• DOLAR 32.463
  • EURO 34.788
  • ALTIN 2479.911
  • ...
Yerli füze Bozdoğan test edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nce (SAGE) Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen Bozdoğan Füzesi, 2020 yılında uçaktan test atışlarının tamamlanmasından sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine dâhil edilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, milyonlarca dolar maliyetle alınan havadan havaya füzelerin muadilinin yerli olarak seri üretiminin yapılması için artık gün sayıldığına işaret edilerek, savaş uçaklarına entegre olacak havadan havaya füze Bozdoğan'ın, fırlatma rampasından yapılan güdümlü atışlarında tam isabet sağladığı bildirildi.

Açıklamada, TÜBİTAK SAGE tarafından 2013'ten beri üzerinde çalışılan Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen Bozdoğan Füzesi' nin, 2020'de uçaktan test atışlarının tamamlanmasından sonra TSK envanterine gireceği belirtilerek, “Görüş içi hava savunma füzesi Gökdoğan, etkili bir patlayıcı başlığa ve kızılötesi yol gösterici sisteme sahip. İlk testlerinden başarıyla geçen bu füze, Milli Muharip Uçağı'na ve F-16 savaş uçaklarına monte edilecek.” denildi.

“En teknolojik, en akıllı, en otonom hareket kabiliyetli, hızlı ve çevik olan füzeler havadan havaya füzelerdir. Mühendislerimizin ürettiği Bozdoğan, bu özellikleri taşıyan teknoloji harikası bir füzedir. Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen füzelerden bir tanesi olan ve kızıl ötesi arayıcı başlığa sahip Bozdoğan, dün, uçaktan yapılacak atışlı testlerin öncesinde, savaş uçağını temsil eden fırlatma platformundan ateşlendi. Test sırasında füze, havada yaklaşık 4 kilometre irtifada seyreden bir hedefe angaje oldu ve gerçekleştirilen atış başarıyla sonuçlandı. Ses hızının çok üstünde uçan ve yüksek manevra yeteneğine sahip bu füzemizin uçaktan atışlı testleri de 2020 yılında yapılacak.” denilen açıklamada, proje tamamlandığında, savaş uçaklarında kullanılan hava-yer silahlarına ek olarak hava-hava silahlarının da yerli olacağı vurgulandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir