• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2324.805
  • ...
Tarihte bugün (4 Aralık): 
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 GÜNÜN OLAYI
İslam Tarihinin İlk İç Savaşı Yaşandı ‘’Cemel Vakası’’(656)

Hazreti Ali’nin, Hazreti Osman’ın öldürülmesi olayı ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmediğini iddia edenler Hazreti Ayşe’nin etrafında toplandılar. Sonunda eleştiriler iki tarafı karşı karşıya getirdi. İki taraf arasındaki savaş Hazreti Ayşe’nin bindiği devenin etrafında 4 Aralık 656’da gerçekleşti. Bu yüzden bu olay İslam Tarihinde Cemel Vakası olarak adlandırıldı.
 

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI
 Babür Devletine İngilizler Son Verdiler (1858)

Hindistan’da İngiliz sömürgesine son vermek isteyen Türk Süvari Kuvvetleri Babür Devletinin desteğinde ‘’sipahi ayaklanması’’ olarak adlandırılan büyük bir isyan başlattılar. İngilizler isyanı bastırdılar ve son Babür hükümdarı II.Bahadır Şah’ı 4 Aralık 1858’de Birmanya’ya sürdüler. Böylece 1526’da kurulan Babür Devleti 1858’de sona erdi. Moğollar ile hiçbir bağı olmayan bu devlet batı dünyasında Moğollar olarak nitelendirilmektedir.

Yunanistan’ı Büyük Devletler Kurtardı (1897)

Girit meselesi yüzünden başlayan Osmanlı-Yunan savaşında Yunanistan ağır bir yenilgiye uğradı. Yunanistan’ı Osmanlı devletinin elinden Avrupalı büyük devletler kurtardı. Hemen duruma müdahale ettiler ve Osmanlı Devletini durdurdular. Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında 4 Aralık 1897’de bir barış antlaşması imzalandı. Bu antlaşma savaşı kazanan Osmanlı Devletine hiçbir şey kazandırmadı.

Evrak-ı Nakdiye Tedavülden Kaldırıldı (1927)

I.Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti bir kısım altın ve Alman hazine bonolarını karşılık göstererek dört yıl boyunca banknot çıkarmıştır. Bu banknotlar evrak-ı nakdiye adı altında Türkiye Cumhuriyetine intikal etmişti. Tedavülde ki bu evrak-ı nakdiye adında ki bonolar, 4 Aralık 1927 tarihinden itibaren dolaşımdan çekilmeye başladı.

Tan Gazetesi ve Matbaası Basıldı ‘’Tan Olayı’’(1945)

Tan gazetesinin hükümetin ABD yanlısı politikalarını eleştirmesi ve SSCB tutumlu yayınlar yapması CHP iktidarının ve milliyetçilerin hedefi haline gelmesine neden oldu. Sonunda 4 Aralık 1945 günü çok sayıda üniversite öğrencisi gazetenin yayın politikasını protesto eden bir gösteri yaptı. Göstericiler daha sonra gazete binasına saldırarak gazetenin yönetim bölümüyle matbaasını tahrip ettiler. Göstericiler daha sonra sol yayınlar satan ABC ve Berrak kitabevlerini de yağmaladı. Aynı gün sol eğilimli olarak bilinen Görüşler dergisiyle Yeni Dünya ve La Turquie gazeteleri de tahrip edildi.

Olaya katılanlar takibata uğramadıkları gibi gazetenin sahipleri hakkında dava açıldı. Diğer bir ilginçlik ise bu olaylarda yer alan kişilerden bazılarının ilerde tanınmış kişiler olmalarıdır.(Süleyman Demirel ve İlhan Selçuk gibi.)

II.Ordu Silah Ve Cephanesini Teslim Etti (1918)

İngilizler Mondros Ateşkes Antlaşması uyarınca Adana’da bulunan II. Ordunun silah ve cephanesinin teslimini istediler. Sonunda 4 Aralık 1918’de Katma’da II.Ordu şu ağır silahları İngilizlere teslim etti:18 Mantenli top, 2 kudretli dağ topu, 2 dağ topu ve 47 makineli tüfek mermileri ile birlikte teslim edildi.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1920- Ankara’da maaşlarını alamayan öğretmenler ilk kez grev yaptı.

1929- Türk parasının değerini yükseltmek için alınacak önlemlerle her yerde yerli malı kullanılmasını hedefleyen bir kararname yayımlandı.

1933- Eskişehir Şeker Fabrikası kuruldu.

1943- İnönü-Churchill-Roosevelt arasında Kahire Konferansı yapıldı.

1955- İstanbul’da, Sirkeci-Halkalı elektrikli tren hattı ulaşıma açıldı.

1961- İngiltere’de doğum kontrol hapları serbestçe satışa çıkarıldı.

1981- ABD Başkanı Ronald Reagan, CIA’nın ülkedeki casusluk faaliyetlerine izin vererek örgütün yetkilerini genişletti.

2000 - Yatağan Termik Santrali'nde üretim durduruldu. Santral filtresiz çalıştırıldığı için Yatağan halkını zehirliyordu.

2002 - BM Güvenlik Konseyi Irak'ın "gıda karşılığı petrol" programını altı ay uzatma kararı aldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir