• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2299.224
  • ...
"Sızdırılan belgeler Müslüman Uygurlara yönelik ciddi insan hakları ihlallerini gösteriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pompeo, "Sürekli sayıları artan bu belgeler Çin Komünist Partisi'nin insan haklarını ihlal ettiğine ve insanları gruplar halinde toplama kamplarına aldığının bir kanıtıdır. Tüm bunlar tesadüf değil, bilerek yapılıyor ve devam ediyor." ifadelerini kullandı.

ABD merkezli New York Times gazetesi ile Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu Çin'in Müslüman Uygurlara uyguladığı politikayla ilgili toplamda 430 sayfaya yakın gizli belgeyi geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşmıştı.

Belgelerde, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Komünist Parti üyelerine bu konuda yaptığı açıklamalar da yer almıştı. Açıklamada Şi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde güvenlik birimlerine "hiçbir surette merhamet göstermeyin" dediği belirtilmişti.

Pekin yönetimi New York Times'da yayımlanan belgelerin varlığını yalanlamamıştı.

Ekim ayı sonunda BM üyesi 23 ülke, Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygur azınlığa yönelik politikaları nedeniyle Çin'e insan haklarına saygı duyma çağrısı yapmıştı.

Resmi rakamlara göre bu bölgede yaklaşık 500 toplama kampında en az bir milyon etnik Uygur ve diğer Müslümanların tutulduğu belirtilse de gerçek rakamın bunun çok üzerinde belirtiliyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir