• DOLAR 32.318
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2300.388
  • ...
Çekin: Arabuluculukta anlaşma oranı yüzde 66
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından Adalet Bakanlığı Sözcülüğü görevine getirilen Ertuğrul Çekin, ilk basın toplantısını düzenleyerek gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yerel basın ilanlarının kesileceği yönündeki iddialarına yanıt veren Çekin, Bakanlığın, icra ilanlarının yazılı basın kuruluşlarında yayınlanması usulünü sona erdirecek bir çalışmasının olmadığını ifade etti.

Arabuluculukla ilgili yapılan çalışmalara da değinen Çekin, "1 Ocak 2018'de iş uyuşmazlıklarında, 1 Ocak 2019'da ise ticari uyuşmazlıklarda dava şartı arabuluculuk uygulamasına başlandı. Bugüne kadar, ihtiyari ve zorunlu arabuluculukta 1 milyon 62 bin 183 dosyanın yüzde 66'sı anlaşmayla sonuçlandı." dedi.

24 Kasım'daki arabuluculuk sınavının Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından yapıldığını, sınava 28 bin 903 kişinin sınava girdiğini ve sonuçların dün itibariyle açıkladığını hatırlattı.

Sınavdan 91 ve üzerinde puan alan 6 bin 271 kişinin başarılı olduğunu belirten Çekin, sınava yönelik eleştirilere ilişkin şunları söyledi: "İlgili mevzuat uyarınca bakanlığımız arabuluculuk eğitimi vermemektedir. Eğitimler, bünyesinde hukuk fakültesi bulunan bazı üniversiteler ve Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir. Sınav sorularının hazırlanması ve sınavın yürütülmesi, ilgili üniversite tarafından gerçekleştirilmiş olup Bakanlığımızın bu süreçlerde bir rolü bulunmamaktadır."

Arabuluculukta mülakatın kaldırıldığını, yazılı sınavda en yüksek puan alanların arabulucu olmasının esas alındığını aktaran Çekin, 2020 yılında yeni arabuluculuk sınavı açılmasının planlandığını kaydetti.

Çekin, şiddete maruz kalan kadınlarla ilgili tedbir kararlarını hızla alacak ihtisas mahkemeleri kurulacağını da sözlerine ekledi.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından açılan soruşturma ve davaların devam ettiğini dile getiren Çekin, fiili darbe soruşturmalarının tamamının tamamlandığını, 289 fiili darbe davasının 271'inin karara bağlandığını ifade etti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir