• DOLAR 32.571
  • EURO 34.909
  • ALTIN 2435.937
  • ...
Tefeci tehdidi büyüyor;  YA MALINI  YA CANINI!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Tefeciler halkın tepesine bir kâbus gibi çöktü. Yaşanan intihar olayları tefecilerin nasıl bir baskı yaptığını da gözler önüne seriyor. Özellikle çiftçi ve esnafın kâbusu olan tefeciler ya malın ya canın diyerek tehdit ediyor. . Artan tefecilik olaylarını gazetemize değerlendiren Avukat Şaban Dalgın, cezaların yetersiz olduğunu belirtirken, Alimeler ve Medreseler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek ise “İş kurarken, borç alırken kimden aldığınıza dikkat edin. Tefecilik ne kadar kötüyse tefecilere gitmek de bir o kadar kötüdür.” diyerek uyardı.

şaban dalgın

“TEFECİLERE VERİLEN CEZALAR YETERSİZ”

Tefeciliğin artmasında ekonomik sebeplerin rolünün büyük olduğuna değinen Avukat Şaban Dalgın, “Ekonominin kötü gitmesi vatandaşı maalesef bu tür kötü durumlara düşürebiliyor. Esnaf, üretici, çiftçi eğer yeterince desteklenirse ve zor zamanlarında yanlarında olunursa vatandaşlar da bu duruma düşmez. Tefeciler bir sömürü sistemi kurmuş ve toplumsal faciaya neden oluyor. Doğu- Güneydoğu illerinde bu tür olayların arttığını gözlemliyoruz. Birçok intihar vakasının altında bu tür sebepler yatıyor. Tefecilere verilen cezaların da yetersiz olduğunu görüyoruz. Yine yakalanan tefecilerin mal varlıklarına el koyulmalı. Çünkü bu varlıklar haksız bir şekilde edilmiştir.” şeklinde konuştu.

“TEFECİLİK HARAMDIR VE İNSANLARA ZULÜMDÜR”

“İslam hayatın tamamını kuşatan bir sistemdir” diyen Şimşek, “dolayısıyla ticaret için de Allah’ın kural ve kaideleri vardır. İnsanların birbirine zülüm etmemesi için kurallar koymuştur. Eğer siz Allah’ın kurallarını nereden kaldırırsanız orada zulüm ortaya çıkar. Ticaret helaldir ama haksız kazanç haramdır. Bu kurallar bütün insanların huzuru için vardır. Maalesef kapitalist sistemin beraberinde getirdiği kazanma hırsı tefeciliğin temel sebebidir. Ben para kazanayım da hangi yolla olursa olsun fikri insanlığı felakete sürüklüyor. Dinimize göre bunun haram olmasının sebebi ise insanlara zulüm eden bir sistem olmasıdır. Bugün gayri İslami bir ekonomik sistem olduğu için insanlara sadece zarar veriyor. Borcu alan insanlar zaten çıkmazda olduğu için yada işleri ters gittiği için gidip tefecilerden borç alıyor.” dedi.

“BORÇ BATAĞINDAKİ KİŞİLER ÇIKMAZA SÜRÜKLENİYOR”

İslam’ın alacaklıya tavsiyelerde bulunduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti: “Bu konuda İslam alacaklıya çok güzel tavsiyelerde bulunuyor. Öncelikle alacaklı borç verdiği kişiye karşı sabırlı olması gerekiyor. Onun tekrardan borcunu ödeyebilecek duruma gelmesini beklemeli. Eğer gerekiyorsa borcunu af etmesini dahi tavsiye ediyor. Ama siz kalkıp bunun tersini yaparsanız borç batağındaki kişiler çıkmaza sürüklenir. Hem dünyaları hem ahiretleri heba olabiliyor. İslami bir hayat düzenine geçmedikçe bu durumlar devam eder.”

“BORÇ ALIRKEN KİMDEN ALDIĞINIZA DİKKAT EDİN”

Esnaflara ve vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Molla Beşir Şimşek, “Tefecilerin ağına düşmeyin. İş kurarken, borç alırken kimden aldığınıza dikkat edin. Bu, haram yolla olmaz. Tefecilik ne kadar kötüyse tefecilere gitmek de bir o kadar kötüdür. Alın terlerini gidip tefecilerin yanında heba etmesinler. Büyük bir sıkıntıyı haramla gidermek başka bir büyük bir sıkıntıya girmektir. Helalden vazgeçmeyelim.” diye konuştu.

7 TEFECİLİK ZANLISI TUTUKLANDI

Mersin'de intihar eden mağaza sahibinin cebinden çıkan not üzerine başlatılan "tefecilik" soruşturmasında gözaltına alınan 15 şüpheliden 7'si tutuklandı. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada gözaltına alınan zanlılardan biri emniyetteki ifadesinin ardından serbest bırakıldı, 14'ü İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekiplerince adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 7'si tutuklandı, 7'si ise adli kontrol şartıyla salıverildi. Soruşturma çerçevesinde firari 3 zanlının arandığı bildirildi.

NE OLMUŞTU?

Başsavcılık, geçen yıl intihar eden mağaza sahibi Ö.S'nin cebinden çıkan mektupta yer alan tefecilik iddialarına ilişkin soruşturma başlatmış, 20 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Polis ekiplerince zanlılardan 15'i yakalanmış, şüphelilerin ev ve iş yerlerindeki aramalarda 280 bin lira ve 3 bin avro ile çok sayıda senet ve çek ele geçirilmişti.

MİDYATLILAR TEFECİLERE KARŞI YÜRÜDÜ

Mardin’in Midyat ilçesinde artan tefecilik ve uyuşturucu vakalarına karşı bir araya gelen vatandaşlar, protesto gösterisi düzenleyerek basın açıklaması yaptı. Estel Köşk Meydanı ve Atatürk Parkı'nda yapılan etkinlikte grup adına basın açıklamasını Alper İskan Demir okudu. Son yıllarda Midyat'ta da artış göstererek; ölümlere neden olan, ocak söndüren, yetim bıraktıran, tefecilik ve uyuşturucu tacirlerine karşı halkın, topyekûn mücadele etme zamanının geldiğini belirten İskan, "Maalesef bu tefecilik ve uyuşturucu tacirleri, toplum arasında meşrulaştırılmış ve bu tefecilik, uyuşturucu faaliyetlerini yürütenler toplum nezdinde itibar kazanmıştır.  Bu ayıbın Midyat’ımızda derhal terk edilerek tefeci ve uyuşturucu tacirlerine karşı artık Midyat halkının dik duruş göstermesi gerekmektedir. Bu yapılmadığı takdirde Midyat halkı olarak yaşanan ölümlerden bizler de sorumlu olacağız. Tüm sivil toplum örgütlerini bu konuda ortak tavır almaya davet ediyoruz. Emniyet Müdürlüğünü ve Cumhuriyet Başsavcılığını bu konuda göreve davet ediyoruz." şeklinde konuştu. Geçtiğimiz hafta Midyat Adliyesinde görevli M.A.'nın tefecilere yüklü borcu yüzünden intihar ettiği iddiası ilçede büyük tepkiye neden olmuştu.

“BABAM TEFECİLER YÜZÜNDEN İNTİHAR ETTİ”

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde kendisini asarak hayatına son veren Halit Ergüven'in ailesi, Ergüven'in, tefecilerin eline düştüğü için canına kıydığını söylediler. Yetkililere seslenen acılı aile, başka hayatların son bulmaması için tefeciliğin ve tefecilerin üzerine gidilmesini istediler. Halit Ergüven'in amcaoğlu ve mahalle muhtarı Mehmet Ergüven ise Kızıltepe halkının tefecilerden çok çektiğini, Halit gibi intiharın eşiğinde olan yaklaşık 25 esnafın olduğuna dikkat çekerek, yetkililere çağrıda bulundu. 14 Mart akşamı kendini asarak canına kıyan Halit Ergüven'in cebinden, "Ben Halit Ergüven. H.K, İ.K, Ş.K, E.D bana hakaret ettiği için intihar ediyorum, adalete teslim ediyorum. E.K'den 28 bin TL aldım, 64 bin TL verdim. Hâlâ yakamı bırakmıyor. Boş senet yanındadır. A.Y, N.Y, 2014 model biçerdöver ve 2017 model biçerdöver tablamı 60 bin TL yerine kaçırdılar. Ölüme kadar davacıyım." dediği yazılı not çıktı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir