrupa savunma planını veto edeceğini açıklayarak NATO’nun 28 üyesini Kürt YPG’yi terör örgütü ilan etmeleri talebiyle rehin aldı (ki NATO böyle bir karar almayacaktır).
Erdoğan, Türk Akım doğalgaz boru hattının 8 Ocak’ta Putin ile birlikte açılacağını duyurdu. (Kongre bu projenin veto edilmesini onayladı).
Türkiye, ‘Astana süreci’ aracılığıyla, İran ve Rusya ile birlikte, İsrail’in Suriye’deki savunma önlemlerini kınadı ve ‘ABD destekli güçler tarafından petrol gelirlerinin yasa dışı gasbı ve transferi’ nitelemesinde bulundu.
Ve… Türkiye bir kez daha, Rus füzeleri satın alması karşısında yaptırım içeren adımlar atması halinde, ABD’yi İncirlik hava üssünden kapı dışarı etme tehdidi savurdu.
Bu, ABD’nin ilkeli diplomasi terk etmesi halinde ortaya çıkan tablodur. Trump’ın Erdoğan’la ilişkisi, Türkiye’ye daha yapıcı bir şekilde yön gösterme çabalarının da altını oydu. Dış politikanın diğer alanlarında olduğu gibi durum daha da kötüleşiyor.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir