• DOLAR 32.501
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2489.61
  • ...

10 OSB’nin sinerji oluşturmalarına yönelik olarak hazırlanan kardeşlik protokolü, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın refakatinde imzalandı.

Türkiye’de ilk defa böyle bir girişim başlatıldığını kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Geniş bir uygulama alanı bulacağına ve verimli iş birliklerine kapı aralayacağına yürekten inanıyorum. Atalarımızın dediği gibi birlikten kuvvet doğar." dedi.

Bakan Varank, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda makine sektörüne yönelik çağrının, 6 Aralık’a kadar açık olduğunu ifade ederek, "Gelin sizler de bu programın bir parçası olun ve başvurunuzu yapın." diye konuştu.

11 ilden 91 OSB

Varank, Tekirdağ Çorlu’da Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) tarafından düzenlenen Marmara Bölge Toplantısı'na katıldı. Toplantıda, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, TBMM Sanayi, Ticeret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli milletvekilleri, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü de yer aldı. Toplantıya; Balıkesir, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Tekirdağ’daki 91 OSB’den katılım oldu

Toplantının açılışında konuşan Varank, şunları söyledi:

"Eşgüdüm Toplantısı: OSBÜK, OSB’lerin yaşadığı sorunları çözmek ve sanayicilerin önündeki engelleri kaldırmak adına Bakanlığımızın önemli bir paydaşı. Bölgelerde düzenlenen bu istişare toplantıları da, sanayicilerimiz arasında iş birliği fırsatlarını ortaya çıkartmak ve eşgüdümü güçlendirmek için son derece faydalı. Tabi bugünün özel bir anlamı da var. Kardeş OSB projesi hayata geçiyor. Bugün 10 OSB’miz kardeşlik protokolüne imza atarak; ortak projeler geliştirmeye ve tecrübelerini paylaşmaya ‘Evet’ diyecek. Atalarımızın dediği gibi birlikten kuvvet doğar. Ülkemizde ilk defa başlatılan bu girişimin, geniş bir uygulama alanı bulacağına ve verimli iş birliklerine kapı aralayacağına yürekten inanıyorum.

Sanayi ve Teknoloji Stratejisi

Ülkemizi kritik teknolojilerde ve yüksek katma değerli ürünlerde vazgeçilmez bir küresel oyuncu yapmanın derdindeyiz. Sanayi altyapımız, girişimci ruhumuz ve beşeri sermayemizle küresel ekonomide daha üst basamakları hak ediyoruz. Bunun için geçtiğimiz aylarda 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi açıkladık. Stratejimizin temel bileşenleri olan; Yüksek Teknoloji ve İnovasyon, Dijital Dönüşüm, Girişimcilik, Beşeri Sermaye ve Altyapı alanlarında atacağımız somut adımlarla hedeflerimize bir bir ulaşacağız. Sürecin başarısında, sizlerin desteği ve işbirliği bizim için çok önemli. Yatırıma, üretime ve istihdama çok daha güçlü bir şekilde sarılmanız gerekiyor. Ekonomik bağımsızlığımızın yolu da aslında buradan geçiyor.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi

Sizleri katma değerli üretime teşvik etmek için daha önce uygulanmamış politikalar geliştiriyoruz. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı bunlardan bir tanesi. Programla birlikte; katma değerli ürünlerin, yerli imkân ve kabiliyetlerle üretilmesini amaçlıyoruz. Odak sektörlerdeki orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün gruplarıyla alakalı kapsamlı bir çalışma yaptık. Ürünlerin; ithalat düzeylerini, cari açık etkilerini, dünya piyasalarındaki payını, mevcut altyapımızın kabiliyetlerini ve rekabet üstünlüklerimizi detaylı şekilde çalıştık. Yerli üretim için öncelikli ürün listeleri oluşturduk. İlk aşamada makine sektöründe çağrıya çıktık. Teknoloji düzeyi yüksek ve ithalatta büyük yer tutan ürünleri yerli üretmeyi başaracağız. Bu programa tek pencereden başvuru yapabiliyorsunuz.

Proje Bazlı Teşvik

Program kapsamındaki yatırımlarınız 10 milyon liranın altında bir bütçeye ihtiyaç duyuyorsa, KOSGEB Teknoyatırım Programına başvurabilirsiniz. Bütçeniz 10 milyon liranın üzerindeyse stratejik teşviklerden; 50 milyon liranın üzerindeyse de proje bazlı teşviklerden yararlanabileceksiniz. Destek kararı verdiğimiz projelerin, tüm yatırım süreçlerini Bakanlığımızdaki program ofisimiz takip edecek. Makine sektörü çağrımız 6 Aralık’a kadar açık. Sizlerin talepleri doğrultusunda 15 gün uzatmıştık. Endişe etmeyin, sonraki aşamada diğer öncelikli sektörler ve ürün grupları için de çağrılara çıkacağız. Gelin sizler de bu programın bir parçası olun ve başvurunuzu yapın.

Yatırım programı müjdesi

Buradan güzel bir müjdeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Balıkesir Ayvalık Gıda ve Gıda İşleme İhtisas, Büyükkarıştıran ve Evrensekiz OSB’lerini ‘Yeni Proje’ olarak Strateji ve Bütçe Başkanlığına teklif ettik. İnşallah onları da yatırım programına aldıracağız. Ar-Ge istatistikleri açıklandı. İlk defa, Ar-Ge harcamalarının milli gelirimizdeki payı yüzde 1’i aştı. Toplam Ar-Ge harcamalarımız, 2017’ye göre yüzde 29 artarken, en fazla harcamayı da özel sektörümüz yaptı. Sizler Ar-Ge’ye ve inovasyona yöneldikçe, büyüme hedeflerimize daha hızlı ulaşacak ve rakiplerimizi geride bırakacağız.

Toplantı sonrasında Bakan Varank’ın refakatinde Kardeş OSB Protokolleri imzalandı. Protokol kapsamında Diyarbakır OSB-Nilüfer OSB, Ergene 2 OSB-Samsun Merkez OSB, İkitelli OSB-ASO 2. Ve 3. OSB, Konya OSB-Erzurum 1.OSB, Denizli OSB-Adıyaman OSB Kardeş OSB oldu. (İLKHA)