• DOLAR 32.341
  • EURO 35.211
  • ALTIN 2246.921
  • ...
Handke, ödülünü protestolar eşliğinde aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler Uluslararası Lahey Savaş Suçları Mahkemesi'nin suçlu bulduğu eski Yugoslavya Devlet Başkanı katil Slobodan Miloşeviç'i destekleyen ifadelerde bulunan ve cenazesine katılan sözde yazar Peter Handke, 2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nü İsveç'te protestolar eşliğinde aldı.

Nobel Akademisinin, Handke'ye ödülü verirken onu "İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en etkili yazarlardan biri" olarak tanımlaması ayrıca bir skandal olarak değerlendirildi.

Bosna'daki soykırımı inkâr etmesi nedeniyle tepki çeken Avusturyalı sözde yazar Peter Handke'nin de aralarında bulunduğu 2019 yılının Nobel sahipleri, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen törende ödüllerini aldı.

Stockholm Konser Evi'nde düzenlenen ve İsveç kraliyet ailesi üyeleri ile çok sayıda davetlinin katıldığı törende fizik, tıp, kimya, edebiyat ve ekonomi dallarındaki Nobel ödülleri sahiplerine verildi. Eylül ayında açıklanan ödüller, İsveç Kralı 16. Carl Gustav tarafından sahiplerine takdim edildi.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'ni sarsan cinsel taciz skandalının ardından tören ertelenmişti.

Törene bu yılki edebiyat ödülünün Handke'ye verilmesini protesto amacıyla Türkiye, Bosna, Arnavutluk, Kosova, Afganistan, Kuzey Makedonya ve Hırvatistan katılmama kararı almıştı. Bir akademi üyesi de ödülü boykot etti.

Stockholm'deki ödül töreni öncesinde dışarıda toplanan bir grup, Bosna Hersek'te işlenen soykırımı inkâr eden ve her fırsatta eski Sırp katil Slobodan Milosevic'e duyduğu hayranlığı dile getiren Avusturyalı sözde yazar Peter Handke'ye ödül verilmesini protesto etti. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gösteride, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nin kararını gözden geçirmesi talep edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, Nobel Edebiyat Ödülü'nün Avusturyalı yazar Handke'ye verilmesini eleştirerek, "Nobel kendisini tüketmiştir, Nobel siyasi, tamamıyla ideolojik davranan bir kuruluş konumundadır. Böyle bir katili ödüllendirmek aslında zulüm ile ortak hareket etmektir." demişti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir