• DOLAR 32.393
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.63
  • ...
"Engellilerin topluma uyumları sağlanmalıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adıyaman Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği (EHDD) Başkanı Bülent Buğday, 3 Aralık Dünya Engelli Hakları Farkındalık Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Engellilere yönelik düzenlenen etkinliklerin göstermelik olmaktan öteye geçmediğini, engelli olmanın kutlanacak bir durum olmadığını dile getiren Buğday, "Engellilerin toplumsal hayata eşit ve adil katılımı sağlanmalıdır." dedi.

Engelli olmanın kutlanacak hiçbir yanının olmadığını bir çok kişinin engellileri birkaç süslü kelimeyle anlamaya çalıştığını söyleyen Buğday, "Engellilik kutlanacak bir durum mudur? Hastalık veyahut olumsuz zorunlu yaşam biçimine sevinilir mi, tercih edilir mi? Bu meyanda görürüz ki çoğu yöneticiler, kurumlar, STK'lar veya toplumumuz, süslü kelimelerle, saatlik anlarla, göstermelik uygulamalarla engellilik kutlanması yapıyorlar veyahut yayınlıyorlar." dedi.

"Engellerin kalkması için farkındalık çalışmaları yapılmalıdır"

Şehirlerdeki engelli insan sayısıyla gelişmişlik düzeyinin doğru orantılı olduğuna vurgu yapan Buğday, "Bir kentin ve bir ülkenin gelişmişliği sokaklarında, okullarında, sosyal alanlarında ve meydanlarında görülen ortopedik, görme, işitme engelliler ile farklı zihinsel gelişim gösteren bireyler ve yaşlı sayısı kadardır.  Yönetenlerin insana dokunan hizmetlerinin başarı ölçüsü de buradan görülür. Yürüyemediği için evinden çıkıp okula gidemeyen engelli çocuk, çalışmaya gidemeyen engelli birey, sosyal hayata katılım sağlayamayan bireylerin sorunu, adım atamıyor olması değil fiziki ve mimarisi bozuk sokak, cadde, yapı ve şartların olmasıdır. Toplumu oluşturan diğer bireyler tarafından hayata katılımı engellenen bilinçsizlik ve duyarsızlıktır. Her alanda engellerin kalkması için farkındalık çalışmaları yapılmalıdır. Erişebilir, ulaşılabilir alanlar yapılmalı ve denetlenmelidir. Engellilerin toplumsal hayata eşit ve adil katılımı sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Eğitim ve öğretim hakları donanımlı olarak verilmelidir"

Engelli vatandaşların eğitim alma noktasında diğer insanlardan ayrı tutulmaması gerektiğini belirten Buğday, "Eğitim ve öğretim hakları donanımlı olarak verilmelidir. Engellilerin temsilde seçilmelerine olanak ve verilmelidir. Televizyon, radyo ve basının bu alanda toplumu bilgilendirecek yayınlar yapması ve yapılmasına olanak sağlanmalıdır. Okulların, STK'ların, kamu kurumlarının ve belediyelerin duyarlı, bilinçli ve yapıcı projelerle etkinlikler de bulunmalıdırlar. Sosyal projelerin engelli birey ve ailelerine yönelik zenginleştirilmelerine ve uygulanmasına önem verilmelidir." şeklinde belirtti. (Cemil Özdaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir