• DOLAR 32.369
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2325.34
  • ...
Mütercim Asım vefatının 200'üncü yılında anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Yazarlar Birliği Gaziantep Şubesi tarafından düzenlenen törenle anılan Mütercim Ahmet Asım Efendi için "200 Yıl Sonra Mütercim Âsım ve Türkiye'de Sözlük Çalışmaları Bilgi Şöleni" temalı yoğun katılımlı konferans düzenlendi.

Türkiye Yazarlar Birliği Gaziantep Şubesi tarafından Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezinin Mütercim Âsım Salonunda gerçekleştirilen konferansta Mütercim Ahmet Asım Efendi'nin hayatı ile ilgili bilgiler verildi.

Mütercim Asım'ın hayatının ve eserlerinin ele alındığı konferansta kısa bir konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, vefatının 200'üncü yılında Mütercimin Asım'ın anılmasının önemli olduğunu belirtti.

Şahin, "Mütercim Asım'ın Gaziantep'te anılması önemli. Zira, Gaziantep küçük bir Buhara'dır. Tarih ve kültür şehridir. Medeniyetimizden aldığımız ilhamla daha güzel yerlere geleceğiz. Kimlikli şehirler inşa edeceğiz. Bugün uzay bilimleri akıllı şehirler dünya gündemindedir. Ama biz aynı zamanda ahlaklı ve değer yargıları olan şehirleri mutlaka inşa etmeliyiz." dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Yıldız da, "Gaziantep kadim medeniyetlerin merkezidir. Mütercim Asım bu şehrin yetiştirdiği önemli bir kültür adamıdır. Mütercim Asım 1755 yılında doğmuş farklı özellikleri olan bir kültür adamıdır. Şair, yazar, kadı ve mütercimdir. Arapça ve Farsçadan çevirileri bulunmaktadır. Üç dilde eserler yazmıştır. Mütercim asım bu şehre mührünü vurmuş bir adamdır." ifadelerini kullandı.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Mehmet Doğan da "Dilimizin ve sözlüğümüzün iki yüz yılı" başlıklı bir konferans verdi.

İki gün süren ve Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden bilim insanının katıldığı bilgi şöleninde, dil, edebiyat, tarih ve sözlükçülük çalışmaları olan akademisyenler ve bilim adamları, yaptıkları çalışmaları ve kaleme aldıkları eserleri tanıtarak, konu hakkında öngörülerine dair bildirilerini sundular. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir