• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Yerli Tbbi Cihaz Talebi Karşılayamıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Sağlığa Erişim Çalışma Grubu`nca hazırlanan ``Türkiye Sağlık Sektörü Raporu``nda, Türkiye`deki yerli tıbbi cihaz üreticilerinin pazar talebinin yüzde 15`ini karşıladığı bildirildi.

Raporda, Türkiye`de tıbbi cihaz pazarının 2005 ve 2008 yılları arasında düzenli bir büyüme kaydettiği belirtilerek, 2009 yılında yaşanan küresel ekonomik kriz neticesinde, dünya tıbbi cihaz pazarına paralel şekilde Türkiye pazarının da küçüldüğü kaydedildi.

Tıbbi cihaz pazarının 2010 yılında toparlanarak yıl sonu itibariyle pazar büyüklüğünün 1,9 milyar dolara ulaştığı hatırlatılan raporda, ``Türkiye`deki tıbbi cihaz pazarının 2010 yılının sonu itibariyle dünyadaki en büyük 20 pazardan biri olduğu`` ifade edildi.

Türkiye`deki tıbbi cihaz pazarında yoğunluklu olarak yüzde 21 ile tanısal görüntüleme, yüzde 20 ile sarf malzeme, yüzde 18 ile ortopedik ve yerleştirilebilir cihazlar ve yüzde 6 ile dental ürünler olmak üzere 4 temel kategorinin yer aldığı vurgulanan raporda, ``AB`ye uyum sürecinde olan Türkiye, tıbbi cihazlar sektörü dahilinde, mevzuat ve yönetmeliklerini AB ile uyumlu hale getirmektedir. Ancak sektör kapsamındaki yönetmelikler özelinde geçiş süreci hala devam etmektedir. Türkiye pazarına giren tıbbi cihazlar, AB Uyum Yasaları ve Tıbbi Cihaz Yönetmeliği`ne göre üretilerek piyasaya sürülmektedir`` denildi.

Raporda, Türkiye`de bine yakın yerel tıbbi cihaz üreticisi ve tedarikçisinin bulunduğu ve sektörde yer alanların 700`e yakının üretimlerini ihraç ettikleri vurgulanarak, yerel üreticilerin, İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun ve Konya`da yoğun olarak yer aldığı ve bunların da pazardaki talebin yüzde 15`ini karşıladıkları ifade edildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir