• DOLAR 32.504
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2490.516
  • ...
SON DAKİKA
"İklim değişikliği, dünyayı ve çocukları tehdit ediyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İspanya'nın Madrid kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansının (COP25) Bakanlar Oturumu'nda, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazlasını yapmaya kararlı olduğunu belirtti.

Bakan Kurum, "Ülkemizin, sistemin içerisinde yer alan düzenlemelere uygun şekilde hakkını araması kadar tabii bir durum olamaz. Bu bağlamda, tüm taraf ülkeleri, Türkiye'nin sözleşme altındaki taleplerini usulüne uygun olarak ele almak konusunda politik kararlılığa ve iş birliğine davet ediyorum." dedi.

İklim değişikliğinin bugünün problemi olduğunu dile getiren Kurum, bunun dünyayı ve çocukların geleceğini tehdit ettiğini anlattı.

Kurum, "Küresel ısınmanın, deniz suyu seviyesinin yükselmesinin, biyolojik çeşitliliğin ve gıda güvenliğinin tehdit altında olması karşısında hareketsiz kalamayız. Bu nedenle iklim değişikliği ile mücadele etmek için bütün paydaşların seferber olması gerektiğine inanıyoruz." vurgusunu yaptı.

Bakan Kurum, Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadelede attığı somut adımlarla eyleme geçme konusundaki kararlılığını her zaman gösterdiğine dikkat çekerek, "Ülke olarak, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularında önemli ilerlemeler kaydettik. 2015'ten günümüze yenilenebilir enerji kaynaklarında kurulu gücümüz yüzde 37 artış gösterdi. 2000-2016 döneminde kümülatif olarak, 42,5 milyon ton eşdeğer petrol miktarında enerji tasarrufu sağladık." dedi.

Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 55 eylemle enerji verimliliğini artırmak için yol haritaları belirlediklerini anımsatan Kurum, bu çalışmaların yanı sıra iklim değişikliğine uyum konusunda da ülke olarak kendi imkanlarıyla çok önemli projelere imza attıklarını söyledi.

Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planını açıkladıklarını ve diğer bölgeleri de 2020 itibarıyla sırasıyla duyuracaklarını anlatan Kurum,

"İklim değişikliği eylem planlarımızda, özellikle şehir planlaması evresinde, iklim değişikliğine uyum odaklı planlama yapılmasına dair tarihi kararlar aldık. 11 Kasım 2019 tarihinde ülke genelinde 11 milyon ağaç dikimi gerçekleştirerek ormanlık alanlarımızı, karbondioksit yutak sahalarımızı arttırmak yönünde tarihi bir atılımı gerçekleştirmiş olduk ve Guinness Rekorlar Kitabı'nda yerimizi aldık." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir