• DOLAR 32.523
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2422.288
  • ...
Yeme Bozukluğunun Yol Açtığı 3 Ciddi Tehlike!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET BOZDAŞ /DOĞRUHABER

Günümüzde her 100 ergenlik çağındaki gençlerden 5’inin bu sorunla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Psikolog Simay Arslan, yeme bozukluklarının yol açtığı 3 ciddi tehlikeyi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

ANKSİYETE BOZUKLUĞU

Anksiyete(sinirlilik, korku, endişe ve endişeye neden olan çeşitli bozukluklardır.)

Ergenlik döneminde şişman olmaktan aşırı düzeyde kaygı duyma ve beden algısındaki bozulmalarla birlikte seyreden kilo kaybı, yeme bozukluğunun ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Yapılan araştırmalar yetersiz beslenmenin bir kişinin kişiliğini bozabilecek etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Anksiyete bozukluğu altta yatan tıbbi sorunlardan kaynaklanabiliyor. Anksiyete bozukluğu yaşayan kişi duygularını kontrol etmekte daha güçsüz olduğundan yeme atakları ile baş etmesi güçleşiyor.

DEPRESYON

Yeme bozuklukları ile birlikte en sık görülen psikiyatrik rahatsızlık depresyondur. Bazen depresyonda olan gençlerde yeme bozukluklarına rastlanıyor, bazen de yeme bozukluğu depresyona yol açabiliyor. Ergenlik döneminde yaşanan depresyonun kişinin gelişimi üzerinde negatif etkiye sahip olduğu unutulmamalı. Ayrıca depresyon tedavi edilmeden yeme bozukluğunun tedavisi zor oluyor. Öyle ki depresyon metabolizma hızını yavaşlatıp, diyet yapmayı daha güç kılıyor.

HAYATİ RİSK!

Yeme bozuklukları vücuttaki pek çok organı ve bu organların işleyişini olumsuz bir şekilde etkiliyor. Bu sebeple tıbbi sorunlar ortaya çıkıyor. Yeme bozuklukları hayati riske de yol açabiliyor! Ebeveynler mutlaka ergenlik dönemindeki çocuklarının davranışlarını, yeme tutumlarını takip etmeli ve eğer bir farklılık gözlemliyorlar sa psikolojik bir rahatsızlığa dönüşmeden uygun yardımı almalarını sağlamalıdırlar.

EN SIK RASTLANAN YEME BOZUKLUKLARI

1)      Anoreksiya Nervoza’da genç kendini aç bırakıp kilo veriyor ama aşırı kilo kaybetmesine karşın kendini hala kilolu olarak görüp açlığı reddediyor.

 

2)      Bulimiya Nervoza’da yemek yeme hayatın merkezi haline geliyor. Aşırı yeme eylemi sonrasında pişmanlık duyup, kusma, ilaç kullanma, kendini aç bırakma görülüyor. Bu kişilerin kiloları genelde normal oluyor.

3)      Tıkanırcasına yeme bozukluğu ise haftada en az bir kez, üç aylık bir zaman dilimi içinde devam ediyor ve kişiyi kontrolden çıkararak, kısa zamanda aşırı yeme tutumu göstermesini sağlıyor. Kilodaki bu dengesiz artış ya da kayıplar ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir