• DOLAR 32.542
  • EURO 34.936
  • ALTIN 2423.334
  • ...
#Sesverözgürolsunlar, Mısır zindanlarında işkence ve infaz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Mısır’da Abdülfettah Sisi liderliğindeki darbe rejimi, kendi karşıtı on binlerce insanı zindanlarda tutuyor. Cunta rejiminin, kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı demeden alıkoyduğu ve ağır işkencelerden geçirdiği bu mahkumlardan bazıları, kötü şartlara daha fazla dayanamayarak şehit oluyor. Bazıları da haklarında verilen idam kararlarının infazıyla rejim tarafından şehit ediliyor. Ancak büyük bir kısmı halen ağır şartlar ve işkenceler altında zindanlarda yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor. Bu mahkumların hikayeleri ise 6 Aralık’ta başlatılan “Bir mektup yolla, umut olsun” adlı kampanyayla gündeme geldi.

Darbeci Sisi yönetimindeki Mısır zindanlarında aralarında bilim adamı, lise ve üniversite öğrencileri, avukat, doktor, siyasetçi, müzisyen, mühendis binlerce kişi hukuk dışı suçlamalarla işkence ve ağır koşullar altında tutuluyor.

Darbecilerin zindanlarında birçok kadın ve çocuk da bulunuyor.

Zindanlardaki kötü şartlar, çoğu tutuklunun sağlık durumunun günden güne bozulmasına sebep oluyor ancak cunta rejimi, mahkumların tedavilerine izin verilmiyor. Bu nedenle şu ana dek son cumhurbaşkanı Muhammed Mursi dahil birçok mahkum şehit oldu.

Haklarında idam kararı verilen yüzlerce mahkum ise her an idam edilebilir.

HEPSİNİN HİKAYESİ FARKLI

Zindandaki sivil mahkûmların hepsinin ayrı ayrı can acıtıcı, yürek burkan dramatik öyküleri var.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) eski Genel Sekreteri Muhammed Biltaci, 3 yıldır ağır şartlar altında tutuklu bulunuyor. Sisi rejiminin darbe yaptığı gün şehit olan 17 yaşındaki Esma Biltaci’nin babası olan Muhammed Biltaci, Mart ayında beyin kanaması geçirmişti. Biltaci’nin durumu halen kritik.

Muhammed Biltaci’nin yanı sıra oğlu Enes Biltaci de cunta rejiminin zindanlarında bulunuyor.

Adalet, Haklar ve Özgürlükler Merkezi üyelerinden Avukat Muhammed Hassan el-Bakır ise savunduğu müvekkillerinden dolayı bir süredir tutuklu. O da bütün tutuklular gibi önce işkence gördü ve yine bütün mahkumlar gibi kötü şartlar altında tutuluyor. Hapisteyken babasının durumu ağırlaştı ve vefat etti.

Prof. Muhammed Vahdan… Mayıs 2015'te oğluyla birlikte tutuklandı ve aynı süreçte işkence gördü. Cunta mahkemesi, oğlunu idam etti. Vahdan, oğlunun idam edilmesi acısıyla zindanda yaşam mücadelesi veriyor.

17 Ala Yaser babasıyla birlikte tutuklandı. Kendisinin yanında babasına işkence yapılıp, elektrik verilirken, eğer dediklerini yapmazsa kendisini de aynısının yapılmasıyla tehdit edildi.

Ayman Musa… 19 yaşındayken tutuklanan Musa 6 yıldır zindanda. Birçok davada adı geçen Musa’ya 15 sene hapis cezası verildi.

Bilgisayar programcısı olan 38 yaşındaki Ala Abdülfettah da, 2013'te kız kardeşiyle birlikte tutuklandı. Babası o hapisteyken vefat etti. Babasının ölümden sonra ruhsal durumu bozuldu.

İbrahim Azab… Eczacı olan Azab, 2014 yılında tutuklandı. İşkence altında 2 asker öldürdüğünü zorla itiraf ettirdiler. Mahkemede işkence altında zorla kabul ettirildiğini anlattı ancak hakkında idam kararı verildi. Tutulduğu zindanda çok ağır şartlar altında bulunan Azab, kararın infazını bekliyor.

18 yaşında babası teslim olsun diye tutuklanan Mawada, babasının teslim olmasının ardından serbest bırakılmadı ve halen zindanda.

Bu haberler de ilginizi çekebilir