• DOLAR 32.604
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2430.598
  • ...
ABD'lilerin tehdit listesinde Kuzey Kore'nin yerini Çin aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan son NATO zirvesinden sonra yayımlanan deklarasyonda, Çin vurgusu öne çıktı.

İlk defa Çin'in yükselen gücüne değinilerek, "Çin'in artan nüfuzu ve uluslararası politikalarının ortaya çıkardığı fırsat ve sınamaları ittifak olarak birlikte ele almalıyız" vurgusu yapıldı.

Bu sonuç, zirveden birkaç ay önce ABD'de yapılan bir araştırmayı daha da anlamlı hale getiriyor.

Peki ABD’de yaşayan bir grup Amerikalıya göre, tehdit algısı 2 yıl içinde nasıl değişti?

Pew Araştırma Merkezi işte bu sorunun yanıtını bulmaya çalıştı.

10-15 Temmuz tarihleri arasında bin 500’den fazla yetişkin ABD’liyle yapılan anket, Birleşik Devletler’de bazı şeylerin değiştiğini gösteriyor.

ABD’nin bir ticaret savaşının içinde olduğu Çin’in gücü ve etkisi 2 yıl içinde yukarı yönlü değişim gösteren konuların başında geliyor.

2017’nin ekim ayında Çin’i “büyük tehdit” görenlerin oranı yüzde 46 iken, bu yıl oran yüzde 54’e yükseldi. Yani yüzde 8’lik bir artış söz konusu.

Bu arada Uluslararası Eğitim Enstitüsünün son verilerine göre, üniversite eğitimi almak için gençlerini ABD'ye yollayan ülkeler listesinin başında bir süredir Çin’in yer aldığını da belirtelim.

İran'ın nükleer programı

ABD Başkanı Donald Trump’ın selefi Barack Obama’yı eleştirerek çekildiği İran’la nükleer anlaşma da önemini koruyor gibi görünüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 24 Haziran 2019’da Beyaz Saray’da imzaladığı ve İran’a yeni yaptırımlar getiren kararı gösteriyor. Fotoğraf: Reuters

[Trump, 24 Haziran 2019’da Beyaz Saray’da imzaladığı ve İran’a yeni yaptırımlar getiren kararı gösteriyor. ]

Zira, İran’ın nükleer programını tehdit olarak gören Amerikalıların oranı 2017’de yüzde 53 iken, 2 yılda yüzde 57’ye çıkmış.

Siber saldırı korkusu

Rusya’nın siber saldırılarla son seçimlerde Trump’a yardım ettiği iddiaları da bir süredir ABD’nin gündeminde. Anket yapılan ABD’lilere göre, diğer ülkelerden gelebilecek siber saldırılar da önemli bir tehdit unsuru. 2 yılda yüzde 2’lik bir artışla bunu tehdit görenlerin oranı yüzde 74’e yükselmiş.

Ankete göre, küresel iklim değişikliği, Rusya’nın gücü ve etkisi, DEAŞ ve Kuzey Kore’nin nükleer programı ise artık daha az ABD’liyi endişelendiriyor.

2017'de Amerikalıların yüzde 75'i Kuzey Kore'nin nükleer programından korkuyordu. 2 yıl sonra bu oran yüzde 22 azaldı ve yüzde 53’e indi.

Kore Yarımadası'ndaki durum

Kuzey Kore 2017'de nükleer füze testlerine başlamış, ABD ile gerginlik artmıştı. Aynı yılın eylül ayında, Kuzey Kore 6’ncı nükleer testini gerçekleştirmiş, bazılarının “bir savaşın patlak vermesinden korkmasına” yol açmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 30 Haziran 2019'da Güney Kore-Kuzey Kore sınırındaki ''silahsızlandırılmış bölgede'' görüştü. Trump, Kuzey Kore topraklarına adım atan ilk ABD Başkanı oldu. Fotoğraf: Getty

[ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 30 Haziran 2019'da Güney Kore-Kuzey Kore sınırındaki ''silahsızlandırılmış bölgede'' görüştü. Trump, Kuzey Kore topraklarına adım atan ilk ABD Başkanı oldu. ]
 

Ancak ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un bir araya gelmesiyle Kore Yarımadası'ndaki gerginlik geçen yıl yerini tedbirli bir sakinliğe bıraktı.

Kuzey Kore şimdi nükleer silahları bir kez daha tartışmak istiyor. Nükleer müzakereleri kurtarmak için ABD’ye “zaman daralıyor” uyarısı yapan Kuzey Kore, “Bizden nasıl bir Noel hediyesi alacakları tamamen kendi kararlarına bağlı” mesajı verdi.

Kaynak: TRT Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir