• DOLAR 32.593
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2496.075
  • ...
​"Grip ciddi bir verim kaybına sebep olan bir rahatsızlıktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Adıyaman İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Öz, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte baş gösteren grip algınlığına karşı nasıl davranılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Gribe yakalanan kişilerin halsiz ve yorgun düştüklerini bundan dolayı dinlenmeleri gerektiğini belirten Öz, "Grip rahatsızlığı insanları işlerinden, öğrencileri de okullarında eden ciddi bir verim kaybına sebep olan bir rahatsızlıktır. Aslında gripten korunmak çok da zor değil ama özellikle ekim ve mayıs ayları arasında ciddi olarak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ilimizde de insanlara etkileyebiliyor. Ateş, halsizlik, titreme, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve vücutta aşırı derecede kırgınlık şikâyetleri ortaya çıkıyor. Gripten korunmanın en kolay, en basit yolu bol bol sıvı almaktır. Grip olan kişilerin bir birkaç gün evde istirahat etmesi çok önemlidir. İstirahatle, bol bol sıvı almayla birkaç gün içerisinde en fazla bir hafta süre içerisinde uzaklaştırmak mümkündür." dedi.

"Grip aşısı yüzde 80 oranında koruyuculuk sağlıyor"

Grip aşısının kişileri büyük oranda gribe karşı koruduğunu belirten Öz, şöyle devam etti:

Dünya Sağlık Örgütü her yıl düzenli olarak bir yıl öncesindeki virüslerle ilgili çalışma yapıp bir sonraki yılda hangi virüsün tahminen etkili olacağını planlıyor. Bu virüse göre geliştirilen grip aşısı özellikle risk grubundaki insanlara uygulanıyor. Kronik hastalıkları olan, şeker, tansiyon, kalp rahatsızlığı ve kronik akciğer hastalığı olan insanların özellikle aşı yaptırmaları grip aşıları yaptırmaları önemlidir. Çünkü bu hastalık grubundaki insanlar hasta oldukları zaman ciddi rahatsızlıklara yol açabilecek durumları da maalesef olabiliyor. Grip aşısı yüzde 80 oranında koruyuculuk sağlıyor. Tabii ki diğer aşılarda olduğu gibi yüzde 100 korumak mümkün değildir. Ama bir önceki yıla benzer bir virüsle enfekte oluyorsa kişiler yüzde 80 oranında koruyuculuk sağlanıyor.

"6 aydan küçük bebeklere grip aşısı önermiyoruz"

Grip aşısını gebe kadınların ilk 3 ayında bebeklerdeyse ilk 5 ayda önermediklerini dile getiren Öz, "Özellikle ilk 3 ayındaki gebelere, 6 aydan küçük bebeklere grip aşısı önermiyoruz. Ayrıca bilinen bir grip aşısındaki alerji riski olan kişiler önermiyoruz. Onun haricinde kronik hastalıkları olanlara öneriyoruz. Grip aşısı ithal ediliyor. Bakanlığımızın diğer aşılarda olduğu gibi grip aşısında da bir çalışması var. Ama şu an için yurtdışından gelen ithal aşılarla grip aşısı yapılıyor. Özellikle biraz önce diyabet, tansiyon, kalp ve akciğer hastalığı olan kişilerin grip oldukları zaman bu hastalığı ciddi geçirmeleri sebebiyle grip aşıları olmalarını Sağlık Bakanlığı olarak tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Grip aşısı eczanelere ücret mukabilinde temin edilebiliyor"

Grip aşısının ücretli olduğunu ve dışarıdan geldiğini belirten Öz, "Grip aşısı eczanelere ücret mukabilinde temin edilebiliyor. Zaman zaman eczanelerde grip aşısı temininde güçlük çekildiği ifade edilmekle birlikte talep doğrultusunda eczaneler tedarik edecekleri kurumlardan, firmalardan alabiliyor. Uzun süreli bir bekleyişe ihtiyaç olmuyor. Hangi dönemde olursa olsun özellikle ekim ve kasım aylarında grip aşısı yapılmasını istiyoruz. Ama bu ay geçildikten sonra da grip aşısının yapılmasında bir mahsur yok, önerdiğimiz gruptaki insanların grip aşısı yapmalarını tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş - İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir