• DOLAR 32.338
  • EURO 35.183
  • ALTIN 2244.01
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ağrı Belediyesi bünyesinde 66 dolmuş faaliyete girdi. Belediye tarafından öğrenci fiyatları 0.25 kuruş, yetişkin ücreti 1.5 TL, hastane ve mahalleler arasında çalışacak Hastabüsler ise halkı bir TL'den taşımaya başladı.

Belediye ile özel halk otobüsleri sahipleri arasında bu fiyatlar nedeni ile yaklaşık 2 aydır gerginlik yaşanıyor. Özel halk otobüsleri halkı 2.5 TL'ye taşımasına tepki gösteren Belediye Başkanı Savcı Sayan, Ağrı halkının söylediklerinin dikkate alınacağını kaydetti.

Yaşananlar hakkında basın toplantısı yapan Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Ağrı halkına verdikleri sözleri yerine getirmek için çalıştığını belirtti.

"Dolmuş sahipleri olayı farklı yöne çekmeye çalışıyorlar"

Savcı Sayan, "2-3 gündür bizim ilimizde minibüsçüler ile belediye arasındaki bir anlaşmazlıktan söz ediliyor. Dolayısıyla işin özünü halkımızın bilmesi için en iyi iletişim kanalının sizin üzerinizden olduğunu düşünerek halka duyurmak istedim. Bildiğiniz üzere 31 Mart seçimlerinde halka söz verdik, Ağrı'yı değiştirip güzelleştireceğime, Doğu'nun parlayan yıldızı yapacağımıza dair. Bu konuda kimsenin bize engel olmasına müsaade etmeyeceğiz. Halkı dinleyip, halkın menfaatine ne varsa bunları hedef olarak önümüze koyduk. Burada bir tartışma, huzursuzluk varmış gibi dolmuş sahipleri olayı farklı yöne çekmeye çalışıyorlar. Farklı farklı söylemlerde bulunuyorlar, tehditvari konuşmalar yapıyorlar. Bunları önemsemiyoruz. Biz tehditlerle iş yapacak insanlar değiliz. Ağrı'nın menfaatine ne varsa Ağrı için onları yapmaya hazırız." dedi.

"Anket yapalım"

Halkın dediğinin kendileri için önemli olduğunu söyleyen Savcı Sayan, "66 yeni aracımız ve hastabüslerimiz faaliyete girdi. Öğrencileri de bedava taşıyacağımız vaadimiz vardı fakat kanun buna müsaade etmediği için biz 25 kuruş gibi bir sembolik ücret koyarak diğer ücretleri de aşağı çekerek hatlarda normal ulaşıma başladık. Dolmuşçu arkadaşlar ısrarla bunu yapmamıza engel olmaya çalışıyorlar. Bu dolmuş sahipleri 46 kişi, Ağrı 550 bin nüfuslu bir yer. Biz 46 aile için bütün Ağrı'dan vaz mı geçelim? Adalet, halkın çoğunluğudur, halkın istekleri, çoğunluğu ne diyorsa bu iş bitmiştir. İstiyorsanız anket yapalım, sandık koyalım, dolmuşçular ile Belediye arasında; halk kime karar verdiyse ona razıyız. Dolmuşçular istedi diye yapmıyorum bunu, sadece halkımızın bu işe ne kadar duyarlı olduğunu, bu işi nasıl istediğini ortada koymak adına söylüyorum." ifadelerini kullandı.

"2022 yılında hat ihalesi yapılmayacak"

Dolmuşçulara çeşitli teklifler sunduklarını yalnız dolmuşçuların bu teklifleri kabul etmediklerini kaydeden Sayan, "Ben dolmuş sahiplerine birkaç teklif götürdüm. Elimde 2022 yılında bitecek bir sözleşme de var. Bu arkadaşların bir hattı yok. Kendi çiftlikleri zannediyorlar, sanıyorlar ki ömür boyu bu hatları almışlar, kimse bunlara dokunamaz! Bu hafta 2022 yılından itibaren zaten yok, belediye ihale yapıp yapmamakta serbesttir. Bu arkadaşların yapmış oldukları ihmalleri, bu sözleşmeye göre hareket etseydik zaten bütün hatları iptaldi. Bu arkadaşlar daha önce Vali beye gitmişler, Ağrı'daki otobüs sayısının az olduğunu iletmişler. 46 minibüsün yetmediğini müsaadeleri olursa 20 adet minibüs daha almalarını istemişler ve gelecek minibüslerin ihalesinin yapılmaması hepsinin 100'er bin liradan hatlarının kendilerine verilmesini istemişler. Vali bey de bunu kabul etmeyerek, bunun ihale usulü ile yapılmasını istemiş. Dolmuş sahipleri ise ihalenin kendileri dışında kimsenin girmesini istememişler. Minibüs getirdik. Şu teklifi yaptım dolmuş sahiplerine: Her şeyiniz bize ait; şoför, mazot, aracın masrafları… Artı aylık 5 bin lira kendilerine maaş teklif ettim. Hatlardan çekilmelerine karşı kabul etmediler. Bende 600 bin lira teklif ettim minibüs ve hatlarını satın alayım dedim. Onu da kabul etmediler. O zaman belediye de siz de kendi sisteminizde devam edin. Serbest piyasadır; isteyen otobüse, isteyen minibüse, isteyen taksiye biner. Bu özgürlüktür, herhangi bir batı şehrinde otobüs fiyatı ile belediye fiyatı minibüs fiyatı bir değil. Farklı farklı fiyatlar ortada. Herkes bir serbest piyasa oluşturmuş. Siz Ankara'dan Havaalanına gitmek için belediye otobüsüne binerseniz 3 lira ödersiniz Havaş'a binerseniz 10 lira ödersiniz, 11 lira ödersiniz. Bu sizin kendi isteğiniz. Dolayısıyla Havaş gelip belediye neden 3 liraya halkı taşıyor diyemez." diye konuştu.

"Kaça aldıysanız 3 katını teklif ediyorum"

Sayan, "2012 yılında siz bu hatları kaç lira almışsınız, ben üç katını size vereceğim söz veriyorum. Siz bu hattı 2012'de belediyeden kiraladığınız zaman bugüne kadar yediğiniz, içtiğinizde hepsi sizin yanınıza kar kalsın. Bu kadar kazanmışsınız, oda size kar olsun. 2012'de ihalesini yaptığımız hatların 2022'de Kasım ayında süresi doluyor. Bir daha da ihale yapmam, bir daha da belediye hatların özelleştirme işine girmez; taşımacılığı kendisi yapacak. İleride Ulaşım A.Ş. diye bir şirket kuracağım, döner sermaye ile kâr zarar hesabı ile çalışacak." ifadelerini kullandı. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız