• DOLAR 32.602
  • EURO 34.767
  • ALTIN 2498.204
  • ...
"Zincir marketlere sınırlama esnafımızı rahatlatır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, zincir marketlerin açılmasına kriter getirmeyi amaçlayan maddelerin de yer aldığı, "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi" hakkında yürütülen yasa çalışmasının küçük esnafı rahatlatacağını ve rekabet gücünü arttıracağını söyledi.

Ticaret Bakanlığı yetkilileri ve milletvekilleri tarafından üzerinde çalışılan, "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi" yasa teklifi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Adana ESOB ve Minibüsçüler Odası Başkanı Sözütek, özelikle zincir marketlerin küçük esnafa verdiği zarara dikkat çekti.

Perakende sektöründe hizmet veren küçük esnafın, devasa bütçelere sahip olan ve iğneden ipliğe her türlü emtianın satışını yapan zincir marketlerle rekabet edemediğinin altını çizen Sözütek, "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi hakkındaki yasada yapılacak değişiklikle; zincir marketlerin birbirine yakın mesafede açılmasını önleyen adımlar atılarak, her yerde açılmasına sınırlama getirilecek. Zincir marketlerin açılmasına nüfus kriteri ve birbirlerine uzaklığı esas alınacak. Market markalı ürünlerin satışı kısıtlanırken, yöresel ürün satma zorunluluğu getirilecek. Bakkalların zincir marketlerle rekabet edebilmesi için kooperatifleşme modeliyle ucuz mala ulaşmasına imkan sağlayacak maddelerin de yer aldığı kanun teklifi küçük esnafımız için adeta can suyu olacaktır". dedi.

"Çalışma saatleri de düzenlenmeli"

Zincir marketlerin açılmasına nüfus kriteri getirilmesinin yanı sıra hali hazırda faaliyette bulunanların da çalışma esaslarının yeniden belirlenmesi gerektiğini dile getiren Sözütek, "Yeni yasada yapılacak düzenlemeyle, açılış kriterlerinin yanı sıra zincir marketlerin çalışma saatleri de kısıtlanmalıdır. Buna göre gelişmiş ülkelerde olduğu gibi zincir marketlerin sabah 09.00 olan açılış saatleri 10.30'a, akşam 22.00 olan kapanış saatleri ise 18.00'e çekilmeli, cumartesi ya da pazar günü olmak kaydıyla haftanın bir günü tatil edilmelidir." diye konuştu.

Yapılan çalışmanın son derece yerinde ve uygun olduğunu, ekonomiye ivme kazandıracağını dile getiren Sözütek, "Her ne kadar adı ve sermayesi küçük olsa da esnafımız, sayısı, üretim ve istihdama katkısı ile ekonomimizin can damarı ve lokomotifi konumundadır. Ticaretin ve sanayinin temel taşı olan küçük esnafın korunup desteklenmesi sürdürülebilir kalkınma için de son derece önem taşımaktadır." şeklinde konuştu.

Sözütek, küçük esnaf ve sanatkarın, kanun teklifi üzerindeki çalışmaların tamamlanarak bir an önce TBMM'den geçmesini dört gözle beklediklerini ifade etti. (Ramazan Kösedağ -İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir