• DOLAR 32.568
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2491.435
  • ...
Barzani: Amacımız komşularıyla barışçıl ilişkilere sahip bir Kürdistan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Irak Kürdistanı Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, hükümetin 100’üncü gününde yapılan projeler hakkında televizyandan halka hitap etti.

Barzani, yolsuzluktan vergiye, güvenlikten Bağdat ilişkilerine kadar bir çok konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yolsuzlukla mücadelede konusunda kararlı olduklarını bir kez daha vurgulayan Barzani, vatandaşlarına hizmet etmek isteyen bir hükümetin her şeyden önce şeffaf olması gerektiğini belirtti.

Barzani, yerel gelir kaynakları artırmayı harcamaları azaltmayı öngören kapsamlı bir çalışma planı hazırladıkların ifad etti.

Barzani, ilk 100 günlerinde, gözle görülür işler yaptıkları ve birçok alanda ilerlemeler kat ettiklerini belirterek şunları söyledi:

"Bağdat’taki federal hükümet ile ilişkilerimizi iyileştirmek, yolsuzlukla mücadele, şeffaflık sürecinin başlaması, gelirler ilişkin güven oluşturma gibi konulara Kürdistan Bölgesi’ndeki memurların çalışma düzenindeki düzenlemeleri örnek olarak verebiliriz."

Bağdat yönetimi ile ilişkiler

Barzani, "Hükümet kabinemizin öncelikli adımlarından biri Irak Federal Hükümetiyle ilişkilerimizi güçlendirmekti. Hükümetin ilk toplantısının ardından Bağdat’ı ziyaret ettim. Söz konusu ziyaretimiz anayasa çerçevesinde adaletli bir anlaşmaya varma yönünde iyi niyetimizin bir göstergesiydi. Bağdat hükümet ile ilişkilerimizin iyi olması muhakkak Kürdistan Bölgesi halkı için olumlu ve bütün Irak halkının çıkarı için önemli olacaktır." dedi.

"İsrafa önüne geçilmeye çalışılacak"

Kürdistan Bölgesi’nin gelir ve harcamalarını kontrol altına aldıklarını ve vatandaşların diledikleri zaman raporları inceleme fırsatları olduğunu ifade eden Barzani, şöyle devam etti:

"Kürdistan Bölgesi’nde vergi sistemini düzenlemek için çalışmalarımız devam ediyor. Bazı tüzel kişiler ve şirketlerin yasalara aykırı olarak vergiden kaçırmalarının önüne geçtik. Bundan sonra hükümet ve resmi kurumların giderleri, merkezi kontrol sistemi yoluyla takip edilecek ve genel harcamalar konusunda israfa önüne geçilmeye çalışılacak. Bu kapsamda kamu harcamaları ihtiyaç doğrultusunda verilecek. Hükümet giderleri daha çok denetleniyor ve harcamalar düzgün olarak kamu hizmetlerine uygun bir şekilde yapılıyor. Hükümetin harcamalarını denetlemek için şeffaf bir programı çerçevesinde çalışıyoruz. Özellikle de doğal kaynaklardan elde edilen gelirlerin faaliyet raporlarını kontrol ediyoruz. Şu an tüm vatandaşlarımızın petrol ve gelirlerin ne kadar olduğunu, nasıl harcandığını bilmesine olanak sağladık."

"Yolsuzlukla mücadelede kararlıyım"

Yolsuzluk konusuna değinen Barzani, "Önümüzde yolsuzluk gibi büyük bir sorun var ve şahsen bu konuda çok kararlıyım. Yolsuzlukla mücadele konusunda hiçbir kişi ve kurum arasında ayrım yapmıyorum. Bu konuda ciddi önemler aldık. Resmi kurumlarda rüşvet vermek ve alma konusunda taviz vermiyoruz. Bu kapsamda gözaltına alınanların yargı süreci devam ediyor. Yüzlerce gizli memur (çalışmadan maaş alan memur)  tespit ettik ve bununla ilgili süreç devam ediyor. Kimsenin hakkının yok olmasını istemiyoruz. Tüm bakanlık ve resmi kurumlarda, yolsuzlukla mücadele için komisyonlar oluşturduk. Yolsuzluk konusunda kapsamalı önlemler alıyoruz. Göreve gelişimizin 100’üncü gününde, gözle görülür seviyede yolsuzluğun önüne geçmeye çalıştığımızı söyleyebilirim. Bu konuda tüm yasal süreçler devrede. Yolsuzlukla mücadeledeki kararlığımızın önüne geçmeye çalışanlara vatandaşlarımız huzurunda diyoruz ki, bu taviz vermeksizin çalışmalarımıza devam edeceğimizden emin olabilirsiniz." diye konuştu.

Irak'la 4 ana başlıkta müzakereler sürüyor

Irak Federal Hükümetiyle müzakerelerin dört ana başlıkta devam ettiğini aktaran Barzani, bunları şöyle sıraladı: "Irak bütçesindeki Kürdistan Bölgesi’nin payı adil bir şekilde verilmesi. Irak Anayasası çerçevesinde Kürdistan Bölgesi’nin özellikle de petrol ve doğalgaz konusundaki haklarının teslim edilmesi. Kürdistan Bölgesi idaresi altında olmayan Kürdistani bölgeler sorunun anayasal çerçevede çözülmesi. Peşmerge güçlerinin, Irak savunma sisteminin bir parçası olması ve anayasal haklarının korunması."

"Memur maaşlarının bir daha geciktirilmemesi için çaba gösteriliyor"

Irak Federal Hükümeti, endişelerini anladıklarını ve şu an sorunların çözülmesi için birlikte çalıştığını vurgulayan Barzani, "Mesela, ilk defa Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Irak bütçe yasasının yazılması çalışmalarına katılıyor. Irak Maliye Bakanlığı ile 2020 yılı bütçesinde Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarının alınması için iyi bir süreç yürütüyoruz. Şu an bizim bütçedeki payımız verilecek ve Kerkük petrolü de ortak bir şekilde sevk edilecek. Şüphesiz, Kürdistan Bölgesi’nin Irak bütçesindeki payının verilmesi ve bu sorunun çözülmesi, halkın çıkarlarına hizmet edecek projelerin hayata geçirilmesine ciddi katkı sağlayacaktır." dedi.

"Amacımız, daha güçlü ve istikrarlı bir Kürdistan, komşularıyla eşitlik çerçevesinde barışçıl ilişkilere sahip bir Kürdistan, uluslararası toplumun güvendiği bir Kürdistan." diyen Barzani, "Yüce Allah’ın ve sizlerin desteğiyle bu amaçları gerçekleştirmek istiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda halkımız çok zor şartlara duçar oldu. Ve o günleri metin bir şekilde atlattı. Bu tutumunuza sonsuz saygımız var. Sizin çalışkan ve en iyi hizmetleri veren hükümete layık olduğunuzu biliyoruz. Size hizmet vermek için her türlü çabayı göstereceğiz." diye belirtti.

Barzani, "Kürdistan Bölgesi Hükümeti, herkesin hükümetidir. Bir kişinin veya birkaç partinin değildir. Bu nedenle tüm siyasi partilerin hükümeti güçlendirmek için desteklerini sunmalarını bekliyoruz. İyi işlerimizde bizlere destek olmalarını ve yanlışlarımız bize iletmelerini bekliyoruz. Bölgedeki gelişmeler, görüş ayrılıklarımıza rağmen milli çıkarlar konusunda birlik içerisinde hareket etmemizi gerektirmektedir. Halk nezdinde endişelere mahal vermek yerine, vaktimizi milletimizin ilerlemesi ve halkımızın hizmetine harcamalıyız." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir